infa.lt

Atsisiųsti nelegalų filmą yra toks pat nusikaltimas kaip pavogti Seimo pirmininko automobilį

19 gegužės
01:27 2017
Iš kairės į dešinę: V.Kernagis, A.Masalskytė, E.Jakilaitis

Iš kairės į dešinę: V.Kernagis, A.Masalskytė, E.Jakilaitis. Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – O. Posaškova)

Gegužės 15 d., pirmadienį, Seimo Kultūros komitetas kartu su Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA ir „Telia Lietuva“ surengė diskusiją „Interneto operatoriai ir kūrėjų atstovai vieningame paieškų kelyje“. Seimo nariai Vytautas Kernagis, Virginijus Sinkevičius, Vytautas Juozapaitis bei Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA, „Telia Lietuva”, Kultūros ministerijos ir vartotojų atstovai ieškojo modelių kaip apsaugoti turinio kūrėjų teises ir vartotojų laisvę rinktis.

Pasak diskusijos iniciatorės, asociacijos AGATA direktorės Agnės Masalskytės, naujausia asociacijos užsakyta apklausa parodė vartotojų norą mokėti už intelektinę nuosavybę. „Atlikę vartotojų apklausą pamatėme, kad tik 6 procentai pasisako už nelegalios platformos naudojimą. Matome, kad idėjinių piratų mažėja. Legaliam muzikos ar filmų priėjimui vartotojai nusiteikę mokėti apie 4,5 euro per mėnesį. Tai įrodo, kad vartotojai yra pasiruošę mokėti. Tačiau vienas klausimas mus sutrikdė. Paklausus kokias legalias muzikos ar filmų vartojimo platformas jie žino, paaiškėjo, kad iš 10 išvardintų net 5 yra nelegalios. Deja, vartotojai ne visada žino, kurios platformos yra legalios“, – pasakojo A. Masalskytė.

„Telia Lietuva“ atstovas Paulius Pakutinskas kalbėjo, kad populiarėjančios legalaus turinio platformos piratų kiekį internete mažina. „Egzistuoja teiginys, kad internetas be piratų nėra įmanomas. Tačiau pasižiūrėkime, kad atsiradus „Spotify“, „Deezer“ ar „Apple Music“ problema labai stipriai sumažėjo. Net ir žaidimų industrija, kurioje padarius galimybę žaisti tik prisijungus internetu, buvo atrastas naujas apmokėjimo modelis. Muzikos industrijoje puikus pavyzdys – platforma „Pakartot.lt“. Tikrai yra būdų kaip pažaboti piratavimą. Vartotojas nori neriboto pasirinkimo, patogios ir paprastos sistemos. Natūralu, kad turi būti socialinio poreikio patenkinimas gera, teisinga kaina. Kūrėjui svarbu – galimybė kurti, žinomumas, priėjimas prie fanų bei patogumas, socialinio poreikio patenkinimas ir pinigai. Šie poreikiai sutampa, bet mes nerandame visus apjungiančio įrankio“, – problemos esmę įvardino P. Pakutinskas.

Seimo narys Virginijus Sinkevičius kalbėjo, kad užblokavus interneto prieigą rezultatas nebūna pasiekiamas. „Yra numatyti įstatymai, tačiau prieigos blokavimas nevyksta. Bet ar jis būtų efektyviausias? Pavyzdžiai rodo, kad ne. Imkime „PirateBay“, kai yra uždaromas vienas portalas, atsiranda apie 300 jo klonų. Norėčiau to efektyvumo ieškoti ne teismuose, o draugiškuose sprendimuose“, – sakė V. Sinkevičius.

Lietuvos muzikos verslo asociacijos vadovas Vaidotas Stackevičius pabrėžė, kad apie atsakomybę reikia priminti vartotojui. „Malonu, kad suvokiame, jog piratavimas yra įsisenėjusi problema. Viena iš priemonių galėtu būti prieigos blokavimas internete, taip pat keliaujančių pinigų sekimas. Tačiau labai svarbu – žmonių edukacija. Nustatėme, kad daug ką žmonės daro iš nežinojimo ar nesusivokimo. Vartotojus reikia įspėti, kad už tam tikrus veiksmus juos gali pasiekti finansinės nuobaudos“, – išeitį siūlė V. Stackevičius.

 

Seimo narys Vytautas Juozapaitis pritarė, kad didžiausia problema yra visuomenės nesuvokimas dėl daromo nusikaltimo. „Paklauskite gatvėje žmonių ar jie supranta, kad atsisiųsti kažkokį nelegalų filmą yra toks pat nusikaltimas kaip pavogti Seimo pirmininko automobilį. Suvokti tą sampratą žmonės nėra pakankamai mokomi“, – teigė Seimo narys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

1 Atsiliepimas

  1. Vidas    -  2017-05-20, 20:44

    Apie sąžinę pirma patys pagalvokit

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Jei atlieka tyrimą, tai gal ir gerai. Visas pasaulis pamatys, kaip yra ištikrųjų. Kodėl bijo?...

Jei paskelbtų toki pareiskima Rusija, tai skanduotu visa vakarų žiniasklaida.. Kisimasis i tarotautini teisinguma ir...

Pritariu. Tai sistemos pampersas, jei kartais nepavyktų....

Tai, kad Vėgėlė toks pats sisteminis......

O pasirodo žmogelis yra pažengęs leftistas. KArbaukiui, matyt, tai nekelia problemų....

infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...

https://infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...