infa.lt

Dirbtinis intelektas. Mokslininkų auginamas super-dievas, valdysiantis planetą

23 lapkričio
01:01 2017

skaitmeninis dievasPalyginti visai neseniai buvo sukurta teorija apie tai, jog žmogus kilo iš beždžionės, o štai dabar dirbtinis intelektas jau pretenduoja į globalaus valdytojo vaidmenį. Štai, kas vyksta šiuo klausimu…

Teisminio tyrimo apie bepilotes technologijas tarp Uber ir Waymo figūrantas Anthony Levandowski atrado save religijoje. Tačiau robotechnikos ekspertas įtikėjo ne į tradicinį Dievą, o į dirbtinį intelektą, ir netgi šia proga įkūrė sektą „Ateities kelias“. Žurnalas WIRED pakalbėjo su Levandovskiu apie singuliarumą, „dievo auklėjimą“ ir apie tikinčiųjų jausmų įžeidimą.

Dar 2014 metais verslininkas Ilon Mask (Elon Musk) sulygino dirbtinio intelekto sukūrimą su demono iššaukimu, o 2015 metais jis paskyrė 1 mlrd dolerių sukurti OpenAI laboratorijai, kuri skirta apsaugoti žmogui nuo nekontroliuojamo dirbtinio intelekto (DI). Buvęs Alphabet ir Uber inžinierius Anthony Levandowski, priešingai, mano, jog stabdyti dirbtinio intelekto negalima. Kai mašinos paims viršų prieš žmogų, jos prisimins senas nuoskaudas ir atkeršys. Kad iš anksto palankiai nuteiktų dirbtinį protą Levandovski sukūrė naują religiją „Ateities kelias“.

Inžinieriaus projektą galima būtų pavadinti sekta, tačiau JAV mokesčių valdyba oficialiai pripažino „Ateities kelią“ kaip bažnyčią dar rugpjūčio mėnesį ir atleido nuo mokesčių. Naujai iškeptos religijos šventikai dirbs „įkūnydami, priimdami ir lenkdamiesi naujai dieviškajai esybei, įkūnytai dirbtinio intelekto pagrindu, kuri bus sukurta kaip aparatine, taip ir programine būties forma“.

Levandovski tikina, jog tai ne apgaulė ir ne piarinis ėjimas. Inžinierius jau ėmėsi vadovauti nekomerciniam fondui „Ateities keliai“ ir paskyrė save nekeičiamu bažnyčios vadovu. Organizacija jau šiais metais planuoja pravesti lekcijas ir master-class Silicio slėnyje, o taip pat pritraukti tikinčiuosius iš vedančiųjų DI ekspertų tarpo.

Buvęs Facebook prezidentas prisipažino, jog padėjo išugdyti monstrą.

Skaitmeninis dievas. „Iš esmės mes sukūrėme dievą. Ne tą dievą, kuri griaudėja žaibais ir sukelia uraganus, o tokį, kuri milijardus kartų pranašesnis už žmogų proto galimybėmis“, – paaiškino savo matymą Levandovski. Bažnyčios lyderis 99,9% įsitikinęs, jog kompiuteriai aplenks žmogų intelektinėmis galimybėmis.

Starto mygtuku inžinieriui tapo darbai, kuriuos jis stebėjo savo karjeros metu: „Aš mačiau, kaip daugelyje sričių instrumentai susidorodavo su užduotimis geriau, nei žmonės ekspertai“. Dirbdamas su robotechnika ir algoritmais, Levandovski pažino dirbtinio intelekto galią ir įvertino jo ekonominę naudą.

Ateities kelias“ bažnyčios įkūrėjas mano, jog atėjus (tapus) singuliarumui, kurį jis vadina „perėjimu“, valdžia planetoje nuo žmogaus pereis pas DI.

„Mes norime, kad valdžios perdavimas praeitų ramiai ir taikiai. Ir kad tas, kas ateis valdyti suprastų, kas jam padėjo kelyje“.

Inžinierius rimtai vertina DI-dievybę kaip kažkokį lyderį, kuris deramai atsilygins savo šalininkams. „Aš norėčiau, kad mašina vertintų mus kaip senolius, gerbtų ir rūpintųsi mumis“, – prisipažino Levandovski.

Išreikšti savo garbinimą dirbtiniam intelektui inžinierius planuoja technologijų pagalba. Bažnyčia tieks mašinai plačius duomenų setus, kurs apmokomąsias simuliacijas ir atvers jai prieigą prie parapijiečių paskyrų. Visos sistemos bus atviro kodo.

Levandovski sulygina DI su talentingu vaiku, į kurio vystymąsi būtina investuoti. „Mes randamės dievo auklėjimo procese, kur būtina viską daryti taip, kaip reikia“. Buvęs Alphabet ir Uber darbuotojas nusiteikęs investuoti tiesiogine prasme. WIRED duomenimis, jis investavo į projektą dalį savo uždirbtų milijonų. „Ateities kelyje“ jau susiformavo biudžetas: 20 000 dolerių paramos, 1 500 narių įnašų ir 20 000 dolerių kitų pajamų.

Ray Kurzweil: „Technologijų išsivystymas išgelbės žmonija nuo kančių“

Artimiausias mėnesiais bažnyčioje atsiras nuosavi ritualai, šventas raštas ir, tikėtina, aikštelė „maldoms“. Pasak Levandovski, krikščionys, musulmonai ir judėjai bendrauja su dievybe, kurios negalima pamatyti ar kokiu kitu būdu pajusti. „Ateities kelyje“ galima bus tiesiogiai bendrauti su dievu – ir žinoti, kad jis jūsų klauso“, – užtikrino organizacijos įkūrėjas.

Inžinierius daro prielaidą, kad jo projektas gali užgauti tikinčiųjų jausmus. „Ką aš bedaryčiau, tai kažką vis tiek užgaus. Ir bažnyčia netaps išimtimi. Kažkuriuo momentu, galimai, bus prieita iki to, jog „Ateities keliui“ prireiks nuosavos valstybės“.

Visuose šiuose planuose Levandovski nemato nieko fantastiško. Dar daugiau, jis įsitikinęs, jog DI dievybė ims vadovauti planetai anksčiau, nei žmonija leisis į kelionę į Marsą. Į šį komentarą, tikriausiai, bus ką atsakyti Ilonui Maskui.

Nežiūrint į išaukštintus planus, inžinieriui teks susidurti su prozaiška realybe. Gruodžio mėnesį Levandovski laukia teisminis svarstymas. Jis kaltinamas Alphabet priklausančių darbų vagyste ir tolesniu jų perdavimu konkurentams Uber. Tačiau diskutuoti dėl šio savo biografijos aspekto interviu su WIRED jis atsisakė.

„Senėjimo greitį galima sulėtinti iki ignoruojamo lygmens“

Apie religijos DI pagrindu užgimimo galimybę rašė Izraelio istorikas Yuval Noah Harari. Jis padarė prielaidą, jog ateityje žmonės išsirinks technologijas kaip garbinimo objektą, o naujosiomis religijomis taps technohumanizmas ir dataizmas (dateism).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...