infa.lt

Lietuvos krašto apsaugos ministerija pareiškė, jog 40% šauktinių netinka tarnybai kariuomenėje

02 vasario
01:02 2018
kariai

Lietuvos kariuomenės nuotrauka

2018 metų sausio mėnesį Krašto apsaugos ministerija paskelbė naują šauktinių, turinčių praeiti karo tarnybą Lietuvos Respublikos ginkluotosiose pajėgose. Jaunuoliai buvo nusiųsti į gydytojų komisiją, tačiau po patikrinimo paaiškėjo, jog apie 40% iš jų netinkami karo tarnybai.. Apie tai skelbia Baltnews.lt apžvalgininkas su nuoroda į žinybos ataskaitą.

Sveiki šauktiniai tikrinami iškart, kai tik paskutinis ateina į karo šauktinių ir komplektacijos tarnybą, su juo yra iškart suderinama sveikatos tikrinimo data. Ir, pasak statistikos, tik truputį daugiau nei pusė šauktinių tinkami tarnybai kariuomenėje. Gynybos ministerijos nuomone, šauktinių sveikatos lygmuo atspindi visos visuomenės sveikatos lygmenį.

2017 metais 60% karo prievolininkų buvo pripažinti tinkamais praeiti privalomą karo tarnybą, 35% buvo pripažinti netinkami tarnybai kariuomenėje, o likusiems 5% tarnyba kariuomenėje buvo atidėta dėl traumų ar netikėtų susirgimų. Panaši tendencija pastebima ir šiais 2018 metais. Pažymima, kad jaunuoliai, kurie šaukiami pagal sąrašus, skundžiasi daug daugiau, nei savanoriai, todėl ir jų patikrinimas trunka ilgiau.

Kaip praneša spauda, nušviečianti medicinos sektoriaus problemas, karo gydytojai tvirtina, jog dažniausiai jaunimas netinkamas tarnybai kariuomenėje dėl psichinių ar psichologinių problemų ir vidaus ligų (astmos, širdies ydos, hipertenzijos ir pan). Rečiau – dėl keleto skirtingų traumatologinio pobūdžio organizmo sistemos ligų (aiškiai pasireiškiančios pilnapadystės, aiškaus stuburo iškrypimo).

Gydytojų medicininės komisijos duomenimis, jei vertintume sergamumą, tai pastaruoju metu auga skaičius vaikų (0-17 metų), kenčiančių nuo cukrinio diabeto, toliaregystės, chroniško otito, maisto trakto, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligų, artropatijos. Lyginant su 2016 metais, truputį sumažėjo vaikų skaičius, kuriems diagnozuota anemija, epilepsija, astma, besideformuojanti dorsopatija.

Šiais metais, devynių mėnesių tarnybai įvairiose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti 3,9 tūkstančio karo prievolininkų. Tai 300 žmonių daugiau, nei pereitais metais. 2017 metais į privalomąja tvarka buvo pašaukti 53 jaunuoliai.

Primenama, jog 2016 metais Lietuvos prezidentė Dali aGrybauskaitė pasirašė įstatymą apie nuolatinės privalomos šauktinių karo tarnybos įvedimą. Pasak įstatymo, kasmet šalyje į tarnybą kariuomenėje pašaukiami nuo 3,5 iki 4 tūkstančių žmonių, tačiau vyriausybė rengiasi šį skaičių padidinti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 618

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....