infa.lt

Seime priekaištai teisėjams

20 kovo
15:41 2018
Remigijus Žemaitaitis

ve.lt nuotrauka

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai posėdyje apsilankiusiems teisėjams išsakė nemažai pastabų ir kritikos dėl ilgai trunkančių teisminių procesų, apgailėtinų atlyginimų eiliniams teismų darbuotojams (teisėjų padėjėjams, sekretorėms), drastiškų ir perdėm griežtų procesinių prievartos priemonių taikymo.

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ posėdyje Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas pristatė du naujus kandidatus į Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus – J. Namavičių ir E. Montvidienę.

Pristatymo metu Seimo nariai pastebėjo, kad net trečdalis bylų Lietuvoje yra grąžinama pirmajai instancijai ir tai byloja apie didelį nuošimtį klaidų jau pirmoje teisingumo stadijoje.

„Klaidų darymo proporcijas nustatyti yra labai sunku, – frakcijoje sakė kandidatas J. Namavičius. – Ir nors apskritai mes Europoje atrodome gan neblogai, tačiau reikia pripažinti, kad Strasbūre išties mes neatrodome gerai.“ Teisėjai sakė, kad tvarkiečių keliamas klausimas dėl prastos žemesnės grandies teismų darbuotojų socialinės situacijos, mažų atlyginimų, ribotų karjeros galimybių yra aktualus.

„Jauno teisininko atlyginimas dirbant teisėjo padėjėju yra dešimt kartų mažesnis už, tarkime, advokato padėjėjo atlygį. Teisėjų padėjėjai, teismų sekretorės – kaip šunys, su kuriais nesiskaitoma ir kurių darbas tinkamai nevertinamas“, – susitikime piktinosi frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis.

Kita labai didelė teisingumo bėda, anot R. Žemaitaičio, yra vadinamųjų „teisingumo nindzių“ drastiški veiksmai. „Dėl vienokių ar kitokių įtarimų žmonės uždaromi, atsėdi belangėje po 3 mėnesius, sužlugdomi jų verslai, suyra šeimos, sužlugdoma reputacija, o vėliau paaiškėja, kad žmogus nekaltas. Kiek tokių istorijų matome ir kiek tokių istorijų perskaitome spaudoje. Tai yra visiškai nepriimtina ir nepateisinama. Negalima toleruoti to, kaip yra luošinami, žlugdomi žmonių likimai“, – sakė R. Žemaitaitis ir pasidalino konkrečiu pavyzdžiu iš vieno Lietuvos regiono.

Pasak jo, „Google“ korporacijoje dirbęs jaunas lietuvis, informacinių technologijų specialistas nusprendė grįžti į tėvynę. Palikęs svajonių darbą jis sugrįžo ir čia netikėtai, per klaidą, pakliuvo tarp „teisingumo girnų“. Įtartas galimai surengęs programišių ataką prieš vieną verslo įmonę jis buvo areštuotas, pusmečiui ekspertizei paimtas jo kompiuteris, apribota jo galimybė išvykti iš Lietuvos, tapo įtariamuoju.

„Ar vėliau, paaiškėjus šiai klaidai, toks nostalgijos į tėvynę pargintas jaunuolis, sutraiškytas tarp policinės valstybės girnapusių, liks čia, Lietuvoje, ar jis čia kurs verslą, šeimą, savo ateitį?“ – klausė Seimo narys.

Teisėjai pripažino, kad su prievartos priemonėmis Lietuvoje neretai yra perlenkiama lazda.

„Procesinės prievartos priemones kai kurie žmonės patiria ne šiaip sau. Tam būna priežastys, – sakė A. Valantinas. – Tačiau reikia pripažinti, kad tai atsitinka per dažnai. Taikydami griežčiausias priemones teisėsaugininkai tik parodo savo silpnumą.“

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 68

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...