infa.lt

Individuali veikla ir motinystė Lietuvoje nedera tarpusavyje

29 balandžio
18:25 2019

foto: mexperience.com

Artėjant Motinos dienai, Seime surengta diskusija siekiant atkreipti dėmesį į šiuo metu aktualias problemas dėl motinystės išmokų skyrimo bei mokėjimo individualią veiklą vykdančioms moterims. Diskusijos iniciatorė Seimo narė Agnė Bilotaitė teigia, kad idėja sukviesti kompetentingų institucijų ir mamas vienijančių organizacijų atstovus prie bendro stalo kilo reaguojant į moterų pranešimus apie problemas, su kuriomis jos susiduria siekdamos papildomai užsidirbti motinystės atostogų metu.

„Sodros“ pateiktais duomenimis, 2019 m. vasario mėnesį Lietuvoje individualią veiklą vykdė ir motinystės išmokas gavo 230 moterų.

„Išklausius moterų skundus ir matant statistiką peršasi išvada, kad dabartinė tvarka neskatina moterų verslumo, kūrybinės veiklos, o veikiau priešingai – sukuria kliūtis, kurios atgraso nuo tokių minčių, nors, kaip girdime iš pačių mažamečius auginančių mamų, joms norisi auginant vaikelį semtis naujų žinių, atskleisti savo kūrybiškumą. Galiausiai tai padeda neprarasti profesinių įgūdžių, kurie labai svarbūs po motinystės atostogų sugrįžus į darbo rinką“, – sako A. Bilotaitė.

Parlamentarė apgailestauja, kad dabartinis reglamentavimas sukelia daug keblumų, todėl dirbdamos pagal individualią veiklą moterys yra priverstos arba slėpti pajamas, arba papildomos veiklos apskritai atsisakyti, nes sumokėjusios mokesčius nuo papildomai gautų pajamų jos netenka dalies motinystės išmokų. Moterims kelia klausimų ir neaiški neapmokestinamojo pajamų dydžio apskaičiavimo tvarka.

Renginyje dalyvavęs Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Mitkevičius teigė, kad „Sodra“ gauna daug paklausimų, kai dažnu atveju kyla neaiškumų dėl gaunamų motinystės išmokų. Besikreipiančių situacijos būna įvairios ir negalima taikyti konkretų išmokos apskaičiavimą pagal vieną formulę dėl skirtingų situacijų, įmokų sumokėjimo ir pan. Apie 20 tūkst. motinystės išmokų paskiriama kasmet.  Kiekvienu individualiu atveju, rekomenduojama atsižvelgti į konkretų atvejį, kadangi atvejai yra individualūs ir juos reikia konkrečiai nagrinėti.

Diskusijoje pripažinta, kad individuali veikla nėra palanki mamai, auginančiai vaiką iki vienerių metų. Portalo „Versli mama“ vyriausioji redaktorė Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė mano, kad institucijos turėtų glaudžiau bendradarbiauti ir skirti daugiau dėmesio informacijos sklaidai, nes jos moterims ypač trūksta. Taip pat verta remtis ir užsienio šalių praktika, kad moterys turėtų galimybę nemokėti mokesčių pirmaisiais vaiko auginimo metais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 47

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Ursula von der Liar...

Iki kokio lygio nusirito valdžios atstovai ??? Jeigu tokie kaip šurajevas iš įleidžiamas į seima....

Be to manau, kad Vokiečių valdantiesiems yra labai patogūs šie taip bvadinami suimti teroristai, nes...

Išvezus anapus Uralo porą ešelonų konservatorių, karo pavojus sumažėtų dešimt kartų....

123

Kvaili tie ispanai....

123

Neturiu nieko prieš islamą. Geriau jis, nei iśsigimusi vakarų "kultūra"....

Džoržtouno kursų lankytoja ir chamuila. Abu vienodi ir abu už daugybinę pilietybę....