infa.lt

Latvijos Seimas paskelbė Antrojo pasaulinio karo dalyviais ir kovojusius už TSRS, ir už fašistinę Vokietiją latvius

23 gruodžio
01:01 2017

paveikslėlis

Antrasis pasaulinis karas neužsimiršta.

Latvijos Seimas, savo baigiamajame svarstyme priėmė įstatymą apie Antrojo pasaulinio karo dalyvio statuso suteikimą Latvijos piliečiams, kariavusiems reguliariuose kariniuose daliniuose kaip ir prieš nacistinę Vokietiją, taip ir prieš TSRS. Ne piliečiams šis įstatymas netaikomas, praneša vesti.lv.

Įstatymo projektas buvo pasiūlytas Seimo žmogaus teisių ir visuomeninių reikalų komisijai, kad būtų įvertinti nuopelnai tų Latvijos piliečių, kurie Antrojo pasaulinio karo metais, kitų valstybių reguliarių karinių dalinių sudėtyje dalyvavo ginkluotoje kovoje prieš karinius TSRS, nacistinės Vokietijos ar jos sąjungininkų karines formuotes.

Antrojo pasaulinio karo dalyviais pripažįstami Latvijos piliečiai, tokiais faktiškai buvę 1940 metų birželio 17 dieną, ir nuolatiniai Latvijos gyventojai, legaliai atvykę į šalį iki šios datos. Šis reglamentavimas netaikomas asmenims ir jų šeimoms, kurie atvyko į Latviją pagal taip vadinamą 1939 metų rugsėjo 5 dienos susitarimą dėl karinių bazių.

Antrojo pasaulinio karo dalyviai nebus pripažinti Vokietijos nacional-socialistų partijai ir jos sukarintoms struktūroms priklausę asmenys, slaptosios policijos ir šio režimo saugumo tarnybų darbuotojai. Šis statusas nebus suteiktas ir TSRS ar LTSR KGB darbuotojams, išskyrus šių tarnybų finansinių ir administracinių-ūkinių struktūrinių padalinių darbuotojus.

Antrojo pasaulinio karo dalyvio statusas nebus suteikiamas asmenims, nuteistais už nusikaltimus žmogiškumui ir kitus analogiškus nusikaltimus.

Įstatymas preziumuoja, jog Latvija neneša juridinės atsakomybės už okupacinės valdžios veiksmus valstybės okupacijos metu, ir kaip okupuota valstybė ji nedalyvavo karo veiksmuose Antrojo pasaulinio karo metais.

Antrojo pasaulinio karo dalyviams planuojama išduoti numatyto pavyzdžio liudijimą ir atminimo ženklelį.

Savivaldybės turės teisę spręsti klausimą apie socialinių garantijų suteikimą Antrojo pasaulinio karo dalyviams ir savo biudžeto ribose skirti jiems paramą, lengvatas municipalinių mokesčių ar gaunamų paslaugų srityje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 312

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...