infa.lt

Kaip savarankiškai nustatyti ar jūsų organizmui trūksta vitaminų

26 gruodžio
10:45 2016
vitaminų kaleidoskopas

paveikslėlis: medicalnewstoday.com

Mes nuolat esame gąsdinami vitaminų trūkumu. Kaip savarankiškai nustatyti ar mums jų iš tiesų trūksta? Vitaminai – statybinės organizmo medžiagos. Specialistai teigia, jog organizmui retai kada trūksta tik vieno konkretaus vitamino. Kaip taisyklė, dažniausiai trūksta visos grupės šių naudingų medžiagų. Jei žmogus atsisako gyvulinės kilmės produktų, įprastai atsiranda vitaminų A, D, E ir biotino (H ar B7) trūkumas. Jeigu maitinimosi racione nepakanka augalinės kilmės produktų, tai pastebimas C ir B grupės vitaminų deficitas.

Kokia požymiai išduoda avitaminozę (vitaminų trūkumą):

1. Džiūsta-pleiskanoja oda

Vitaminų trūkumas daro odą sausa ir pleiskanojančia. O kartais galima net pastebėti stambių epidermio žvynelių pleiskanas.

Laikas sunerimti, jei pas jus nuolat trūkinėja ar atsilupa lūpų oda, netikėtai atsirado spuogelių išbėrimai, o taip pat įtrūkimai ir žaizdelės lūpų kampučiuose. Uždegiminių sričių odoje, didelių mėlynių ar netikėtos reakcijos į papuošalus ar drabužius atsiradimas – visa tai gali būti vitaminų trūkumo požymiu.

2. Sluoksniuojasi nagai

Trūkstant vitaminų nagai tampa blyškūs, trapūs, ir netgi nagų priežiūros priemonės – tepalai ir specialūs lakai – mažai padeda arba visai nepadeda. Taip pat apie vitaminų trūkumą liudija nago plokštelės blyškumas, duobučių, juostelių ar dėmių joje atsiradimas.

3. Iškrenta plaukai

Pagrindinis vitaminų trūkumo požymis iš plaukų pusės – tai jų lūžinėjimas ir polinkis iškristi. Tačiau budrumą pažadinti turėtų ir netikėtas pleiskanų, žilės, žaizdelių ir spuogelių atsiradimas ant galvos odos ar jos nuolatinis niežulys.

4. Parausta ir ašaroja akys

Regėjimo pablogėjimas, ypač prietemoje – tai pats rimčiausias vitaminų deficito požymis. Be to, hipovitaminozė gali iššaukti ir vokų paraudimą bei patinimą, nuolatinį niežulį ir išskyras iš akių, dažnus uždegiminis susirgimus. Neretai, vitaminų trūkumo pasekoje atsiranda ryškios šviesos, blyksnių netoleravimas, dvejinimasis akyse ir net besivystanti katarakta.
5. Kraujuoja dantenos

Padidintas dantenų kraujavimas, opelės skruostuose (burnoje) ir ant liežuvio, klibantys dantys su jautria emale ir polinkiu byrėti, o taip pat tinstelėjęs, padengtas apnašomis ar pakeitęs spalvą liežuvis – taip pat vitaminų trūkumo požymis.

6. Patinsta veidas, sąnariai

Budrumą sužadinti turėtų patinimų ant veido ir rankų atsiradimas, nesusijęs su pomėgiu marinatams ar vakarykščiu alkoholio vartojimu. Netikėtas sąnarių patinimas, tirpimas, skausmas raumenyse, traukuliai ir bloga judesių koordinacija taip pat gali būti vitaminų trūkumo simptomais.

7. Kinta kvapas

Be to, į vitaminų trūkumą nurodo raumenų silpnumas, deginimas po oda ir sąnariuose, o taip pat nuolatinis šalčio pojūtis ar netgi sustiprėjęs ar pasikeitęs kūno kvapas.

8. Apatija, bloga koncentracija

Į vitaminų trūkumą reaguoja ir mūsų nervų sistema. Koncentracijos praradimas, nemiga, depresija, apatija, irzlumas, energijos trūkumas – visa tai gali būti vitaminų trūkumo požymiu.

9. Sutrikimai virškinant

Užkietėjimai, diarėja, skonio pomėgių pasikeitimai, svorio augimas, cholesterolio lygio kraujyje padidėjimas, pykinimas ir maitinamųjų medžiagų įsisavinimo žarnyne sutrikimai – vitaminų deficito organizme simptomai. Ir netgi apetito, uoslės ir skonio praradimas…

10. Dingsta lytinis potraukis

Daugeliu atvejų dėl sumažėjusio lytinio potraukio kaltas ne nuovargis, o nesubalansuotas maitinimasis.

Ką daryti?

Dažniausiu atveju, išvaizdos pakitimai – odos, plaukų ir nagų – tai pagrindinių vitaminų A, E, C ir B grupės trūkumas.

Atkreipkite dėmesį į savo maitinimosi racioną – ar jūs nepradėjote mažiau valgyti mėsos ir pieno, pilno grūdo produktų. Bet, vietoje to, kad iš karto bėgtumėte į vaistinę vitaminų, pradžioje apsilankykite pas savo gydytoją. Specialistas nustatys (dažniausiai biocheminio kraujo tyrimo būdu), kokių konkrečiai vitaminų jums trūksta ir kaip galima šį trūkumą kompensuoti. Arba nustatys susirgimą, kurio simptomatika panaši į vitaminų deficito požymius.

Gerbiamas skaitytojau (-a), mes būsime labai dėkingi už bet kokią infa.lt svetainei suteiktą paramą.

susijusi tema:

Vitaminas B12. Ar Jūs jo gaunate?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 570

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. vitaminai nagams    -  2021-04-27, 15:17

    Eilę metų darausi gelinį lakavimą, kas tikrai nedaro nagų sveikesnių. Stengiuosi kas pusmetį pagerti vitaminų. O prieš visus gelius, labai matydavosi nagų sluoksniavimasis, tai greitai aišku, kad jiems kažko trūksta.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....