infa.lt

NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse iš Prancūzijos perėmė Nyderlandai

05 sausio
17:08 2017

paveikslėlisSausio 5 d. NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse pradėjo Nyderlandų karinių oro pajėgų kariai, patruliuosiantys su keturiais naikintuvais „Fighting Falcon F-16“. Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vykusios kontingentų pasikeitimo ceremonijos metu Nyderlandų kontingentas pakeitė keturis mėnesius Baltijos erdvę saugojusius Prancūzijos karinių oro pajėgų karius.

„Šiandien Aviacijos bazėje Šiauliuose vykstantis Prancūzijos ir Nyderlandų kontingentų pasikeitimas dar kartą parodo bendras NATO pastangas Baltijos šalių oro erdvės saugumui užtikrinti, o NATO oro policijos misija yra praktinis Aljanso solidarumo ir vienybės pavyzdys“, – sveikindamas susirinkusius sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Ministras R. Karoblis padėkojo misiją baigiantiems Prancūzijos karinių oro pajėgų kariams, kurie Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės apsaugą vykdė su keturiais naikintuvais „Mirage 2000“. „Visų jūsų – kontingento vadų, pilotų, technikų ir kito personalo indėlis į šią misiją yra neįkainojamas ir labai svarbus tiek Lietuvos, tiek ir viso Baltijos regiono žmonėms“, – Prancūzijos kariams dėkojo R. Karoblis.

Vykdydami savo pagrindines misijos funkcijas, Prancūzijos karinių oro pajėgų kontingento kariai taip pat skyrė laiko treniruotėms su Lietuvos karinių oro pajėgų pilotais, dalijosi patirtimi ir žiniomis su Aviacijos bazės kariniu personalu. Prancūzijos kariai taip pat bendravo su Šiaulių miesto visuomene, lankėsi Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, priiminėjo moksleivių ir studentų ekskursijas.

Krašto apsaugos ministras pasveikino Nyderlandų karinių oro pajėgų karius sugrįžus NATO oro policijos misijai į Lietuvą. Nyderlandų kontingentui tai jau trečia tokia misija mūsų regione – prieš tai jie ją atliko 2005 m. iš Šiaulių Aviacijos bazės ir 2014 m. iš Lenkijos Malbork bazės.

„Šios NATO oro policijos misijos rotacija ypatinga tuo, kad Nyderlandų pilotams ir juos iš Estijos sustiprinantiems Vokietijos kontingento pilotams teks užtikrinti oro erdvės saugumą Baltijos šalyse nuo pavasario dislokuotoms NATO sąjungininkų bataliono kovinėms grupėms“, – sakė ministras R. Karoblis.

Dauguma Nyderlandų karinių oro pajėgų kontingento karių atvyko iš nuolatinių dislokacijos vietų Volkel ir Leeuwarden Aviacijos bazių, o pamainą sudarys apie 120 įvairių specialybių karių.

Kontingentų pasikeitimo ceremonijoje Šiauliuose taip pat dalyvavo Nyderlandų ambasadorius Bert van der Lingen, laikinai Lietuvos kariuomenės vado pareigas vykdantis Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras, Nyderlandų karinių oro pajėgų vadas generolas leitenantas Dennis Luyt, Prancūzijos Oro gynybos ir oro operacijų vadavietės vadas generolas leitenantas Taprest, NATO Jungtinių oro operacijų centro Uedeme vadas generolas majoras Thiery Dupont, Lietuvos karinių oro pajėgų vadovybė, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos atstovai, kt. svečiai.

Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Amari dislokuoto Vokietijos karinių oro pajėgų kontingento kariai, budintys su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“, lieka antrai misijai iš eilės.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse pradėta vykdyti nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 17 sąjungininkių šalių. Nyderlandų kontingento misija bus 43-oji nuo jos vykdymo pradžios 2004 metų.

Nuotraukų autorius – Alfredas Pliadis (KAM).

kam.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 88

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...