infa.lt

Seimo Žmogaus Teisių Komitetas palaikė įstatymo projektą, kuriuo apribojama rinkėjų teisė išsirinkti savo kandidatą

22 kovo
14:54 2018

Konstitucijos dvasios

Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) kovo 21 posėdyje apsvarstė Lietuvos Respublikos Konstitucijos 66, 74ir 78 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-2850.

Priėmus šiuos įstatymo pakeitimus, Konstitucijoje būtų nustatyta, kad šiurkščiai pažeidęs Konstituciją arba sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, negali būti renkamas Respublikos Prezidentu, taip pat negali eiti pareigų, kurių ėjimo pradžia susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu. Toks asmuo galėtų būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po dešimties metų nuo pašalinimo iš pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo. Toks asmuo negalėtų būti renkamas Seimo Pirmininku ar jo pavaduotoju.

Įstatymo rengėjų nuomone, įtvirtinus nuostatą, kad Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jeigu nuo sprendimo pašalinti iš užimamų pareigų arba panaikinti Seimo nario mandatą įsigaliojimo dienos nepraėjo dešimt metų, būtų nustatytas apibrėžtas ir protingas pasyviosios rinkimų teisės ribojimo terminas. Įstatymo projekto rengėjai tikisi, kad priėmus įstatymo projektą būtų ne tik įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas byloje Paksas prieš Lietuvą, bet ir užtikrinta žmonių nuomonės raiškos laisvė renkant įstatymų leidybos institucijas. Priimtu įstatymo projektu, būtų užtikrintas bendrųjų priemonių, pašalinančių Konvencijos pažeidimo priežastis ir užkertančių kelią būsimiems pažeidimams, ir individualiųjų priemonių, kuriomis siekiama nutraukti Teismo nustatytą pažeidimą ir, kiek įmanoma, atitaisyti jo padarinius, įvykdymas.

Pagal šiuo metu galiojančią konstitucinę doktriną, visam laikui Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą.

EŽTT 2011 m. sausio 6 d. sprendime byloje Paksas prieš Lietuvą pripažino, kad konstitucinio pobūdžio draudimas pareiškėjui (asmeniui), kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, visam laikui ir negrįžtamai būti renkamam Seimo nariu, yra neproporcingas ir prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos (toliau – Konvencija) 1 Protokolo 3 straipsniui. EŽTT, nustatydamas ribojimo neproporcingumą Konvencijos atžvilgiu, lemiamą reikšmę suteikė pareiškėjo pasyviosios rinkimų teisės į parlamentą ribojimo nekintamumui – apribojimui ne tik nenustatytas joks terminas, bet ir jį pagrindžianti taisyklė turi konstitucinį pagrindą.

Komitetas pritarė įstatymo projektui.

infa.lt komentaras:

Kad šis įstatymo projektas taikomas vienam žmogui, – nuverstajam prezidentui Rolandui Paksui – tai akivaizdu ir tuo pat metu protu nesuvokiama. Tačiau nereikėtų taip akivaizdžiai peržengt dar likusio (jei jo liko) sveiko proto ir teisės ribų, kai rinkėjams leidžiama žmogų rinkti, tačiau neleidžiama išrinkti, taip ribojant Tautai teisę išreikšti savo valią, kaip valstybės suverenui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 119

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...