infa.lt

Pasaulis patirs antrąjį „Kinijos šoką” ir pigių prekių gausą.

03 kovo
14:44 2024
Xi Jinpingas

Foto de Vanguadia de Veracruz

Kinija, siekdama išspręsti savo ekonomines problemas, didina vidaus paklausą viršijantį prekių gamybos skaičių, pranešė „Wall Street Journal” (WSJ). Pasaulio šalys patirs antrąją Kinijos importo bangą.

Praėjusioji kiniškos produkcijos banga privedė prie dalies gamyklų Vakaruose bankroto.

Prieš 20 metų, dešimtojo dešimtmečio pabaigoje ir dvidešimtojo amžiaus pradžioje, pasaulio ekonomika patyrė „kinišką šoką” – staigų pigių produktų iš Kinijos antplūdį.

Pasak ekonomistų, netrukus turėtume tikėtis, kad situacija pasikartos, nes Pekinas, siekdamas atgaivinti savo ekonomiką, didina eksportą. Kinijos gamyklos jau dabar gamina daugiau automobilių, buitinės elektronikos ir prietaisų nei reikia vidaus vartojimui.

Pirmosios bangos metu padidėjęs eksportas padėjo Kinijai išlaikyti mažą infliaciją. Ekonomistai tikisi, kad antrą kartą defliacinis poveikis bus stipresnis, nes jo nekompensuos žaliavų paklausa Kinijoje.

Pirmasis „Kinijos šokas” sumažino prekių kainas JAV, tačiau dėl jo 1999-2011 m. daugiau kaip 2 mln. žmonių neteko darbo, nes baldų, žaislų ir drabužių gamintojai nesugebėjo konkuruoti su Kinijos pramone.

Europos Sąjungos šalys, JAV ir Japonija, nenorėdamos, kad situacija pasikartotų, skyrė milijardus gamybai paremti, taip pat svarsto galimybę padidinti muitus kiniškoms prekėms.

Ekonomistų teigimu, situacijos pasikartojimas turėtų dar skaudesnių padarinių, nes Kinija dabar konkuruoja aukštųjų technologijų produktų gamybos srityje.

2023 m. Kinijos ekonomikos augimas siekė 5,2% ir tai yra žemas rodiklis pagal šalies standartus (ES augimo rodiklis apskritai apie 0% BVP).

Ekonomistai prognozuoja, kad 2024 m. Kinijos ekonomikos augimas sulėtės iki 4,5% arba dar blogiau. Jie mano, kad Kinijos laukia „sąstingio amžius”.

infa.lt: Įdomu tai, kad niekas neprognozuoja sąstingio Europos Sąjungai, kurios 2023 m. BVP augimas balansuoja ties nuline riba, o darbo jėgos ir žaliavų kainos gerokai viršija kiniškąsias. Tuo tarpu Kinijai, kuri yra daugybės šalių svajonių rinka ir gyventojų turi 3 kartus daugiau nei visa ES, matote gresia stagnacija. Daugiau nei juokinga.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 12 068

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Laimonas    -  2024-03-04, 09:23

    Vakarų šalys ir pirmiausiai JAV patys kalti,kad į Kiniją žiūrėjo tik kaip į pigios darbo jėgos rinką ir nedaugiau.Tai būtų pasiteisinę,jei tai būtų kokioje Lietuvoje,kur valdantieji ir stambieji verslininkai linkę tris kailius nunerti nuo vietinių baudžiauninkų,bet tik ne Kinijos vadovas.Buvo sėkmingai perimtos vakarietiškos technologijos praktiškai nieko už tai nesumokant,ir po kurio laiko tarpo Kinija atsistojo greta ES,JAV kaip lygiavertė ekonomikoje.Tai viena iš tų šalių,kurioje nebuvau,bet labai noriu pabuvoti,keli pažįstami pasakojo,kad Kinija yra kaip stebuklų šalis iš pasakos,rodė tiltų,namų foto ,žiūrint toks jausmas kad tai iš viso ne šis pasaulis,todėl negali nesigėrėti jų meistriškumu ir sakysime Japonijai pasivyti dabartinę Kiniją tikrai nėra šansų- ten jau stagnacija ir labai didelė.Ir tai nenuostabu,žinant kad japonus pilnai kontroliuoja JAV.O jų moto yra išsunkti viską ką įmanoma ir išmesti kaip panaudotą skudurą.ES dirbtinai apsaugo savo rinką nuo pigių kiniškų prekių,bet vis viena rinkose jų pilna,o jei leistų importuoti automobilius,tai vakarietiška pramonė „užsilenktų” per vieną mėnesį.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiau lai susitvarko savo tvartus....

vietnamiečių turėjo atominį ginklą?? Ar tada Vietnamas užpuolė Ameriką?...

PRIEDURNIO GABALE , A ATGRASINO VIETNAMIECIUS NUO KARO SU AMERIKA , KA ......

SAUNUOLIAI AMERIKIECIAI , SENIAI LAIKAS TVARKA DARYT PASAULYJE...

Kad JAV sprogs -seniai aišku. Dabar svarbiausias rūpestis - kaip padaryti, kad sprogdama pasaulio nesusprogdintų....