infa.lt

Washington Post: Obama pakišo „kiberbombą“ rusams, o detonatorių paliko Trampui

23 birželio
20:18 2017

Putinas ir Obama

Į The Washington Post redakcijos rankas pateko informacija (kaip skelbia pats leidinys – red past) apie tai, jog praėjusių metų rugpjūčio mėnesį Barakas Obama iš CŽV gavo žvalgybos duomenis apie asmeninį Vladimiro Putino dalyvavimą įsikišant į JAV prezidento rinkimų scenarijų. Kaip atsaką Obama parengė „kuklų priemonių paketą“, su ekonominėmis ir diplomatinėmis sankcijomis, o taip pat nurodė patalpinti Rusijos infrastruktūroje kiberginklą. Kaip praneša laikraštis, sprendimą apie tai ar pasinaudoti šiuo „skaitmeniniu bombos ekvivalentu“ teks priimti Donaldui Trampui.

Kaip tapo žinoma laikraščiui The Washington Post, CŽV laiške Obamai buvo įdėta pati tikriausia „bomba su žvalgybos duomenimis“ – informacija, gauta iš CŽV šaltinių užsikonspiravusių Rusijos valdžios viršūnėse, apie tiesioginį prezidento Vladimiro Putino dalyvavimą įsikišant į JAV prezidento rinkimus, siekiant įtakoti ir diskredituoti jų rezultatus.

Amerikiečių žvalgyba, praneša laikraštis, perėmė atitinkamus Putino nurodymus siekti „įžūlių tikslų“ šioje operacijoje: sutriuškinti arba bent jau padaryti žalą Hillary Clinton ir padėti išrinkti jos oponentą, Donaldą Trampą. Šie žvalgybos duomenys buvo tokie konfidencialūs, jog CŽV direktorius John Brennan išėmė juos iš iš kasdienių ataskaitų. Laiškas iš CŽV atėjo su nurodymu nedelsiant sugrąžinti medžiagą ją perskaičius, patikslina laikraštis.

Medžiagą surinktą žvalgybos prieš Vladimirą Putiną, laikraštis vadina „išimtine daugelyje lygmenų“, juk Rusijos prezidentas, praeityje tarnavęs KGB struktūrose, visada buvo neįtikėtinai „sudėtingas taikinys“. The Washington Post (kaip jis pats tvirtina – red past) prašomas amerikiečių valdžios, nepublikuoja dalies gautos informacijos.

Penkių mėnesių eigoje po to, kai buvo gauta minėta informacija iš CŽV, Obamos administracija paslapčia aptarinėjo dešimtis įvairių atsako variantų į Rusijos veiksmus, įskaitant kiberatakas prieš rusų infrastruktūrą, CŽV medžiagos paviešinimą ir sankcijas prieš Rusijos valdininkus.

Tik gruodžio pabaigoje Obama pritarė „kukliam priemonių paketui“, į kurį įėjo „išimtinai simbolinės“ ekonominės sankcijos, 35 Rusijos diplomatų išsiuntimas iš šalies ir dviejų gyvenamųjų kompleksų, žvalgybos duomenimis, modifikuotų špionažo tikslais, uždarymą.

Be to, Barakas Obama patvirtino (apie ką anksčiau nebuvo skelbta žiniasklaidoje) slaptas priemones – patalpinti Rusijos infrastruktūroje kiberginklą, „skaitmeninį bombos ekvivalentą“, kuris bus susprogdintas, jeigu Vašingtonas aptiks staigų santykių paaštrėjimą su Maskva. Kai Obama jau traukėsi iš posto, šis projektas dar buvo planavimo stadijoje, todėl tik prezidentas Donaldas Trampas galės nuspręsti ar pasinaudoti šia galimybe, teigia The Washington Post.

Kai kurie iš artimos Obamai aplinkos gina administracijos reakciją. Jie pažymi, kad rugpjūčio mėnesį jau buvo vėlu sutrukdyti milžiniškų archyvinių laiškų perdavimą WikiLeaks tinklapiui, ir mano, jos serija įspėjimų, kuriuos Putinas gavo iš Obamos, nutraukė tolesnę Maskvos agresiją,

Kiti valdininkai, beje, žiūri į šį laikotarpį su „sąžinės graužimu“, ir, kol kas, Obamos gruodžio 29 paskelbtos „kuklios“ sankcijos ir diplomatų išsiuntimas tėra pats „stipriausias“ JAV atsakas į Rusijos veiksmus, pažymi laikraštis.

Pasak buvusio JAV pasiuntinio RF Michael McFaul, bausmė neatitinka nusikaltimo ir Kremlius turi užmokėti kur kas aukštesnę kainą už „įsikišimą į vieną pačių švenčiausių mūsų demokratijos procesų – prezidento rinkimus“.

Oficialiai Baltieji rūmai, CŽV, FTB, NSA ir JAV Nacionalinės žvalgybos kanceliarija atsisakė pateikti komentarus The Washington Post laikraščiui..

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 187

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...