infa.lt

„Mūsų tikslas – padėti Ukrainai vykdant reformas, todėl turime stiprinti pastangas politiniame lygmenyje…“, – sako KAM ministras

09 lapkričio
14:45 2017

NATO

„Naujoji NATO vadovavimo struktūra turi atspindėti pasikeitusią saugumo situaciją Europoje: Aljansas turi reaguoti greitai, užtikrintai ir gebėti atremti tiek konvencines, tiek hibridines grėsmes‘‘, – pareiškė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis lapkričio 8 d. Briuselyje NATO gynybos ministrų susitikime, kurio pagrindinėje sesijoje tarp kitų klausimų buvo tariamasi ir dėl NATO vadovavimo struktūros reformos.

Sesijos metu ministrai pritarė NATO struktūros pertvarkymo gairėms, kurios sudarys pagrindą tolimesnei jos peržiūrai. Paskutinį kartą NATO vadovavimo struktūra buvo adaptuota 2011 m., tačiau pasikeitusi saugumo situacija, ypač po Rusijos agresijos Ukrainoje, paskatino Aljansą adaptuoti savo struktūrą.

„NATO stiprybė yra gebėjimas greitai reaguoti į naujus iššūkius, kai keičiasi saugumo situacija“, – pabrėžė R. Karoblis. Savo pasisakyme ministras taip pat akcentavo, kad adaptuota vadovavimo struktūra turi sustiprinti Aljanso šalių saugumą, pašalinant spragas gynybinėje NATO struktūroje.

Galutinai dėl naujos NATO vadovavimo struktūros turėtų būti sutarta 2018 m. NATO viršūnių susitikime.

Susitikime Briuselyje NATO gynybos ministrai taip pat pabrėžė būtinybę įgyvendinti praktikoje visus Varšuvoje priimtus sprendimus, stiprinant Aljanso gynybinę ir atgrasymo laikyseną. Tarp jų – įgyvendinimo veiksniai, tokie kaip parama iš oro ir jūros Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuotam NATO priešakinių pajėgų batalionui, greitesnis sprendimų priėmimas, taip pat NATO pastiprinimo strategija. Ministrai taip pat sutarė, jog esamoje saugumo situacijoje ypatingai svarbu užtikrinti maksimaliai supaprastintą pajėgų judėjimą Europoje, kuris įgalintų sąjungininkes greitai reaguoti krizės atveju operatyviai suteikiant karinę paramą. Sutarta tęsti darbą šalinant administracinius, teisinius ir fizinius barjerus pajėgų judėjimui tarp NATO šalių Europoje.

Ministrai taip pat sutarė dėl priemonių įgyvendinimo, stiprinant atsaką grėsmėms Aljanso pietuose.

NATO gynybos ministrų susitikimo paraštėse R. Karoblis trečiadienį taip pat susitiko su Jungtinės Karalystės, JAV, Kanados ir Lenkijos gynybos vadovais, aptarė bendrą „Ukrainos penketo“ paramą Ukrainai gynybos srityje. „Mūsų tikslas – padėti Ukrainai vykdant reformas, todėl turime stiprinti pastangas politiniame lygmenyje dėl jų spartesnio įgyvendinimo“, – sakė R. Karoblis. Vadinamajame „Ukrainos penketo“ formate Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada, Lenkija ir Lietuva koordinuoja savo veiksmus teikdamos pagalbą Ukrainai gynybos srityje.

Ketvirtadienį NATO gynybos ministrai aptars padėtį Afganistane, joje vykdomos NATO misijos „Tvirta parama“ (angl. Resolute Support) stiprinimą, taip pat NATO pastangas kituose regionuose, įskaitant Iraką. Lietuva ženkliai padidino savo indėlį kovoje su terorizmu ir ketina šias pastangas išlaikyti toliau. Rytoj taip pat numatyti ministro R. Karoblio susitikimai su Vokietijos ir Lenkijos gynybos ministrais bei Liuksemburgo gynybos sekretoriumi, su kuriais ketinama aptarti galimybes plėtoti bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje bei kitus aktualius dvišalius klausimus.

kam.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 52

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...