infa.lt

Mykolas Majauskas: „Siekiama įtvirtinti socialinio globėjo statusą“

15 gruodžio
21:27 2016
Mykolas Majauskas ir Dovilė Šakalienė

Mykolas Majauskas (dešinėje)

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mykolas Majauskas įregistravo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siekiama įtvirtinti Socialinės (profesionalios) globos formą šeimoje.

Lietuva iškėlė tikslą, kad vaikai, netekę tėvų globos, būtų apgyvendinami šeimose. Tačiau  anot parlamentaro, vaikų skaičius valstybinėse globos institucijoje gali mažėti tik tuo atveju, jeigu bus sukurta reali alternatyva – profesionali globa šeimoje.

„Socialinės (profesionalios) globos modelio įtvirtinimas yra viena iš tokių alternatyvų, kuri padėtų apsaugoti vaikus nuo smurtinės institucinės globos. Tokie globėjai galės suteikti šeimai artimą aplinką vaikams. Be to, socialinės globos tikslas yra sudaryti sąlygas vaikui, netekusiam tėvų globos, vykdant nuolatinį darbą su vaiko biologine šeima, gražinti jį biologiniams tėvams arba giminaičiams, o praradus tokią galimybę – paruošti nuolatinei globai ar įvaikinimui. Apgyvendinti valstybiniuose globos namuose laikinai ar visam laikui tėvų netekę vaikai praranda socialinius įgūdžius ir yra dar labiau žalojami“, – pažymi M. Majauskas.

Seimo narys pabrėžia, kad socialiniai (profesionalūs) globėjai gali užtikrinti tinkamą šeimos aplinką įvairios rizikos vaikų grupėms, kurioms sudėtinga rasti įprastus globėjus – tai negalią turintys vaikai ar specialiųjų poreikių vaikai, elgesio problemų turintys vaikai, paaugliai.

Civilinis kodeksas numato, kad nuo 2017 metų vaikai iki 3 metų negali būti apgyvendinami globos institucijose. Šį įstatymą bus keblu įgyvendinti, kadangi Lietuvoje šiuo metu nėra kitų alternatyvų, kaip tik globa šeimoje ar šeimynose. Šeimynose vietų nėra, tuo metu šeimų, norinčių globoti vaikus, kuriems reikalinga laikinoji globa, sudėtinga rasti, dėl trumpalaikio vaiko apgyvendinimo jų šeimoje, dėl nuolatinio bendravimo su giminėmis ir kitų problemų.

Priminsime, kad Lietuvoje deinstitucionalizavimas pradėtas jau prieš daugiau kaip 10 metų, tačiau vis dar nesukurta tinkama teisinė bazė, trūksta aiškaus ir bendro reformos veiksmų įgyvendinimo plano, nėra aiškaus finansavimo. Per tą laiką institucijose globojamų vaikų skaičius nesumažėjo, o vaikus globojančių šeimų nepadaugėjo. Vaikų globos formos nesikeitė jau daugiau nei 15 metų. Todėl siekiant permainų, svarbu imtis ryžtingų žingsnių ir pagaliau įtvirtinti realią alternatyvą vaikams augti ne institucijoje, bet šeimoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 146

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...