infa.lt

Estija pranešė PSO, kad atmeta pandemijų Sutartį ir Tarptautinių sveikatos taisyklių pakeitimus

05 gruodžio
15:50 2023
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus | REUTERS

Lapkričio 22 d. 11 Estijos parlamento narių parašė laišką Pasaulio sveikatos organizacijai (toliau – PSO), kuriuo atmetė siūlomą tarptautinę sutartį dėl pasirengimo pandemijų prevencijai ir reagavimo į jas, dar vadinamą „Pandemijų sutartimi” arba „Pandemijų susitarimu”, praneša „The Expose” leidinys.

Laiške taip pat atmetami Tarptautinių sveikatos taisyklių (2005 m.) (toliau – IHR) pakeitimai.

Praėjusį mėnesį paskelbėme straipsnį, kuriame paaiškinome, kad 2022 m. gegužę Pasaulio sveikatos asamblėja (toliau – PSA) tyliai susitarė sutrumpinti laikotarpį, per kurį valstybės turi atsisakyti būsimų Tarptautinių sveikatos taisyklių pakeitimų.

Kad valstybės išlaikytų ilgesnį 18 mėnesių laikotarpį, kuris anksčiau buvo skirtas valstybėms atsisakyti, šalys turi iki 2023 m. gruodžio 1 d. nusiųsti PSO trumpą pranešimą, kad jos atsisako 2022 m. PSO priimtų pakeitimų.

Estijos parlamento narių laiškas datuotas 2023 m. lapkričio 22 d., likus 8 dienoms iki gruodžio 1 d. termino. Parlamento nariai ne tik atmetė 2022 m. PSO priimtus pakeitimus, jie žengė daug toliau ir visiškai atmetė tiek siūlomą Pandeminę sutartį, tiek IHR pakeitimus, tiek papildomą PSO finansavimą.

Vienas iš laišką pasirašiusių parlamento narių Kalle Grünthalas šią žinią paskelbė socialiniame tinkle „Facebook”. Laiško pradžioje rašoma:

Šiuo dokumentu Estijos Respublika, remdamasi Pasaulio sveikatos organizacijos statuto 22 straipsniu, pareiškia, kad ji atmeta ir nepritaria tarptautiniam susitarimui dėl pandemijų prevencijos, parengties ir reagavimo, taip pat papildomiems Tarptautinių sveikatos taisyklių (2005 m.) pakeitimams ir PSO finansavimo tvarumo didinimui.

Estija pasakė „ne” prievartos priemonių įgyvendinimui, Kalle Grünthal, Facebook, 2023 m. lapkričio 23 d.

Visą laišką galėsite perskaityti šio straipsnio pabaigoje esančioje jo nuotraukoje.

Kaip pažymėjo Estijos alternatyviosios žiniasklaidos svetainė „Telegram.ee„, tai prieštarauja praėjusių metų pradžioje priimtam sprendimui.

2022 m. kovo 4 d. Estijos Europos Sąjungos reikalų komitetas (toliau – ES reikalų komitetas) surengė posėdį, kuriame buvo balsuojama dėl to, ar Europos Komisija įgaliota Estijos vardu derėtis dėl dviejų PSO dokumentų.

EUAC yra Estijos parlamento (Riigikogu) nuolatinis komitetas, atliekantis sprendžiamąjį ir koordinacinį vaidmenį su Europos Sąjunga susijusiais klausimais.

Estijos vyriausybė yra saistoma EUAC sprendimų ir jais naudojasi savo diskusijose Europoje. Jei Vyriausybė nesilaiko EUAC sprendimų, ji privalo nurodyti EUAC nesilaikymo priežastis.

2022 m. kovo mėn. posėdyje trys EUAC nariai balsavo prieš, o devyni – už tai, kad Europos Komisijai būtų suteikti įgaliojimai Estijos Respublikos vardu pradėti derybas dėl Pandemijų sutarties, IHR pakeitimų ir PSO finansavimo tvarumo didinimo.

Dabar Estijos parlamentas tarė savo žodį. Toliau pateikiama parlamentarų laiško PSO, kuriame atmetama Pandemijos sutartis ir IHR pakeitimai, kopija.

Pagrindinė laiško mintis:

„1.Pagal Estijos Respublikos Konstitucijos 121 straipsnį Estijos Respublikos sutartis ratifikuoja ir denonsuoja tik 101 narį turintis Riigikogu parlamentas.

Riigikogu tokio nutarimo nepriėmė.”

Estijos parlamentarų laiškas Estijos parlamentarų laiškas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 291

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. pa6alietis    -  2023-12-05, 07:03

    o kiti baltijos tigrai? kur pasuks?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-12-05, 07:19

    Apskritai, Estija – aukštesnio išsivystymo lygio, lyginant su Lietuvą laikinai, atsitiktinai valdančiaisiais…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Viktoras    -  2023-12-05, 08:43

    Nustebino, lb nustebino

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...

žmogui numatytas subalansuotas variantas - pusiausvyra tarp sielos ir kūno, tarp dvasios ir materijos......

Labai teisingai pastebėta, mokesčiai kurie sumokami iš automobilių savininkų yra nusavinami ir po valdžia teigia,...