infa.lt

Sąrašas, kuriuo remiasi LGGRTC, skelbdamas KGB skundikų pavardes – dezinformacija, o kai kurie įrašai – klastotė

10 sausio
01:15 2018

Algimantas Rusteika

Algimantas Rusteika

Pratęsiam Agentų archyvinių asmens bylų registracijos žurnalo (dėl trumpumo pavadinkime jį Sąrašu) temą, nes atsirado naujos, įdomios informacijos.

Išsigandęs visuomenės reakcijos į nusipelniusių Lietuvos kultūrai žmonių įtraukimą į bendradarbiavusių su KGB sąrašus,  LGGRTC pateikė paskutiniųjų Sąrašo lapų fotokopijas – jei nebūtume rašę ir apie tai diskutavę, šias fotokopijas būtume matę kaip savo ausis. Ir tai jau rezultatas. Pažiūrėkim, ką matom.

Sąraše registruotos asmeninės tokių agentų archyvinės bylos:
– dalyvavusių stambių antisovietinių ir kitų priešiškų organizacijų veiklos operatyviniame tyrime;
– dalyvavusių likviduojant tautinį pasipriešinimą Ukrainoje, Baltarusijoje, Baltijos šalyse;
– KGB perverbuotieji ir užsieniečiai;
– karo metu vykdžiusieji specialiąsias užduotis priešininko užnugaryje.

Akivaizdu, jog į šias sąrašo kategorijas nepatenka nei D.Banionis, nei S.Sondeckis, nei V.Sladkevičius. Sąrašą sudaro KGB seniai nebeaktualios, neaktyvių ar mirusiųjų agentų pavardės, daugiau turinčios reikšmę istorijai, ką įrodo faktas, jog iš 1699 įrašytų gyvų ir prisipažinusių yra tik 22.

Aiškiai matosi, kad paskutiniai įrašai daryti ne kadrinio KGB atsakingo darbuotojo, pagal pareigas tvarkiusio ir užpildžiusio visą žurnalą – rašiklis ir rašysena skiriasi.

Žurnale bylos suregistruotos ir numeruotos eilės tvarka, pagal datą. O paskutiniuosiuose įrašuose net nesugebėta įrašyti įtraukimo į sąrašą datos ir toje grafoje prirašyta absoliučių nesąmonių, nors visi kiti įrašai žurnale daromi griežta eilės tvarka ir kiekvienas sekantis įrašas yra vėlesnis už ankstesnįjį.

Štai, įrašas Nr.1664 A.Labanauskas padarytas 1989-12-08, o sekantis įrašas Nr. 1665 D.Banionis įrašytas „1974 metais”, nenurodant mėnesio ir dienos, sekantis įrašas Nr.1666 S.Sondeckis įrašytas „1982 metais”, nenurodant mėnesio ir dienos. O tolesni įrašai jau vėl įrašyti, laiko mašina sugrįžus iš praeities, chronologiškai: Nr. 1667 1990-02-18 ir t.t.

Algimantas Rusteika. Apsirikote ponai

Apie kardinolą V.Sladkevičių ir kalbėti nėra ko. Tai ne agentas, o žmogus, kurį patį KGB sekė ir persekiojo. Apie jo buvimą agentu LGGRTC žinoma tiek: „agento byloje” nėra nei vieno lapo, net verbavimo ar sutikimo bendradarbiauti popierėlio ar pažymos apie tai – nieko, bylos sudarymo metai – padėtas brūkšnys, vadinasi tos bylos tiesiog nėra. O po to nurodytas padalinys, atidavęs į archyvą tai, ko nėra ir nebuvo – 4 valdyba.

Nusipelnę Lietuvos meno veikėjai – Donatas Banionis ir Saulius Sondeckis, pasak LGGRTC, – bendradarbiavo su KGB

Kas įdomu – pažiūrėję į paskutinius žurnalo puslapius pastebėsite, kad ties kai kuriais įrašais yra kažkokie, galimai juos dariusiųjų asmenų parašai. Tačiau apie parašus ir šias asmenybes LGGRTC net nekalba.

Sau pasidariau tokias išvadas:

1.Agentų archyvinių asmens bylų registracijos žurnalas yra KGB dezinformacija, specialiai parengta ir palikta tam, kad užmaskuoti tikrą ir aktualią agentūrą ir nukreipti nuo jos tyrimų visuomenės ir saugumo institucijų dėmesį.

2. Jame įrašytos ne tik KGB seniai nebeaktualios, neaktyvių ar mirusiųjų agentų, bet ir KGB persekiotų asmenų ir norimų sukompromituoti žmonių pavardės, ką pripažįsta pats LGGRTC ir kas aiškiai liudija šio dokumento dezinformacinį ir falsifikacinį pobūdį.

3. LGGRTC šešeris metus „tyrinėdama ir skelbdama” šį KGB pakištą sąrašą faktiškai imitavo veiklą, nes jis galėjo būti paskelbtas per daug trumpesnį laiką, o apie klastotes žurnale teisėtvarkos institucijų neinformavo.

4. Sąrašo paskutinieji puslapiai neabejotinai ir gana nemokšiškai suklastoti ne žurnalo autorių, o vėlesnių jo turėtojų ir saugotojų. Dėl šio fakto turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

Kardinolas Vincentas Sladkevičius

Papildyta:

Ką gi, mūsų parašymų ir pakalbėjimų rezultatai toliau didėja – ačiū, Žilvinas Nečiūnas, už pastebėjimą.

Sveikinu visus neišprotėjusius žmones su pergale! KGB agentų sąrašo Lietuvoje nebeliko. LGGRTC internetinis puslapis „Agentų sąrašas”, praegzistavęs 5 metus ir nuolat triūbijamas kaip „liustracijos laimėjimas”, ištrintas.

Faktiškai LGGRTC sutiko su tuo, ką kalbėjom. Paskelbė naują puslapį, kur nėra net tokių žodžių „agentų sąrašas”. Tai vadinama tiesiog „Agentūros asm.bylų registracijos žurnalu”.

Dabar LGGRTC jau teigia, kad „KGB dokumentų viešinimo tinklalapyje kgbveikla.lt tikslas yra KGB veiklos ir metodų nušvietimas. Todėl ir šio žurnalo paviešinimas bei tyrimas yra aktualus KGB veiklos ir metodų pažinimui. Kai kurie gauti rezultatai bus aktualūs ir istorijos mokslui bei sovietinės istorijos pažinimui.”

Žodžiu, toks paprastas, pūkuotas ir mielas mokslinis tyrimukas, kurio gal ir bus svarbūs tik „kai kurie” rezultatai.

Toliau pripažįstama, kad „be papildomo žurnale įrašytų asmenų veiklos tyrimo informacija gali būti neatitinkanti tikrovės (kaip V. Sidzikausko, V. Sladkevičiaus ar kitais atvejais, kurių viso tyrimo metu nustatyta 37)”.

Taigi, 150 žmonių kolektyvas, tyręs tą KGB pakištą dezinformacinę knygelę 5 metus ir ką tik džiaugęsis tyrimų, o kitų lūpomis – net ir visos liustracijos, pabaiga, prisipažįsta, kad nieko neištyrė ir toliau tirs. O jau kaip jiems sunku tarp tų 37 neatitinkančių tikrovės atvejų net ištarti D.Banionio ir S.Sondeckio pavardes!

Jie atsitraukia visu frontu ir gulasi ant dugno, lauks, kad skandalas baigtųsi. Vienintelis tikslas ir jų maldų intencija – kad tik niekas nesiimtų tirti galimo žurnalo įrašų klastojimo faktų ir visi viską užmirštų, laukdami tolesnio „tyrimo rezultatų”.

KGB veikla

Puslapis panaikintas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 863

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...