infa.lt

Vokietijos pabėgėlių gelbėtojai bendradarbiauja su žmonių kontrabandininkais – biznis yra biznis

02 spalio
18:00 2023
Nelegali migracija

youtube STOP kadras

Pagalbos žmonėms organizacijos bando išgelbėti migrantus nuo didžiulio pavojaus Viduržemio jūroje. Bent jau taip sakoma. Atlikus tyrimą gauta įrodymų, kad kai kurios NVO bendradarbiauja su prekiautojais žmonėmis ir turi savų gudrybių bendradarbiavimui nuslėpti, praneša vokiečių „Focus” leidinys.

Saulės spinduliuose Viduržemio jūra netoli Libijos krantų nusidažė sodria mėlyna spalva. Jūrų gelbėtojai iš pagalbos laivo „Iuventa” rikiavosi savo „Rhib” (standžiojo korpuso pripučiama valtis) ir vilko dešimtis pabėgėlių perpildytoje pripučiamoje valtyje.

Visą procesą lydėjo vilkikas su dviem „Yamaha” varikliais laivagalyje. Trys kontrabandininkai kalbėjosi su pagalbininkais tarsi su senais gerais pažįstamais.

Vilkikų ir jūrų gelbėtojų pokalbiai

Kartu jie išvyko į Vokietijos pagalbos organizacijai „Jugend Rettet” priklausantį laivą „Iuventa”. Ten prekeiviai žmonėmis šiek tiek pabendravo su įgula, o migrantai įlipo į Vokietijos laivą.

Scena, kuri, pasak italų atlikto tyrimo, dažnai pasikartoja: prekeiviai žmonėmis veža pabėgėlius vos už kelių kilometrų nuo Šiaurės Afrikos pakrantės į susitikimo su tarptautinių pagalbos organizacijų laivais vietas.

Ten jie paimami ir atgabenami į Italiją. Nėra jokių gelbėjimo jūroje pėdsakų. Bent jau taip teigiama Italijos prokurorų vakarinio Sicilijos Trapanio miesto tyrimo ataskaitoje.

Bendradarbiavimas su prekiautojais žmonėmis

2020 m. 650 puslapių ataskaitoje taip pat panaudotos nuotraukos ir vaizdo įrašai, iš kurių matyti, kaip glaudžiai nevyriausybinės organizacijos (NVO), tokios kaip „Jugend Rettet”, „Gelbėkit vaikus” ar „Gydytojai be sienų”, esą bendradarbiavo su Libijos prekeiviais žmonėmis.

Praėjusiais metais Trapanio prokuratūra apkaltino 21 kaltinamąjį padėjimu neteisėtai įvežti migrantus į Italiją. Organizacijos visus kaltinimus neigia.

Kaltinimai pateikti prieš šešerius-septynerius metus. Protestai prieš baudžiamąjį persekiojimą visų pirma kilo iš Vokietijos. Berlyne įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Jugend Rettet” tyrimus laikė atnaujintu bandymu kriminalizuoti pabėgėlių gelbėtojus Viduržemio jūroje.

Kita vertus, kritikai kaltina pagalbos agentūras, kad jos savo veiksmais skatina pabėgėlių antplūdį į ES. Tyrėjai Sicilijoje kalba apie „traukos veiksnį”.

Gelbėjimo operacijos palengvina kontrabandos verslą

Sicilijos prokurorai daro prielaidą, kad nevyriausybinių organizacijų sistemingai vykdomos gelbėjimo operacijos prie Libijos krantų palengvina kontrabandos verslą.

Vien šiais metais pagrindiniame jūrų kelyje iš Šiaurės Afrikos į Italiją jau žuvo daugiau kaip 2300 žmonių. Dauguma jų Libijos pakrantėje pradeda kelionę beviltiškai perpildytose valtyse.

Nesąžiningų kontrabandininkų gaujų išnaudojami imigrantai iš arabų, Azijos ar Afrikos šalių rizikuoja gyvybe, kad pasiektų pažadėtus Vakarus.

Tuo tarpu situacija artėja į pabaigą. Italija kol kas praneša apie beveik 130 000 imigrantų 2023 m., t. y. dvigubai daugiau nei pernai. Pabėgėlių skaičius liudija visiškai perpildytos Viduržemio jūros Lampedūzos salos nuotraukos.

Italijos vyriausybė, vadovaujama ultradešiniosios pakraipos premjerės Giorgia Meloni, vėl sugriežtino savo kursą prieš jūrų gelbėjimo organizacijas.

Nevyriausybinės organizacijos skundas teisme žlugo

Tad nenuostabu, kad, pavyzdžiui, Berlyno nevyriausybinės organizacijos „Jugend Rettet” advokatai su savo prieštaravimais dėl baudžiamosios bylos nagrinėjimo teisme 2023 m. birželį pralaimėjo.

Jų advokatė Francesca Cancellaro apgailestavo dėl tokio sprendimo: „Šiandien teisme sienų apsauga tapo svarbesnė už pagrindinių teisių apsaugą. Norėjome, kad Aukščiausiasis Teismas kartą ir visiems laikams nuspręstų dėl pusiausvyros tarp sienų apsaugos ir žmogaus teisių apsaugos. Tačiau teisėjas atmetė … visas šias galimybes”.

„Gelbėkit vaikus” kolegos su savo laivu „Vos Hestia” Viduržemio jūroje jau nutraukė savo veiklą tyrimo pradžioje.

Mat Italijos tyrėjų kaltinimai yra svarūs ir išsamiai pagrįsti. Tyrimo ataskaitoje teigiama, kad Anglijos organizacija „Gelbėkit vaikus” su laivu „Vos Hestia”, tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Gydytojai be sienų” su laivu „Vos Prudence”, taip pat „Jugend Rettet” su laivu „Iuventa” „sukūrė visą sistemą, skirtą organizuoti, palengvinti ir remti nelegalią imigraciją laivais”.

Atliekant tyrimus dažnai nepavyksta nustatyti laivų-valčių katastrofų atvejų

Kartu su žinomu šveicarų reporteriu Kurtu Pelda „FOCUS online” leidosi į bylos įkalčių paieškas. Visų pirma 2017 m. pabaigoje per reidą paimtos nuotraukos ir vaizdo failai, perimti pokalbiai ir pasitelktas slaptas tyrėjas atskleidė nemažai įtartinų faktų.

Pagalbos organizacijos internete arba žiniasklaidoje paskelbė daugybę savo gelbėjimo operacijų nuotraukų. Pagrindinis tikslas buvo pritraukti naujų aukų.

Kaltinime teigiama, kad dramatiškomis nuotraukomis buvo siekiama visuomenei sudaryti teigiamą pagalbos operacijų įvaizdį. Gelbėtojams buvo leista šlovinti juos kaip didvyrius, kai jie gelbėjo žmones nuo skendimo.

Skendusių žmonių atveju pagalbos agentūros gali remtis jūrų teise ir nugabenti žmones į saugų uostą, dažniausiai iš Libijos pakrantės į Italiją, esančią maždaug už 600 km. Šia galimybe jos tinkamai pasinaudojo. Nors Trapanio mieste atliekant tyrimus dažnai nepavykdavo aptikti jokių nuskendusių žmonių atvejų.

Svarbios nuotraukos laikomos po užraktu

Tyrėjai susidūrė su filmuota medžiaga, kuri leidžia visiškai kitaip interpretuoti daugybę gelbėjimo operacijų. Pavyzdžiui, policijos duomenimis, pagalbos organizacijos po užraktu laikė tas nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip kontrabandininkai į gelbėjimo laivus atgabena migrantus.

Vieną iš tokių operacijų 2017 m. birželio 26 d. atliko britų organizacijos „Save the Children” laivo „Vos Hestia” įgula. Visiškai pakrauta pripučiama valtis su migrantais pasitiko gelbėtojus netoli Libijos krantų. Dviem 150 arklio galių pakabinamais varikliais trys prekiautojai žmonėmis pajudėjo gelbėtojų link. Gestikuliuodami prekeiviai aiškino, kad pakeliui yra daugiau pabėgėlių valčių, kurias „perims”.

Slaptasis tyrėjas nufotografavo susitikimą. Nuotraukose, be kita ko, buvo užfiksuotas Abdulsalemas Suleimanas Dabbashi. Tuo metu jis priklausė galingam kontrabandininkų klanui vakariniame Libijos Sabratos uostamiestyje.

Sąmokslas perduoti migrantus

Iš kontrabandos verslo pajamų šeimos galva Ahmedas Dabbašis finansavo savo miliciją, kuri dalyvavo karo suirutėje Šiaurės Afrikos šalyje pasibaigus M. Kadafio diktatūrai. Klano lyderis A. Dabbashi dėl savo nusikaltimų yra įtrauktas į ES sankcijų sąrašą.

Sicilijos policijos duomenimis, šeimos sindikatas kontroliavo daugybę slaptaviečių, taip pat Šeherazados paplūdimį. Ten migrantai buvo telkiami į grupes prieš išplaukiant jūra į Italiją, teigė jie.

„Apibendrinant pirmiau aprašytus įvykius, išryškėja, kaip vyko faktinis sąmokslas, kuriuo prekiautojai žmonėmis perduodavo migrantus „Vos Hestia”, – teigia teisėsaugos pareigūnai.

„Visų pirma aišku, kaip prekeiviai žmonėmis priartėjo prie minėto laivo ir užmezgė tiesioginį ryšį su laive esančiu personalu, kad praneštų apie netrukus atvyksiantį daugybę vienetų su migrantais laive.”

Pagalbos laivo vadas noriai laukė, kol bus perduoti pabėgėliai. Taip jis padėjo prekeiviams žmonėmis ir kontrabandininkams, sakoma ataskaitoje. Ypač dėl to, kad kapitonas radijo pranešimu nacionaliniam pakrančių apsaugos centrui (IRMCC) Romoje vilkiką prisistatė kaip Libijos pakrančių apsaugos patrulį.

Įvairūs būdai rasti susitikimo vietą jūroje

Tačiau kaip kontrabandininkai ir pabėgėlių gelbėtojai rado vieni kitus jūroje? Matyt, buvo keli būdai. Viena vertus, pagalbos laivai, tokie kaip „Jugend Rettet” laivas „Iuventa”, plaukiojo netoli Libijos krantų.

Prekeiviai žmonėmis juos surasdavo naudodamiesi navigaciniais signalais (AIS), kuriuos laivai siunčia norėdami nurodyti savo buvimo vietą. Po to lengvieji vilkikai, pilni pabėgėlių, pajudėdavo, nuplaukdavo keletą jūrmylių ir „perduodavo” „žmonių prekes” pagalbos laivams. Tyrėjų teigimu, tai nebuvo gelbėjimo jūroje atvejis.

Dar viena apgavystė: vienas iš prekeivių žmonėmis palydoviniu telefonu paskambino į Italijos pakrančių apsaugos tarnybos gelbėjimo centrą Romoje ir apsimetė jūroje esančiu migrantu.

Jis pranešė, kad 24 žmonės išplaukė iš Libijos uostamiesčio Zavijos. Jis taip pat nurodė dabartinę buvimo vietą ir pridūrė, kad sugedo valčių varikliai. Skambinusysis teigė, kad, matyt, jie atsidūrė sunkioje padėtyje.

Tuomet Romos valdžios institucijos susisiekė su „Vos Hestia” organizacija „Gelbėkit vaikus” ir nusiuntė laivą į minėtą vietą. Tačiau kontrabandininkai tuo pačiu palydovo numeriu jau buvo naudojęsi trimis ankstesniais atvejais skambindami į Romą ir pranešdami apie nuskendusius migrantus.

Kontrabandininkai naudojo smurtą, kad sulaikytų migrantus

Tačiau tai toli gražu ne viskas. 2017 m. birželio pabaigoje laivas „Vos Hestia” paėmė daugybę jaunų vyrų iš Afrikos Kyšulio, kurie keliavo mėlyna medine barža. Vienas baltasis vyras išsiskyrė iš minios ir mušė afrikiečius diržu, vandens žarna, o kartais net kumščiais. Tai jis darė tiesiai prieš gelbėtojų akis ir kameras.

Vyras, kurį visi aiškiai atpažino kaip prekeivį žmonėmis, smūgiais norėjo užtikrinti, kad migrantai liktų sėdėti ir būtų tvarkingai perkelti į gelbėjimo valtis. Taip buvo siekiama išvengti perpildytos medinės valties apvirtimo.

Netrukus po to pats kontrabandininkas įsimaišė tarp migrantų, įlipo į „Vos Hestia” ir buvo išleistas iš laivo Redžo Kalabrijos uoste kartu su daugiau nei 1000 migrantų.

Dabar prokuratūra kaltina laivo „Vos Hestia” kapitoną ne tik žinojus, su kuo turi reikalų, bet ir nuslėpus nuo valdžios institucijų, kad laive yra nusikalstamas prekeivis žmonėmis. Visiems susijusiems asmenims taikoma nekaltumo prezumpcija.

NVO su prieštaringais pareiškimais

Žurnalistui A. Peldai paprašius „Save the Children” neatsakė į šiuos konkrečius kaltinimus. Kita vertus, organizacija išdidžiai paskelbė, kad jos gelbėjimo laivas iš viso išgelbėjo beveik 10 000 žmonių, „kuriems grėsė realus pavojus nuskęsti”.

„Mes atmetame bet kokias prielaidas, kad sąmoningai bendravome su kontrabandininkais ar juos rėmėme, ir viešai smerkiame jų elgesį. Pasitikime Italijos teismų darbu ir esame įsitikinę, kad mūsų darbo teisėtumas bus patvirtintas, kai bus patikrinti visi faktai.”

Šis pareiškimas nesutampa su tuo metu pagalbos agentūros rašytinėmis veiklos taisyklėmis, su kuriomis galima susipažinti internete.

Jose teigiama, kad bendradarbiauti su teismais ir policija buvo atsisakyta: „Organizacija „Gelbėkit vaikus” nevykdo prašymų perduoti fotografijų ir (arba) žiniasklaidos priemonių medžiagą, kad būtų galima nustatyti prekiautojų žmonėmis tapatybę ir pan.”, – rašoma jose.

Prokuratūros duomenimis, apie kontrabandininkus sąmoningai nepranešta

Remiantis Trapanio prokuratūros išvadomis, įtariama, kad panašius abejotinus metodus taikė ir tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Gydytojai be sienų” (MSF).

Policijos perimtuose telefoniniuose pokalbiuose Italijos skyriaus nariai 2017 m. liepos mėn. kalbėjo apie tai, kad keli MSF laive esantys migrantai atpažino prekeivį žmonėmis ir pranešė apie jį įgulai. Tačiau, matyt, toliau nieko neįvyko.

MSF laivo „Vos Prudence”, kuriame buvo įrengti pasiklausymo mikrofonai, komandiniame tiltelyje pirmasis karininkas pranešė kolegai, kad laive yra pabėgėlis, kuris tikriausiai nužudė  nėščios afrikiečių moters vyrą. Netrukus gimdyti turėjusi moteris įtariamąjį žudiką atpažino laivo ligoninės palatoje.

Prokuratūra kaltina MSF atsakingus asmenis, kad jie žinojo apie tai ir nepranešė apie įtariamą prekeivį žmonėmis valdžios institucijoms.

MSF įtariama svarsčiusi galimybę bendradarbiauti su prekeiviais žmonėmis

Žurnalisto Kurto Pelda paklausta apie konkretų atvejį, MSF atsakė išsisukinėdama. Ji aptakiai pareiškė, kad migrantai, atvykę į Italiją, gali patys pranešti policijai. Tačiau organizacija pabrėžia, kad niekada nebendradarbiavo su prekeiviais žmonėmis ir niekada nesvarstė tokio bendradarbiavimo galimybės.

Be to, MSF niekada iš anksto nežinojo, kada ir kur vyks gelbėjimo operacijos. Be to, pagalbos laivų įgulos jūroje negalėjo pasakyti, kas yra kontrabandininkai, žvejai, Libijos pakrančių apsaugos tarnybos nariai ar tiesiog žmonės, kurie po gelbėjimo operacijų norėjo patraukti migrantų valčių pakabinamuosius variklius.

Konfiskuotas Vokietijos asociacijos „Jugend Rettet” 2017 m. kovo mėn. elektroninis susirašinėjimas verčia abejoti šiuo pasakojimu: pagal jį MSF „sausio mėn. susitikime Berlyne nurodė, kad ypatingais atvejais jie galvotų apie bendradarbiavimą su kontrabandininkais”, teigė vienas vokiečių aktyvistas.

Didžiosios Britanijos nevyriausybinė organizacija „Human Rights at Sea”, kuri taip pat dalyvavo Berlyne, kitame elektroniniame laiške tuo metu patvirtino, kad MSF susitikime galvojo apie bendradarbiavimą su kontrabandininkais, kad būtų išgelbėta kuo daugiau žmonių.

Tačiau „Human Rights at Sea” tvirtino, kad bendradarbiavimas su neteisėtai žmones gabenančiais asmenimis yra nediskutuotinas.

infa.lt: atsiprašome, kad privertėme jus skaityti visą šią abra-kadabrą, tiesiog norėjome parodyti, kad nei vykdomoji valdžia, nei žiniasklaida, nei konkrečios tarnybos neturi jokio potencialo sustabdyti visą šią beprotybę, net aiškiai žinodamos ir matydamos kas vyksta, nes įstatymai ne jų pusėje.  „Žmogaus teisės” pastatytos aukščiau šalies piliečių teisės gyventi pagal savo nusistatytas taisykles.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 95

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Jei to    -  2023-10-02, 18:27

    neorganizuotu saliu vyriausybes ir tarptautiniu organizaciju vadai – jokios kontrabandos ir prekybos zmonemis ir nebutu!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Visos    -  2023-10-02, 20:44

    „gelbejimo organizacijos” susikure is priesingos veiklos ir melzia visuomeniu lesas tos veiklos vystymui,kad nuolat turetu „ka gelbeti”! Ir taip nuo zaliuju judejimu ir gyvunu globos,iki „kovos pries” narkotikus,prekyba vergais(migracija),ginklais,sekso industrija,sveikatos apsauga ir kt.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2023-10-03, 06:59

    Kai Put-hitleris paleido žalius žmogeliukus, tai ukrainiečiai nesuprato, kas darosi… Kai ES užpuolė tamsaus gymio sutvėrimai, pavadinti pabėgėliais, tai vėl nesuvokiama, jog tai tokie patys okupantai, kaip Rusijos barbarai ir teroristai Ukrainoje…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Daunys. Vakarai be vizijos ir idėjos

Arvydas Daunys. Vakarai be vizijos ir idėjos

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Zigmas Vaišvila: „Belaruskalij tranzito nutraukimas. Ingridos Šimonytės vaidmuo“

Zigmas Vaišvila: „Belaruskalij tranzito nutraukimas. Ingridos Šimonytės vaidmuo“

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 9 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą

vietnamiečių turėjo atominį ginklą?? Ar tada Vietnamas užpuolė Ameriką?...

PRIEDURNIO GABALE , A ATGRASINO VIETNAMIECIUS NUO KARO SU AMERIKA , KA ......

SAUNUOLIAI AMERIKIECIAI , SENIAI LAIKAS TVARKA DARYT PASAULYJE...

Kad JAV sprogs -seniai aišku. Dabar svarbiausias rūpestis - kaip padaryti, kad sprogdama pasaulio nesusprogdintų....

Labai gerai! Per ilgai žaidžia su amerika, senai laikas veikti....

A5

Tokia jau vasalo paskirtis :)...