infa.lt

Berlynui buvo parodyti traktoriai

16 sausio
06:30 2024

Traktoriai Berlyno gatvėse

Vokietijos sostinėje ūkininkai vakar surengė plataus masto protestą su savo žemės ūkio transporto priemonėmis.

10 000 ūkininkų su 5 000 traktorių atvyko į Berlyną į didžiausią ūkininkų protestą prieš dyzelino mokesčių lengvatų panaikinimą ir kai kurias kitas vyriausybės priemones, kurios, pasak protestuotojų, blogina jų padėtį. Vokietijos vyriausybė paragino protestuotojus derėtis ir pažadėjo išklausyti ūkininkų skundus.

Vakar, sausio 15 d., Berlyne vyko plataus masto ūkininkų protestas. Jame dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių, o akcija tapo dar labiau pastebima dėl to, kad jos dalyviai į Vokietijos sostinės centrą – prie Brandenburgo vartų – atvyko traktoriais.

Vokietijos žiniasklaidos duomenimis, į Berlyno centrą atvyko apie 5 tūkst. traktorių. Ūkininkų protestą taip pat palaikė daug vilkikų vairuotojų. Protestus organizavo Vokietijos ūkininkų sąjunga (DBV).

Protestų priežastis – Vokietijos vyriausybės planas panaikinti mokestines lengvatas žemės ūkio paskirties dyzelinui. Ūkininkų protesto akcijos truko apie savaitę ir vyko įvairiuose šalies miestuose.

Sprendimas atšaukti išimtis buvo susijęs su lapkritį Vokietijos Konstitucinio Teismo sprendimu, kuriuo vyriausybei uždrausta pervesti 60 mlrd. eurų, prieš kelerius metus skirtų kovai su pandemija, į klimato kaitos fondą.

Teismas nustatė, kad pinigų perkėlimas kitiems tikslams neatitinka „konstitucinių reikalavimų, taikomų skolinantis nepaprastosios padėties atveju”. Nuo to laiko Vokietijos vyriausybė įšaldė naujas biudžeto išlaidas ir ėmėsi keleto kitų priemonių, tarp jų – atšaukė ūkininkams skirtas dyzelino lengvatas.

Būtent tai ir papiktino ūkininkus, ypač dėl to, kad tokios lengvatos buvo taikomos daugiau kaip 70 metų.

Vyriausybės sprendimas atsitraukti nuo jau planuoto transporto mokesčio ūkininkams panaikinimo taip pat pablogino padėtį.

Ant protestuotojų traktorių buvo pritvirtinti skydai su įvairiais šūkiais: „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities”, „Ekonomika griūva, „šviesoforas” (neoficialus valdančiosios koalicijos pavadinimas pagal jos partijų simbolių spalvas) turi pasitraukti”, „Jei ūkininkas bankrutuos, maistą teks importuoti”.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir kiti valdančiosios koalicijos partijų atstovai ragino žemdirbius sėsti prie derybų stalo. Valdžia jau pareiškė esanti pasirengusi padaryti tam tikrų nuolaidų. Visų pirma ne visiškai atšaukti, o tik sumažinti degalų mokesčio lengvatas.

Vakar prie Brandenburgo vartų į ūkininkus kreipėsi Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris. Tačiau jo kalba ne tik nenuramino, bet, priešingai, sukėlė protestuotojų pyktį.

Reaguodami į jo žodžius, kad jis asmeniškai negali pažadėti ūkininkams papildomos valstybės pagalbos, nes nėra pinigų išmokoms išlaikyti, protestuotojai šaukė, kad jis yra „veidmainis” ir „melagis”, nepaisydami DBV vadovo Joachimo Rukwiedo raginimų neįžeidinėti ministro.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 68

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....