infa.lt

JAV senatas nubalsavo už sankcijų Rusijai sugriežtinimą

15 birželio
18:37 2017

JAV Senato rūmaiTrečiadienį JAV senatas absoliučia balsų dauguma nubalsavo už tai, kad Kongresui būtų leista blokuoti bet kokius prezidento bandymus sušvelninti sankcijas prieš Rusiją, o taip pat už tai, kad būtų sugriežtintos sankcijos prieš Maskvą, atsakant už jos bandymus įsikišti į 2016 metų prezidento rinkimus, praneša Washington Post.

Už įstatymo projektą balsavo 97 senatoriai,o prieš – du. Tokiu būdu senatoriai išreiškė savo kraštutinė nepasitenkinimą ta pozicija, kurią prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) užima Rusijos atžvilgiu. Balsavimas tapo ir griežtos kritikos Trampo adresu demonstracija už jo nenorą pripažinti žvalgybos nuomonę, kuri tvirtina, jog bandymai įtakoti JAV prezidento rinkimus buvo inicijuoti Maskvos.

Trampas ne kartą atvirai yra išsakęs abejones tuo, kad žvalgybos išvados atitinka tikrovę. Ir, nors jo administracija nebuvo davusi jokių nurodymų atšaukti galiojančias sankcijas, įstatymų leidėjai yra sunerimę dėl tos taikios retorikos Rusijos atžvilgiu.

Juos taip pat neramina ir neseniai priimti sprendimai sugrąžinti į Maskvos dispoziciją dvi diplomatines rezidencijas, prieigą prie kurių Obamos administracija buvo sustabdžiusi gruodžio pabaigoje prieš Naujuosius metus. Kaip teigė Obamos administracija, Rusija naudojo šiuos kompleksus žvalgybos informacijos rinkimui. O po jų uždarymo iš JAV buvo išsiųsti ir 35 Rusijos šnipai, dirbę po diplomatine priedanga teigia Washington Post.

Rinkiminis Trampo štabas pastarųjų keleto mėnesių eigoje yra įdėmiai stebimas Kongreso ir FTB. Tyrėjai detaliai aiškinasi kaltinimus, pasak kurių, jo padėjėjai veikė susitarę su rusų valdininkais, siekdami įtakoti rinkimų rezultatus. Trampas apkaltino demokratus tuo, kad jie surengė prieš jį „raganų medžioklę“.

Prezidento komanda trečiadienį pasisakė prieš naujas sankcijas. Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Rex Tillerson) įspėjo įstatymų leidėjus dėl galimybės priimti kažkokį aktą, kuris surištų administracijai rankas.

„Mes norėtume turėti galimybę išreikšti lankstumą ir „sustiprinti ugnį“ tada, kai tai bus tikrai būtina, tačiau tuo pačiu elgtis taip, kad išliktų galimybė palaikyti konstruktyvų dialogą“, – pareiškė Tilersonas, pasisakydamas Atstovų rūmų komiteto tarptautiniais klausimais svarstymuose.

„Aš žinoma sutinku su kai kurių narių (Atstovų rūmų – red past), atstovaujančių abejas partijas nuomone dėl to, kad Rusiją būtina patraukti atsakomybėn už jos įsikišimą į JAV rinkimus“, – pasakė Tilersonas. Jis pažymėjo, jog sutinka su išvada apie tai, kad Rusija iš tiesų darė tokius bandymus.

Tačiau, tuo pačiu Tilersonas pareiškė, kad jo uždavinys – bandyti pagerinti JAV santykius su Rusija taip, kad tai duotų naudą JAV. Jis pasakė, kad naujos sankcijos gali tam sutrukdyti. Tilersono pasisakymas iš esmės yra įspėjimas apie tai, jog administracija gali stoti prieš naujų sankcijų paketą, kuris gali būti patvirtintas Senate šią savaitę.

Tačiau, sprendžiant pagal balsavimo Senate rezultatus, jei pataisos bus palaikyto Kongreso, užblokuoti jas prezidento veto bus neįmanoma.

Netgi prezidento šalininkai šiuo klausimu sutiko su aršiausiais jo kritikais ir nubalsavo palaikydami sankcijas prieš Rusiją. Tuo pačiu jie įgyvendino tai, ką Senato bankų komiteto pirmininkas Mike Crapo pavadino „tinkama poveikio priemone“ Rusijai. Pasak jo, tai priemonė, kuri leis Kongresui įvykdyti reikalingą kontrolę panaudojant šias efektingas sankcijas“.

Pataisa, už kurią įstatymų leidėjai nubalsavo trečiadienį, leis Kongresui bet kuriuos Trampo administracijos – arba bet kurio kito prezidento bandymus – atšaukti sankcijas be Kongreso pritarimo.

Tai taip pat leist įstatymų leidėjams užtvirtinti jau egzistuojančias sankcijas Rusijos atžvilgiu, įvestas už Krymo aneksiją ir dalyvavimą kare Ukrainos rytuose. Po to, šios pataisos pagrindu prieš Maskvą bus pritaikytos naujos sankcijos. Jos susijusios su Rusijos veiksmais Sirijoje, kur Kremlius palaiko prezidento Bašaro Asado režimą, o taip pat su jos įsikišimų į 2016 metų prezidento rinkimus JAV.

Baudžiamosios priemonės nutaikytos į įvairias sferas, tame tarpe į Rusijos gynybos ir žvalgybos sferas, į kai kuriuos jos energetinio sektoriaus sritis, o taip pat į Rusijos metalurgiją, iškasenų pramonę ir geležinkelių sritį. Čia taip pat įtrauktos priemonės, suteikiančios galimybę efektyviau kovoti su korupcija ir išaiškinti neteisėtas finansines schemas, susijusias su Rusija.

Ši pataisa buvo pateikta balsavimui po kelių randų derinimo ir aptarimų tarp bankų komiteto ir tarptautinių reikalų komiteto pirmininkų, o taip pat Kongreso lyderių. Derybose dalyvavo senatoriai respublikonai John McCain, Lindsey Graham, o taip pat senatoriai demokratai – Jeanne Shaheen ir Richard Blumenthal. Visi jie pasisakė už tai, kad galutiniame dokumente būtų įtraukti įvairūs aspektai.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 83

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...