infa.lt

Protiniai dantys – kaip, kodėl, kam ir kada jie atsiranda

15 balandžio
01:01 2017

protiniai dantys
Kodėl auga protiniai dantys, kiek jų, kam jie ir kokios pasekmės juos pašalinus? Straipsnyje atsakoma į populiariausius klausimus šia tema.

Protinis dantis – įprastas dantis, turintis tokią pat sandarą, kaip ir visi likusieji. Tik truputį trumpesnėmis šaknimis, nes išsilenkiant žandikauliui jiems pagal aukštį lieka mažiau vietos, nei likusiems.

Kiek protinių dantų gali išaugti pas žmogų?

Po vieną dantį kiekvienoje pusėje, viršutiniame ir apatiniame žandikaulyje. Viso keturi. Tačiau nebūtinai. Reikalas tame, jog žmogaus vystymosi evoliucijos metu sumažėjo žandikaulio dydis (maždaug 10-12 mm), kas susiję su perėjimu į minkštesnį, termiškai apdorotą maistą. Ir žinoma paties maisto sudėtimi. O tai sumažina kramtomąjį krūvį žandikauliams. Bet protinių dantų užuomazgos yra pas kiekvieną. Todėl pas kai kuriuos išdygs visi 4 dantys, o kai kas net nesužinos, kur tie protiniai dantys išsidėstę.

Kelių metų amžiaus išdygsta protiniai dantys?

Protiniai dantys dažniausia išdygsta periodu nuo 18 iki 27 metų. Ir, jeigu iki 27 metų pas jus neišdygo nė vienas protinis dantis, tai laukti jų, greičiausiai, jau neverta. Tačiau kartais, žinoma, nutinka retos išimtys.

Kodėl protiniai dantys būtent taip vadinasi?

Iki 27 metų jau užsibaigia visų organizmo sistemų ir atskirų organų vystymasis, vėliau prasideda organizmo senėjimo procesai. Protinių dantų dygimo laikas – tai organizmo brendimo periodas, iš čia ir pavadinimas.

Kaip ilgai auga protinis dantis?

Protinių dantų dygimo laikas priklausys nuo žandikaulio dydžio ir nuo to, ar palanka vietos jų normaliam išsidėstymui. Jeigu žandikaulis visai mažas, ir protiniams dantims vietos nėra, jie gali neatsirasti visai arba augti labai lėtai, pamažu stumdami į centrą septintuosius dantis. Dygimo laikas gali trukti nuo keleto mėnesių iki 2-3 metų.

Kam reikalingi protiniai dantys?

Protiniai dantys laikomi rudimentais (kūno dalys evoliucijos laikotarpiu praradusios savo funkcijas). Tačiau stomatologai pažymi: jie gali „būti naudingi“ senatvėje. Protinis dantis gali tapti atrama tiltelių protezavime, o taip pat iš dalies perimti kramtomąją funkciją, jei šalia esantį dantį dėl kažkokiu priežasčių tenka pašalinti.

Ko nerekomenduojama daryti skaudant protiniam dančiui?

Negalima dėti šildytuvų ar bet kokios šilumos šaltinių prie skruosto ir skalauti burnos šiltu vandeniu. Bet koks šildymas gali privesti prie dar didesnio infekcijos paplitimo, net iki kaulinio audinio pūliavimo.

Pasekmės pašalinus protinius dantis

Protinio danties pašalinimas dažniausiai traumuojantis, gali privesti prie lėto gijimo ir komplikacijų. Skausmas po protinio danties pašalinimo gali atsirasti net alveolito išsivystymo pasekmėje – ištraukto danties idubos uždegimo. Būtent todėl kategoriškai nerekomenduojama skalauti burnos ertmę po danties pašalinimo. Kartais, pirmosiomis dienomis po protinio danties pašalinimo gali atsirasti liežuvio, lūpos ar smakro apmirimas. Jeigu apmirimas nepraėjo savaitės bėgyje, būtina vėl kreiptis pas gydytoją.

Reklama: sbklinika.lt

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 135

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. daugiau    -  2021-08-30, 15:50

    Teko girdėti, jog jie labai greitai genda ir protinio danties pašalinimas ganėtinai sudėtinga prcedūra. Visa laimė, man jie jau pusę gyvenimo sveiki

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....