infa.lt

Willkommen „Hella“ arba sudie emigrantai

26 balandžio
15:30 2017

Kęstutis MasiulisKęstutis Masiulis, Seimo narys

Pasaulio automobilinių žibintų gamybos lyderė Vokietijos kompanija „Hella“ paskelbė apie savo investicijas Lietuvoje. Tai puiki žinia, kuri yra geriausias nacionalinis susitarimas dėl emigracijos sustabdymo.

Labiausiai pageidaujamos investicijos

Politikų kalbos apie bandymus sustabdyti emigraciją dažnai būna tuščios. Žmonės elgiasi racionaliai ir ieško kur geriau. Kai Lietuvoje bus geriau, tada kalbėsime ne apie emigracijos sustabdymą, bet apie imigracijos suvaldymą, apie ką dabar diskutuoja Jungtinė Karalystė ir kitos Vakarų šalys. Lietuva konkuruoja su kitomis šalimis dėl talentų ir kuo būsime patrauklesni bet kuriam savo srities specialistui, nepaisant jo tautybės ar įsitikinimų, tuo būsime patrauklesni ir savo tautiečiams, kuriems Lietuva dar yra ir namai. Taigi vienintelis jau išbandytas būdas kaip sukurti konkurencingą ir žmonėms patrauklią ekonomiką yra investicijos. Todėl nereikia dirbtinai kurti nacionalinių susitarimų ir užimti eterį tuščiomis kalbomis, reikia daryti viską, kad Lietuva gebėtų pritraukti investuotojus.

Apie investicijas kalbama daug, tačiau šįkart žinia apie investuojančią kompaniją „Hella“ yra ypatingas atvejis. Visos investicijos yra svarbios, ar jos ateina iš valstybės biudžeto, ar iš Europos Sąjungos, ar smulkiojo verslo, startuolių, ar iš užsienio, tačiau labiausiai pageidaujamos yra stambiosios, pasaulinės, gerai žinomos kompanijos, tokios kaip minėta iš Vokietijos. Pirmoji žinia, kad Kaune bus sukurta 250 darbo vietų, nėra jau tokia stulbinanti. Visgi 250 nėra užburiantis skaičius. Daug svarbiau, kad investuoja tokia pasaulinė gigantė, kurios praeitų metų apyvarta buvo 6,5 mlrd. eurų (tai beveik visas Lietuvos valstybės biudžetas), o viso darbuotojų ji turi per 35 tūkst.

Tokios pasaulinės lyderės, kaip „Hella“ naudoja pažangiausius darbo metodus, nuolat diegia inovacijas, turi didelį finansinį, žinių ir ekonominės galios potencialą, todėl tai labai patrauklus darbdavys. Darbuotojai iš tokios kompanijos gali tikėtis ne tik gero atlyginimo, bet ir tarptautinės karjeros, žinių ir aukščiausio lygio kompetencijų. Tokios stambios bendrovės aplink save sukuria ekonominį mikroklimatą, nes pritraukia kitus paslaugų ir gaminių tiekėjus, dažnai į savo aplinką įtraukia universitetus, nevyriausybines ir valstybės įstaigas. Lietuvoje jau turime gerų pavyzdžių, kai pasiteisinus pirminėms investicijoms, toliau vykdoma plėtra įgauna pagreitį. „Western Union“ vietoj planuotų šimto darbuotojų jau turi per 1,7 tūkst. Stambiosios pasaulinės kompanijos labai gerai žino savo konkurentus ar partnerius, todėl vien pats faktas, kad investuojama vienoje ar kitoje konkrečioje vietoje yra stiprus signalas visai rinkai.

Slovakijos geroji patirtis

„Hella“ ypatinga ir tuo, kad ji yra dalis pasaulinės automobilių pramonės, kuri pasižymi didelėmis gamybos ir kapitalo apsukomis bei milijonais darbo vietų. Tapti šios pramonės dalimi siekia daugybė valstybių. Vienai iš jų labai pasisekė – tai Slovakija. Daug kuo panaši į Lietuvą, šalis po socialistinės sistemos žlugimo susidūrė su visomis Lietuvą kamuojančiomis problemomis: stambių bendrovių žlugimu, depresuojančiomis kaimiškomis teritorijomis, dideliu nedarbu ir t.t. Dabar Slovakija jau yra pavyzdys ne tik kaimynei Čekijai, bet ir ne vienai kitai šaliai, kaip kompetencijas iš komunistinių ginklų pramonės kompleksų perkelti į automobilių sektorių. Slovakijoje investavo „Peugeot“, KIA, „Volkswagen“, „Jaguar Land Rover“ ir kiti pasauliniai gamintojai. Pas tokius darbdavius noriai samdosi jau ne tik slovakai ar ukrainiečiai, bet ir italai bei ispanai.

Dabar toje nedidelėje šalyje automobilių pagaminama daugiausiai pasaulyje, skaičiuojant vienam gyventojui. Iškart smarkiai šoktelėjo BVP, ūgtelėjo atlyginimai ir gyventojų mažėjimą pakeitė augimas!

Taigi Lietuva turi matyti gerąją kitų šalių Slovakijos, Airijos, Izraelio patirtį, kaip investicijos leidžia valstybei suklestėti ir skirti prioritetą jų pritraukimui. Tai bus geriausias partijų susitarimas kaip sustabdyti emigraciją. Tokios bendrovės kaip „Hella“, kurios pasirenka Lietuvą, suteikia viltį, kad galime susiimti ir pakreipti valstybės demografiją kita linkme.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 176

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......