infa.lt

Seimas supaprastino juridinių asmenų nemokumo problemų sprendimo tvarką

28 gegužės
15:00 2019

nera pinigų

Seimas apsvarstęs pritarė Juridinių asmenų nemokumo įstatymo projektui Nr. XIIIP-2777(2), kuriuo siekiama spręsti juridinių asmenų nemokumo teisinio reguliavimo taikymo problemas, lemiančias ilgą procesų trukmę, nedidelę grąžą kreditoriams, nesinaudojimą verslo išsaugojimo galimybėmis. Projektu tikimasi padidinti nemokumo procesų efektyvumą ir sudaryti sąlygas išsaugoti gyvybingą verslą.

„Tai ne tik efektyvins nemokumo procesus ir sudarys sąlygas išsaugoti gyvybingus verslus, taip pat tai yra signalas investuotojams, nes leis reikšmingai pagerinti Lietuvos „Doing Business“ nemokumo indeksą“, – projekto pateikimo metu sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Svarstomu teisės aktu numatoma spartinti bankroto procedūras, tobulinant atlyginimo nemokumo administratoriui, turto pardavimo, bankroto proceso terminų, nemokumo procesų dalyvių ginčų nagrinėjimo ir kitų klausimų reguliavimą.

Taip pat tikimasi sudaryti prielaidas kreditorių reikalavimų tenkinimui didesne apimtimi, skatinant finansinių sunkumų turinčių, tačiau perspektyvių, juridinių asmenų restruktūrizavimą, juridinio asmens ir kreditorių neteisminius susitarimus, didinant nemokumo proceso išlaidų kontrolę, susiejant nemokumo administratoriaus atlygį su grąža kreditoriams.

„Svarbiausi numatyti pakeitimai: apjungiamas bankroto ir restruktūrizavimo reguliavimas, keičiama nemokumo samprata, pagal kurią nemokumas nereikš, kad bus neišvengiamas bankrotas, o bus vertinamas ir subjekto gyvybingumas. Tikslas yra anksčiau pradėti spręsti finansines problemas ir inicijuoti nemokumo procesą. Skatinama finansines problemas spręsti ne teismo tvarka“, – kalbėjo V. Šapoka.

Numatoma įtvirtinti naują nemokumo administratorių priežiūros modelį, apjungiant bankroto ir restruktūrizavimo administratorių profesijas į vieną ir iš valstybinės priežiūros pereinant į pusiau valstybinę, sukuriant nemokumo administratorių savivaldą.

Juridinių asmenų nemokumo įstatymo projektui ir lydimiesiems teisės aktams po svarstymo pritarė 64, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 4 Seimo nariai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 135

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl politikai vagia vis daugiau ?...

Deja tikrai ne, kariauti gali tiktai vyrai, o ne bestuburiai. Kai vyrai supras, kad juos...

Pliurpi nesąmones - tikriausiai dėl to kaltas Putinas....

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...