infa.lt

ES daugiau nebeturi ginklų Ukrainai iš savo atsargų

03 spalio
15:41 2023

Praėjusios savaitės pabaigoje Kijevo viešbučio konferencijų salėje Ukrainos vadovai susitiko su šimtais gynybos pramonės pareigūnų ir politikos formuotojų iš sąjungininkų šalių. Žinia buvo aiški: Ukraina atvira verslui – jai reikia ginklų, praneša „Politico” leidinys.

Nepaisant to, kad Ukrainos sostinę apšaudė Rusijos raketos, Tarptautinis gynybos pramonės forumas buvo labai panašus į konferencijas, kurios vyksta Vašingtone ir Londone daugybę kartų per metus.

Tačiau šioje konferencijoje statymai buvo kitokie, nes Ukrainos rėmėjai nebeturi ginklų, kuriuos galėtų siųsti, o kiti vis atsargiau žiūri į tai, ar skirti daugiau pinigų konfliktui.

Ukrainos pareigūnai tikisi, kad Vakarų gynybos įmonės įsipareigos investuoti ir statyti gamyklas Ukrainoje dar prieš nutrūkstant kovoms.

Du Europos gynybos rangovai jau pareiškė, kad yra pasirengę. Vokietijos ginklų milžinė Rheinmetall pareiškė, kad bendradarbiaus su Ukrainos valstybine ginklų bendrove „Ukroboronprom” ir gamins tankus bei šarvuočius.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi BAE taip pat paskelbė atidarysianti biurą Kijeve ir ketina Ukrainoje gaminti 105 mm kalibro patrankas.

Visa tai yra dalis didesnės ir vis dažniau Ukrainos pareigūnų girdimos minties, kad „turėsime tapti Europos Izraeliu – savarankišku, bet padedamu kitų šalių”, – sakė Ukrainos interesus Vašingtone ginančios organizacijos „Yorktown Solutions” prezidentas Danielis Vajdichas.

Kijevo vadovai nori, kad ta diena ateitų greičiau, o ne vėliau, ir šią būtinybę sustiprino kelių Vakarų pareigūnų pastabos, kad per pastarąsias kelias savaites baigėsi ginklų atsargos, o sąjungininkės nepaspartino savo gamybos linijų, kad patenkintų paklausą.

„Negalime toliau duoti iš savo atsargų”, – sakė vienas Europos pareigūnas, kuriam, kaip ir kitiems šioje istorijoje cituojamiems pareigūnams, buvo suteiktas anonimiškumas, kad galėtų atvirai kalbėti apie politiškai jautrų klausimą.

Pareigūnas pridūrė, kad visuomenė ir politikai vis dar tvirtai remia Ukrainos kovą, tačiau „mes davėme viską, kas nekels pavojaus mūsų pačių saugumui”.

Po 18 mėnesių intensyvios, pramoninio masto kovos Europos atsargos senka, nors viltis, kad šalys gali bendradarbiauti ir rasti daugiau sprendimų, didėja, sakė vienas Bideno administracijos pareigūnas.

„[Mažėjančių atsargų] galima tikėtis, atsižvelgiant į tai, ko ir kiek buvo suteikta Ukrainai”, – sakė pareigūnas. „Mums nerimą keltų tai, jei mūsų partneriai nieko nedarytų. Tačiau visame pasaulyje jaučiamas noras bendradarbiauti ir stiprinti savo pramonines bazes.”

Nors valstybių sostinės yra pasirengusios aprūpinti ukrainiečius sekinant Rusijos karinę mašiną, jos taip pat nerimauja dėl to, kas liks joms pačioms, jei jų pačių suverenitetui bus mestas iššūkis.

Prie problemų prisidėjo ir neseniai Lenkijos paskelbtas pareiškimas, kad ji sustabdys karinės paramos teikimą Ukrainai, kad sustiprintų savo pajėgumus.

Dar vienas galvos skausmas Kijevui kilo šį savaitgalį, kai Kongresas pagaliau pasiekė susitarimą dėl laikino JAV vyriausybės finansavimo, tačiau be milijardinės paramos Ukrainai.

Ukrainos saugumo paramos iniciatyvai, pagal kurią mokama už JAV pagamintų ginklų sistemų užsakymus, jau baigėsi pinigai. Pasak dviejų su diskusijomis susipažinusių JAV pareigūnų, Gynybos departamentas vis dar turi 5,4 mlrd. dolerių vertės ginklų, kuriuos gali siųsti Ukrainai, tačiau greitai baigiasi pinigai savo atsargoms papildyti.

Vis dar kyla daug klausimų, kiek gynybos produkcijos gali būti pagaminta Ukrainoje, kol Rusijos raketos ir Irano bepiločiai orlaiviai ir toliau taikosi į svarbią infrastruktūrą, tačiau karas nerodo jokių lėtėjimo požymių, net kai šalys partnerės nerimauja dėl to, ką dar gali duoti.

Kijeve vyrauja požiūris, kad nėra kito pasirinkimo, kaip tik ieškoti įmonių, kurios padėtų jiems patiems tai padaryti.

„Prioritetas numeris vienas – kad Ukraina būtų savarankiška, nes net jei karas baigsis šiandien, Ukraina bus Europos skydas nuo būsimų Rusijos bandymų” užgrobti teritoriją ar destabilizuoti Europą, – sakė COSA Intelligence Solutions atstovas A. Verkhniatskyi. „Tai tiesiog įvyks. Rusai paprasčiausiai amžinai liks rusais”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 174

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Laimonas    -  2023-10-03, 16:33

    Įdomiai skamba pasakymas,kad po 18 intensyvių mėnesių karo Europos Nato šalių karinis arsenalas tapo beveik nulinis,galima įtarti du variantus : arba „neįvardinti Europos pareigūnai” šlykščiai meluoja arba Rusija iki šiolei kariauja tik trečdaliu savo kovinio pajėgumo

    Atsakyti į šį komentarą
  2. A    -  2023-10-03, 21:29

    O ka,yra ka kozkokia EU armija su savo ginklais?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Nesgariacykite!    -  2023-10-03, 22:26

    „Didysis draugas” is uzubalio – duos visko,kiek reikes! Net babkiu paskolins to visko pirkimui.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Nes praejo laikai kai uz savo zodzius reikejo atsakyti, tai ir pliurpia auksciausio lygio klaunai...

Ir iš kur tokių, mano manymu, atsiranda idiotų?...

Aš irgi neprieštarauju, kad Rusija smogtų į Anglijos teritoriją...

Delfi melagienų skyrelis - tai įžūlių melagių ir aferistų būrelis. Kažkada delfis melavo, kad vakcinos...

prabuskite ir eikite tinkamai balsuoti, tada nereikės kariauti......

Kodėl politikai vagia vis daugiau ?...

Deja tikrai ne, kariauti gali tiktai vyrai, o ne bestuburiai. Kai vyrai supras, kad juos...