infa.lt

Didžiojo septynetuko (G7) daugiau nebėra

29 gegužės
17:33 2017
Didysis septynetukas

© Stephane De Sakutin/Reuters

Aukščiausio lygio susitikimas Sicilijoje pademonstravo, jog „amerikiečių prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) anuliavo „didįjį septynetuką“ (G7), tvirtina Markas Schieritzas vokiečių laikraščio Die Zeit puslapiuose.

„Jei ankstesnis aukščiausio lygio susitikimas buvo kažkas panašaus į draugų susitikimą, tai kaip tada turi atrodyti priešų susitikimas? – klausia žurnalistas. – Septynių vedančiųjų pasaulio šalių susitikimas Italijoje pademonstravo, jog G7, iš esmės, daugiau nebėra, – yra tik amerikiečiai ir visas likęs pasaulis“.

Praktiškai dėl jokių klausimų, ar tai būtų bendra prekyba, klimatas, pabėgėliai, kaip pažymi Schieritzas, „susitarti nepavyko“, o pareiškimas apie susitikimo rezultatus tapo „standartinių kompromisų miksu“. Papildomai, „klimato apsaugos“ klausimu, net tai pasirodė neįmanoma, kadangi Trampas, kaip jis paskelbė savo Twitter paskyroje, nuspręs tik sekančią savaitę, ar jis nori apskritai laikytis Paryžiaus susitarimo nuostatų, kurias pasirašė Jungtinės Valstijos“.

Dėl šios priežasties po G7 aukščiausio lygmens susitikimo būtina „užduoti rimtą klausimą ar šis formatas apskritai turi prasmę egzistuoti“, – rašo straipsnio autorius, primindamas, jog kažkada – kai toną užduodavo senosios pramoninės valstybės – „septynetukas“ kažkuria prasme buvo pasauline vyriausybe.

Su laiku, kai jėgų santykis kažkiek pasislinko dėl besivystančių šalių Azijoje ir Lotynų Amerikoje augimo, buvo įkurtas „didysis dvidešimtukas“, įtraukęs naujas šalis. Tačiau, G7 buvo išsaugotas kaip „neformali koordinuojanti organizacija tų valstybių, kurios jautė savo priklausomybę Vakarams. Šios šalys, pasak pirminės idėjos, turėjo kurti ten bendras pozicijas, su kurias vėliau buvo planuojama tekti G20 viduje“.

Primename, jog „didžiojo septynetuko“ aukščiausio lygio susitikime Sicilijoje dalyvavo JAV prezidentas Donaldas Trampas, Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas, britų premjerė Teresa May, EK pirmininkas Žanas-Klodas Junkeris, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Italijos premjeras Paolo Gentiloni.

♦◊♦◊

„Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pati įtakingiausia Europos lyderė, po trijų dienų transatlantinių susitikimų priėjo išvados, jog JAV prezidentas Donaldas Trampas daugiau nebėra patikimas partneris, nuo kurio jos šalis ir visas kontinentas automatiškai priklausė praeityje“, rašo The New York Times.

Pastebimai nusivylusi Trampo pozicija NATO, Rusijos, klimato pakitimų ir prekybos klausimų atžvilgiu, Merkel sekmadienį pareiškė, jog Tradiciniai aljansai dabar nebe tokie tvirti, kaip anksčiau, kad Europai vertėtų skirti daugiau dėmesio saviems interesams „ir iš tiesų suimti savo likimą į savas rankas“, praneša laikraštis.

„Laikai, kada mes galėjome visiškai pasitikėti kitais, kažkuria prasme, praėjo, – papildė Merkel. – Būtent tai aš supratau per pastarąsias keletą dienų“.

„Stiprūs Angelos Merkel pareiškimai, galimai liudija apie kardinalius pokyčius transatlantiniuose santykiuose“, – pastebi leidinys.

„Panašu, jog tai pabaiga epochos, kurios metu JAV vaidino vedantį vaidmenį, o Europa – sekėjo“, – mano Ivo Daalderis, nuolatinis JAV atstovas NATO.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 345

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....