infa.lt

„Laiku nepaskiepytiems asmenims gresia užkrečiamųjų ligų komplikacijos ar net mirtys”, – motyvuoja skiepytis NVSC atstovė

26 rugpjūčio
10:43 2020

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas būtina pasirūpinti vaikų sveikata ir atkreipti dėmesį į skiepus. Būtina pasidomėti, ar dėl karantino ar kitų priežasčių vaikai nepraleido skiepų pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Sudarys individualų skiepijimų kalendorių

„Svarbu paskiepyti vaikus prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas, nes į naują kolektyvą ateina skirtingi vaikai, kurie gali nešioti įvairių ligų sukėlėjus. Be to, mokykloje, atsiradus nors vienam infekcijos atvejui, yra labai geros sąlygos jai išplisti“, – teigia NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Specialistė paaiškino, kad profilaktinių skiepijimų atidėjimas ar pertrūkiai sukelia užkrečiamųjų ligų protrūkius, o laiku nepaskiepytiems asmenims gresia užkrečiamųjų ligų komplikacijos ar net mirtys. Atidėjus skiepus vėlesniam laikui, šeimos gydytojas turi sudaryti individualų skiepijimų kalendorių, atsižvelgiant į skiepijamo asmens amžių ir skiepijimo indikacijas, nurodytas vakcinų charakteristikose

6–7 metų – pakartotini skiepai

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 6–7 metų vaikai pakartotinai skiepijami nuo kokliušo, difterijos ir stabligės, taip pat nuo poliomielito, tymų, epideminio parotito bei raudonukės.

Paaugliams – sustiprinančioji dozė

Per dešimtmetį po antrosios skiepų dozės vaikų imunitetas jau bus išblėsęs, todėl būtina sustiprinančioji vakcinos dozė 15–16 m. paaugliams nuo difterijos, stabligės ir kokliušo (Tdap).

Svarbi ir tuberkuliozės profilaktika

Siekiant užtikrinti efektyvią tuberkuliozės profilaktiką ir kontrolę, asmens sveikatos priežiūros įstaigos kiekvienais metais 7 metų amžiaus ir tuberkuliozės rizikos grupei priklausantiems vaikams (neskiepyti dėl tuberkuliozės, bendraujantys su sergančiaisiais tuberkulioze šeimoje ar kolektyve, dažnai sergantys viršutinių kvėpavimo takų ar lėtinėmis ligomis ir kt.), turi atlikti tuberkulino mėginius.

Vienuolikametėms – vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio

Vienuolikos metų mergaitės valstybės lėšomis skiepijamos nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), kuris sukelia gimdos kaklelio vėžį. Skiepijimą sudaro dvi vakcinos dozės su ne trumpesne kaip 6 mėnesių pertrauka. (šia liga dažniau serga lytinius partnerius dažnai keičiančios moterys)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 114

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. vladas    -  2020-08-26, 11:18

    ponia aleksejene,skiepynkit savo vaikus,ir anukus,visi supranta,kad paskiepitu vaiku,neskiepiti neuzkres,lygiai taip pat,kaip skiepinti,neuzkres neuzskiepintu,turi but pasirinkimas,kas nori,prasau,jokiu problemu,jeigu jus,ir gyditojai prisiimsite atsakomybe,uz skiepu salutini poveiki,tuomet bus kita kalba,bet jus nenorit prisiimt,jus kisat tevams,kad pasirasytu,o patys baltom rankytem i sona,jau mes turejom patyrti,kada paskiepino musu mazyle,ir vos netekom vaiko,taip kad prisiimkit atsakomybe,ir isdalynkit skiepinusiems daktarams,informacinius,patvirtinancius skiepu patikrinimo dokumentus,kurie irodytu,kad skiepai nezalingi,ir atitynka jusu garantijas

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...