infa.lt

„Biurokratų Europa turi problemą” – smurtas dėl narkotikų užplūdo antrą Belgijos miestą

11 rugsėjo
06:40 2023

Antverpenas susiduria su sprogdinimais, šaudymais ir rekordiniu kokaino antplūdžiu.

Antverpenas, Belgija – Kai Lukasas pirmą kartą išgirdo kurtinantį sprogimą, jis nugriaudėjo taip, tarsi į jo namą ką tik būtų atsitrenkęs automobilis.

Vidury nakties jam ir jo kaimynams susirinkus lauke, greitai paaiškėjo, kad kitoje gatvės pusėje esanti picerija buvo susprogdinta – tai buvo dar vienas narkotikų karo, krečiančio antrą pagal dydį Belgijos miestą, etapas, rašo „Politico” leidinys.

Policija, atvykusi į įvykio vietą, dirbo su profesionaliu preciziškumu, kuris ir nuramino, ir sukėlė didelį nerimą. „Ar jau pasiekėme tokį lygį, kai reagavimas į tokius įvykius tapo įprastu pagalbos tarnybų darbu?” – klausė Lucasas, kuris prašė nurodyti tik jo vardą.

Antverpenas, kuriame yra antras pagal dydį Europos krovinių uostas, tapo pagrindiniu narkotikų, ypač kokaino iš Lotynų Amerikos, įvežimo tašku, o karai dėl narkotikų persimetė į jo gatves.

2022 m. Antverpene įvyko 81 su narkotikais susijęs susišaudymas ir sprogimas, rodo skaičiai, kuriais miestas pasidalijo su POLITICO, o per pirmuosius penkis šių metų mėnesius – dar 25, įskaitant sausį įvykusį susišaudymą, per kurį žuvo įtariamo narkotikų nusikaltėlio 11-metė dukterėčia.

Antverpeno meras Bartas De Weveris mano, kad didėjantis smurtas yra ir krizė, ir galimybė. Būdamas nacionalistinio Naujojo flamandų aljanso (N-VA) vadovas, jis prieš kitais metais vyksiančius nacionalinius rinkimus turi progą kritikuoti Belgijos federalinę vyriausybę, kurią jis kaltina, kad ši ignoruoja šią problemą kaip vietinę arba, dar blogiau, kad ji, kaip žinia, užversdama lipnią biurokratinę naštą, trukdo reaguoti į šią problemą.

Duodamas interviu savo biure, iš kurio atsiveria vaizdas į didingą Antverpeno centrinę aikštę, meras narkotikų kontrabandos keliamą grėsmę apibūdino kaip „daug didesnę” nei 2016 m. terorizmo krizė.

Pasak jo, smurtas jo mieste yra tik ledkalnio viršūnė, nes nusikaltėliai savo neteisėtus pinigus vėl investuoja į oficialiąją ekonomiką, plėsdami savo įtaką šalyse visame žemyne.

„Europa turi problemą ir turėtų atsibusti”, – sakė jis.

Rekordiniai skaičiai

De Weveris Antverpeno svarbą prekybai narkotikais aiškino jo padėtimi – jis yra sujungtas su Šiaurės jūra, vos už 40 minučių kelio automobiliu nuo Briuselio ir netoli kai kurių didžiausių Vokietijos pramonės centrų.

„Esame svarbiausias uostamiestis visai prekybai iš Lotynų Amerikos”, – sakė jis. „Esame pirmasis uostas, į kurį įplaukiama. Tačiau tiems, kurie naudojasi kiaulėmis [kontrabandai gabenti], tai neįtikėtinai naudinga”.

Praėjusiais metais Belgijos valdžios institucijos šiame uoste konfiskavo rekordinį kiekį – 110 tonų kokaino, t. y. beveik 14 kartų daugiau nei 2014 m. ir daugiau nei dvigubai daugiau nei netoliese esančiame Nyderlandų Roterdamo uoste (50 tonų).

Šis miestas taip pat užėmė pirmąją vietą Europos reitinge pagal kokaino suvartojimą – šis narkotikas tapo „kietu jaunų miestiečių narkotiku”, – šmaikštavo De Weveris.

Pasak Belgijos vidaus reikalų ministrės Annelies Verlinden, duodama interviu POLITICO, kokainas gaunamas tokiose šalyse kaip Ekvadoras ar Kolumbija, valdžios apleistose teritorijose, kur kai kurie žmonės „neturi jokio kito pragyvenimo šaltinio, išskyrus kokaino auginimą”. Paskui siuntos per Atlanto vandenyną gabenamos paslėptos konteineriniuose laivuose.

Iki 2021 m. kontrolė uoste buvo silpna: Tai paskatino valdžios institucijas paskelbti siekį tikrinti bent jau „didelės rizikos” konteinerius. Kovą su narkotikų kontrabanda pačiuose uostuose padeda palaikyti speciali laivybos policija, kurioje, kaip teigė De Veveris, labai trūksta darbuotojų.

Pinigai iš narkotikų skverbiasi į vietos ekonomiką, „užnuodydami” dalį miesto mažmeninės prekybos sektoriaus, sakė De Veveris. Lukasas, gyvenantis kitoje gatvės pusėje, priešais susprogdintą piceriją, pažymėjo, kad miesto taryba kartais įsako barams, restoranams ir parduotuvėms užsidaryti nakčiai.

„Tai vietos, kur iš išorės viskas atrodo tvarkinga”, – sakė jis. „Tačiau šiose vietose niekas niekada nesilanko. Tuomet supranti: čia vyksta blogas verslas”.

Liepos mėnesį interviu „POLITICO” Europos Sąjungos teisėsaugos agentūros Europolo vadovė Catherine De Bolle įspėjo, kad narkotikų gaujos siekia korumpuoti vietos valdžios institucijas, teismus ir policiją. „Jos skverbiasi į mūsų visuomenę”, – sakė ji. „Jie nori spręsti svarbius mūsų visuomenei klausimus”.

Virš Antverpeno tvyro Nyderlandų pavyzdys, kur įvykdytos daug dėmesio sulaukusios su narkotikais susijusios žudynės, įskaitant olandų kriminalinio reporterio Peterio R. De Vrieso ir advokato Derko Wiersumo nužudymą. Toks scenarijus yra miesto „netolima ateitis”, sakė De Veveris. „Kada nors atsiras nekaltų aukų”.

Vandens lova

De Veverio kampanija šį klausimą iškėlė į nacionalinę ir tarptautinę darbotvarkę.

Belgijos vyriausybės dėmesį atkreipė 11 metų mergaitės mirtis. Narkotikų gaujų grasinimai taip pat privertė teisingumo ministrą Vincentą van Kvikenborną ir jo šeimą praėjusių metų rugsėjį ir gruodį du kartus slėptis slėptuvėje.

Vasarį federalinė vyriausybė sustiprino laivybos policiją, perkeldama 70 saugumo agentų, anksčiau saugojusių netoliese esantį branduolinį objektą. Ji taip pat pasirašė sutartį dėl daugiau skenavimo įrangos muitinės agentams ir paskyrė nacionalinį narkotikų komisarą Ine Van Wymerschą, kurio pirmasis darbas bus nustatyti problemos mastą.

„Nusikalstamo turto kartografavimas ir numatymas, kad tam tikri žmonės gali būti susiję su šia veikla, tai yra tai, ką galėtume spręsti rengdami politiką”, – sakė Verlinden.

Paskyrus Van Wymersch, pastangos pažaboti narkotikų gaujas įgavo naują veidą, todėl ji stengėsi atkreipti platesnės auditorijos dėmesį ir viename iš pirmųjų savo interviu naujose pareigose teigė, kad „kiekvienas, kuris rūko suktinę, finansuoja nusikalstamą organizaciją”.

Belgija taip pat susivienijo su Nyderlandais tarpvalstybinėje kovoje su smurtu dėl narkotikų. „Dauguma” įtariamųjų dėl smurto, susijusio su narkotikais, kuriuos pavyko sustabdyti Antverpene, buvo olandų kilmės, sakė de Weveris.

Nuo 2022 m. pradžios vietos policija atliko daugiau kaip 1 600 sulaikymų dėl prekybos narkotikais ir apie 85 – dėl su narkotikais susijusio smurto.

Teisėsaugos institucijos taip pat baiminasi vadinamojo „vandens lovos efekto” – kai susidorojimas viename uostamiestyje tiesiog perkelia problemą į kitą miestą. Birželį šešių ES šalių, turinčių didelius uostus, – Belgijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Italijos, Vokietijos ir Ispanijos – atstovai susitiko Antverpene koordinuoti kovos su organizuotu nusikalstamumu.

Belgija planuoja šią temą laikyti prioritetine, kai kitų metų pirmąjį pusmetį pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Europos Komisija taip pat ketina imtis tam tikro vaidmens.

„Turime sujungti taškus ir užtikrinti, kad jei priemonių imamasi viename uoste, [nusikalstamos grupuotės] iš karto nepersikeltų į kitą uostą”, – sakė už vidaus reikalus atsakinga Komisijos narė Ylva Johansson interviu Antverpeno aukščiausiojo lygio susitikimo metu.

Belgija taip pat tikisi, kad blokas galėtų padėti išduoti narkotikų bosus, kurie kai kurioms organizacijoms vadovauja tokiose šalyse kaip Emyratai ir Marokas, kur nusikaltėliai kartais suimami ir paleidžiami už užstatą.

„Jei mes nepramušime šios sistemos, – sakė Verlinden, – jie ir toliau galės skambinti iš Dubajaus čia esantiems žmonėms”: „Meskite dar vieną bombą ten ir dar vieną granatą ten”.

infa.lt: prisiminus Vyriausybės siūlomas mažinti kalėjimo baismes arba jas visai panaikinant už „mažo kiekio” narkotikų turėjimą, galima laukti, kad Lietuvoje neužilgo bus tas pats. Puvimas prasideda nuo galvos, o galva Lietuvoje jau įvaldžią atėjo supuvusi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 117

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...

2024 m. balandžio 26 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijos Seime...