infa.lt

Seimas vėl bus raginamas suteikti Lietuvos piliečiams galimybę savo teises ginti Konstituciniame teisme

23 gruodžio
01:05 2017
Ramūnas Karbauskis

Facebook nuotr.

Ketvirtadienį, gruodžio 21 d., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis inicijavo naują, bendradarbiaujant su teisininkų bendruomene patobulintą, Konstitucijos įstatymo pataisų projektą, kurį Seimui priėmus Konstitucija suteiks teises fiziniams ir juridiniams asmenims tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą bei ginti pažeistas teises.

„Lietuvoje jau daugiau nei dešimtmetį diskutuojame dėl poreikio įtvirtinti individualaus konstitucinio skundo institutą. Tuo tarpu senas demokratijos tradicijas turinčiose ir teisinės valstybės principus gerbiančiose valstybėse pripažįstama tokia asmens pažeistų teisių gynimo teisė, galimybė ir būtinybė.

Taip yra daugelyje Europos Sąjungos valstybių, pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Vokietijoje, kur tiek piliečiai, tiek įmonės gali dėl savo pagrindinių teisių ir laisvių pažeidimų kreiptis į šiuos teismus ir logiškai užbaigti teisių, kurios įtvirtintos Konstitucijoje, gynimą“, – sako R. Karbauskis.

Pasak frakcijos vadovo, įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad tokia teisė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Respublikos įstatymų, kitų Seimo priimtų teisės aktų,  Respublikos Prezidento ir Vyriausybės teisės aktų, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė šio asmens konstitucines teises ar laisves ir šis asmuo išnaudojo kitas veiksmingas teisinės gynybos priemones, būtų suteikiama ir Lietuvoje.

R. Karbauskio teigimu, jis tikisi, kad parlamentarams užteks politinės valios maksimaliai užtikrinti deramą piliečių teisę gintis.

Seime registruotą projektą pasirašė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, taip pat 46 Seimo nariai.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 114

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kur Irland, tiksliau mūsų išeiviai tenais.....

Fu

ir jie dar svaigsta apie grynųjų pinigų uždraudimą.... Tik gryni....

Tai yra reali perspektyva naudojant elektroninius pinigus. Pyst ir nėra elektros, pyst ir neveikia internetas,...

...

Pranai, tikriausiai, tamsta, vuenas iš tų "patyrusių"... Tsigi, prašombį priekį!.. Charkovo srity dabar labai karšta......

Būtų dar geriau, kad iki Ukrainos nedaskristų....

Ar gali, kada nors, ši psichozė baigtis?.. Premjerė kalba ne apie Lietuvos ūkį, ekonomiką, o...

kai į landsbergiuką ir tave panašūs personažai karksi - niekur važiuoti nereikia. Nebent gėlių :)...