infa.lt

Britanijos latviams kyla problemos dėl tarnybos savo šalies kariuomenėje

09 rugpjūčio
01:03 2017
Latvijos kariai

Foto: Kaspars Krafts, F64

Nuo spalio 9 iki 10 , jau trečius metus Latvijoje vyksta Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų kariniai apmokymai. Į juos kviečiami ir buvę profesionalūs kariai, ir buvę krašto apsaugos šauktiniai, jiems dalyvavimas apmokymuose – privalomas, rašo Latvijas avīze.

Įstatymas skelbia, jog darbdavys tokiais atvejais privalo išleisti atsargos kariškius, tačiau Latvijos įstatymas, suprantama, neturi galios užsienio darbdaviams. To pasekoje, užsienyje dirbantys latviai rezervo kariai susidūrė su dilema – būti nubausti ar prarasti darbą.

Tėvynėje administracine bauda ar viską metus važiuoti į apmokymus, rizikuojant prarasti darbą ir pajamas. Šiuo metu nėra statistikos, kiek būtent iš neatvykusių į apmokymus karių gyvena ir dirba užsienyje, tačiau, tikėtina, jog gana nemažas procentas, nes uždarbiauti į užsienį išvyko vyrai, daugiausiai darbingo amžiaus, pabrėžia leidinys.

Išvykę nerimauja ir dėl to, kad viena pinigine bauda už neatvykimą atsipirkti nepavyksta – mokėti reikia kasmet, vėl ir vėl. Iš valdžios girdimi tik patarimai atsisakyti Latvijos pilietybės, jeo norima išvengti nuolatinių problemų.

Gynybos ministerija jau buvo ne kartą pabrėžusi, jog asmeniniai nepatogumai neturi būti iškeliami aukščiau šalies interesų, ypač kalbant apie nacionalinį saugumą.

„Britas man taip ir pasakė – manęs tavo Latvijos įstatymai nedomina, tu – Anglijoje, ir dirbi man. Nenori – išeik, paimsiu į tavo vietą kitą žmogų“, – pasakoja Aivars, savo laiku tarnavęs ir net spėjęs pabuvoti su karo misija Irake.

„Niekam čia neįdomūs mano įsipareigojimai Latvijai ir kažkokie privalomi apmokymai, tipo važiuok, o kai grįši – vėl lakstyk po agentūras ieškodamas darbo“.

Latvijoje, kur Aivars deklaravęs savo gyvenamą vietą, jis jau seniai negyvena, ir sesuo išsiuntė jam į Britaniją nufotografuotą laišką iš policijos su pakvietimu pasirašyti protokolą ir apmokėti piniginę baudą.

„Parašyta, jog pereitais metais aš buvau kviestas į apmokymus, aš neatvykau, ir dabar esu nubaustas bauda. Aš susisiekiau su policija, pasakiau, jog kol kas negaliu atvykti į Latviją, todėl, kad pas mane gimė duktė, ir mano pasas visų dokumentų apiforminimui dabar randasi pasiuntinybėje.

Jie paprašė atsiųsti patvirtinimą. Po kažkiek laiko mama persiuntė man laišką, kuriame mane informavo, jog teismo sprendimu aš esu nubaustas 30 eurų bauda, kuri tokia nedidelė todėl, kad iki šiol aš nebuvau teistas.

Daugiau aš nieko nežinau, ir baudos kol kas nemokėjau, todėl, kad jokios sąskaitos numerio laiške nebuvo įrašyta. Įdomu tai, kad pakvietimo jokio nesu gavęs, nei matęs ir nieko nepasirašinėjau, kaip mane galima buvo už tai teisti?

Aš dabar nerimauju, kas gali atsitikti, jeigu aš, galbūt, atvyksiu į Latviją. Kartą aš nebuvau apmokėjęs skolos „Bigbank“, tai jie mane susirado jau po dviejų mėnesių. Kodėl NKP manęs negali atrasti?, – sako Aivars.

Į pirmuosius apmokymus 2015 metais buvo išsiuntinėta 300 kvietimų, ir 143 žmonės informavo NKP, kad jas gavo, tačiau į apmokymus atvyko tik 59 žmonės.

2016 metais karo vadovybė išsiuntinėjo jau 966 kvietimus, – į apmokymus atvyko jau 168 rezervo šauktiniai, o 285 šaukimai grįžo siuntėjui neradus adresato. 106 kariai gavę šaukimus niekaip į juos nesureagavo.

Nuo 2015 metų dalyvavimas kasmetiniuose mokymuose jau priklauso ne tik nuo rezervo karių noro, – Įstatymo dėl karo tarnybos 66 straipsnis įpareigoja tą daryti pareikalavus vadovybei.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 183

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas galima šeimininkui - negalima vergams. Keista, kad ne visi tai supranta....

Negaliojantis dokumentas tinka valdyti valstybę, bet į banką su juo nenueisi ar mobiliojo ryšio paslaugos...

Nx eina jie...

Pas pačius JAW toks įstatymas,O kitiems Europoje neleidžia....

Pyzdukaičio apkalta nebeatrodo tokia nekalta. Planas suveikė....

Du velniai su Žemaitaičio pagalba....

Kaip matau tu kaip ir Landsbergis nori, kad rusai užimtų Lietuvą, kuri negautų Nato paramos?...