infa.lt

Pfizer COVID-19 vakcinos nanodalelės sukelia anafilaksinį šoką

23 gruodžio
07:00 2020

Pfizer

Sunkios alerginės reakcijos po vakcinacijos nuo COVID-19 buvo užregistruotos mažiausiai aštuoniems žmonėms per pastarąsias dvi savaites. Tikėtina jų priežastis yra ta, kad vienas iš vakcinos komponentų yra polietilenglikolis, kuris anksčiau nebuvo naudojamas šiam tikslui.

Konkuruojančioje „Moderna“ vakcinoje taip pat yra polietilenglikolio, todėl tikėtina, kad dėl to kai kuriems JAV ir JK žmonėms teks nesiskiepyti šiais preparatais. Tačiau galutinio aiškumo, kas tiksliai sukelia anafilaksinį šoką – nėra.

Per pastarąsias dvi savaites buvo užregistruota mažiausiai šeši ūmios sunkios alerginės reakcijos į „Pfizer-BioNTech“ vakciną atvejai JAV ir du atvejai JK. Klinikinių tyrimų metu tokių reakcijų nebuvo, nes žmonės, alergiški vakcinos komponentams, nebuvo įtraukti į tyrimus, rašo „Science“.

Mokslininkai mano, kad anafilaksinės reakcijos priežastis yra polietilenglikolis (PEG), būtinas pagrindinės vakcinos komponento apsaugai ir stabilumui. PEG dar niekada nebuvo naudojamas vakcinose, nors jo yra daugelyje vaistų, kurie kartais sukelia anafilaksinį šoką – gyvybei pavojingą alerginę reakciją. Jo yra dviejose pagrindinėse COVID-19 – „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinose.

Siekiant išsiaiškinti situaciją, praėjusią savaitę jau įvyko keletas susitikimų su „Pfizer“ ir „Moderna“ atstovais, nepriklausomais mokslininkais ir gydytojais.

PEG taip pat yra daugelyje šampūnų, dantų pastų, kosmetikos ir kitų kasdienių produktų, kur jis naudojamas kaip tirštiklis, tirpiklis ar minkštiklis. Į vis daugiau ir daugiau biofarmacinių preparatų dabar įtraukiami PEG junginiai.

Ilgą laiką buvo manyta, kad PEG yra biologiškai inertiški, tačiau pastaruoju metu atsiranda vis daugiau įrodymų, kad taip nėra.

Pavyzdžiui, remiantis 2016 m. Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkų atliktu tyrimu, 72% žmonių turi bent kažkokį antikūnų prieš PEG kiekį. Manoma, kad taip yra dėl kosmetikos ir farmacijos produktų poveikio. Iš jų maždaug 7% žmonių turi pakankamai PEG, kad organizmas būtų linkęs į anafilaksinę reakciją.

Kituose tyrimuose mokslininkai taip pat rado antikūnų prieš PEG, tačiau mažesniu lygiu. Dėl šių išvadų kai kurios įmonės atsisakė naudoti PEG savo produktuose, o kitos nepakeitė savo gamybos technologijų, nurodydamos daugybę PEG komponentų saugumo rodiklių.

Anafilaksinio šoko, atsirandančio dėl PEG, vystymosi mechanizmas yra sąlyginai nežinomas, nes jame nėra IgE antikūnų, sukeliančių klasikines alergines reakcijas. Vietoj to, PEG sužadina dar dvi antikūnų klases – IgM ir IgG.

Tuo tarpu ne visi mokslininkai yra įsitikinę, kad šių alerginių reiškinių priežastis yra PEG. Jie sako, kad PEG kiekis mRNR vakcinose yra gerokai mažesnis nei daugumoje PEG preparatų. Be to, COVID-19 vakcinos leidžiamos į raumenis, o ne į veną, kur randama dauguma antikūnų prieš PEG, kas dar labiau sumažinant riziką.

Jei paaiškės, kad aštuonių savanorių anafilaksinės reakcijos priežastis vis tik buvo PEG, tai pagal JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro rekomendacijas, žmonės, kurių organizmo reakcijos į bet kuriuos vakcinos komponentus jau nustatytos, neturėtų būti skiepijami.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 340

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kur ir konrečiai kas? Citatas, adresus, prašome, ponička! Prisiskaitei rusų propagandos ir falsifikatų ir loji...

Rusija yra tiek prisiš..., kad juokinga matyti, kaip rusai su užsidegimu „kovoja“ už demokratiją Amerikoje,...

Visa šito debiliško cirko esmė vienamr straipsnyje: telegra.ph/dergmokratija-10-28...

Konstitucija nrgina nenormalių žmonių propagandos, o KT - kartais gina. Išvada: KT yra antikonstitucinis ir...

Šis konstitucinis teismas, kuriame yra sustatyti manau politinės korupcijos ryčiais su konservatoriais susiję priklausomi teisėjai,...

Šis žudikas akivaizdžiai parodė, kad masonų ir jų statytinių sekėjams yra taip praplautos smegenys, jie...

Kiseniniai pradejo tyrima cha cha cha...