infa.lt

1 proc. turtingiausių žmonių sukaupė beveik du trečdalius per pastaruosius dvejus metus sukurto naujo turto

01 rugsėjo
06:40 2023

  • Oxfam” ataskaitoje teigiama, kad nuo 2020 m. 1% turtingiausių žmonių sukaupė beveik du trečdalius viso pasaulyje sukurto naujo turto.
  • Mokesčiai itin turtingiems žmonėms turi būti didinami kaip „strateginė nelygybės mažinimo ir demokratijos atgaivinimo prielaida”, – sakė „Oxfam International” vykdomoji direktorė Gabriela Bucher.

Per pastaruosius dvejus metus 1% turtingiausių žmonių sukaupė beveik du trečdalius viso pasaulyje sukurto naujo turto, teigiama „Oxfam” ataskaitoje, paskelbtoje 2023 metų birželį.

Nuo 2020 m. iš viso sukurta 42 trilijonai JAV dolerių naujo turto, iš kurių 26 trilijonus JAV dolerių, arba 63%, sukaupė 1% itin turtingų žmonių, teigiama ataskaitoje. Likusieji 99% pasaulio gyventojų sukaupė tik 16 trilijonų JAV dolerių naujo turto, teigia pasaulinė skurdo labdaros organizacija.

„Milijardierius uždirbo maždaug 1,7 mln. dolerių už kiekvieną 1 dolerį naujo pasaulio turto, kurį uždirbo 90% skurdžiausiųjų”, – rašoma ataskaitoje, kuri paskelbta Davose (Šveicarija) prasidedant Pasaulio ekonomikos forumui.

Joje teigiama, kad turto kūrimo tempas pagreitėjo, nes per pastaruosius 10 metų 1% turtingiausių pasaulio žmonių sukaupė maždaug pusę viso naujo turto.

„Oxfam” ataskaitoje, siekiant įvertinti itin turtingų žmonių turto pokyčius, analizuojami „Credit Suisse” duomenys apie pasaulio turto kūrimą, taip pat duomenys iš Forbes milijardierių sąrašo ir Forbes realaus laiko milijardierių sąrašo.

Tyrime šis gerovės kūrimas priešpastatomas Pasaulio banko ataskaitoms, kuriose 2022 m. spalį teigiama, kad greičiausiai nepasieks savo tikslo iki 2030 m. panaikinti itin didelį skurdą, nes Covid-19 pandemija sulėtino pastangas kovoti su skurdu.

Organizacijos „Oxfam International” vykdomoji direktorė Gabriela Bucher paragino padidinti mokesčius itin turtingiems žmonėms, teigdama, kad tai yra „strateginė nelygybės mažinimo ir demokratijos atgaivinimo prielaida”.

Pranešime spaudai ji taip pat teigė, kad mokesčių politikos pokyčiai padėtų įveikti visame pasaulyje vykstančias krizes.

„Superturtingųjų ir didžiųjų korporacijų apmokestinimas – tai durys, pro kurias galima išeiti iš šiandieninių krizių. Atėjo laikas sugriauti patogų mitą, kad sumažinus mokesčius turtingiausiems, jų turtas kažkokiu būdu „nubyrės” visiems kitiems”, – sakė Bucher.

Pasaulyje sutampančios krizės, kurios viena kitą papildo ir kartu sukelia didesnių nelaimių nei atskirai paėmus, dar vadinamos „polikrizėmis”.

Pastarosiomis savaitėmis mokslininkai, ekonomistai ir politikai teigė, kad pasaulis šiuo metu susiduria su tokia krize, nes susiduria pragyvenimo kainų krizės, klimato kaitos ir kiti spaudimo veiksniai.

infa.lt: Milijardieriai gali lobti tik vienu atveju – jei kiti santykinai skursta, ir tai eina per pajamų apmokestinimą. Jei apmokestinimas būtų vienodas procentais – valstybių biudžetai turėtų kur kas daugiau pajamų, kurias galėtų perskirstyti nedidinant mokesčių mažiau uždirbantiems, ką nuolat matome Lietuvos pavyzdžiu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 114

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Hm    -  2023-09-01, 14:04

    Tai tik parodo dabartinės ekonominės sanklodos ydingumą, kapitalizmas neatėjo visiems laikams… Per paskutinius 35 metus turto koncentracija padidėjo 10 kartų ir didės toliau, o kuo jau pasibaigs…?

    Atsakyti į šį komentarą
    • kk    -  2023-09-01, 21:27

      Pirma -bus badas…po to karas-apie tai jau prirašyta daug-kaip bus-ne visi sulauksime…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...