infa.lt

Estijos premjerė ant atsistatydinimo slenksčio: net Prezidentas viešai ją skalbia

28 rugpjūčio
16:40 2023
Estijos prezidentas Alaras Karis ir ministrė pirmininkė Kaja Kallas

Estijos prezidentas Alaras Karis ir ministrė pirmininkė Kaja Kallas | Šaltinis: Kenas Murkas (Ken Mürk/ERR)

Ministrė Pirmininkė Kaja Kallas taip pat turi atsakyti į nemalonius klausimus ir tai ji turi padaryti Riigikogu komitete, nepriklausomai nuo to, ar komitetui vadovauja opozicijos, ar koalicijos parlamento narys, pirmadienio rytą pareiškime, išplatintame per Prezidento kanceliariją, teigė Prezidentas Alaras Karis.

Vienas iš Respublikos Prezidento ir vyriausybės narių uždavinių – palaikyti Estijos vidaus stabilumą, taip pat valstybės vidaus ir užsienio politinį patikimumą.

Ekonominių sankcijų Rusijai, kuri Ukrainoje vykdo užkariavimo karą, įvedimas yra bendros ES politikos, kuria siekiama nuslopinti agresorių, dalis. Estija buvo viena iš [šios] sankcijų politikos varomųjų jėgų.

Per pastaruosius pusantrų metų – nuo 2022 m. vasario 24 d. – daugelis Rusijoje verslą vykdančių įmonių pasitraukė iš šio verslo dėl moralinių priežasčių. Jos pasielgė teisingai, kad nebūtų siejamos su valstybe agresore ir jos ekonominiu gyvybingumu.

Tačiau žinome, kad Europoje taip pasielgė ne visi. Estijoje taip pat. Kai kurių įmonių atveju tai kelia abejonių dėl Estijos valstybės patikimumo santykiuose su mūsų sąjungininkais.

Premjerės Kajos Kallas šeimos nario (jos vyro – infa.lt past.) verslo veikla Rusijoje sukėlė daug klausimų žiniasklaidoje ir visuomenėje, o šios istorijos dėmesio centre atsidūrė vyriausybės vadovė ir vertybės, kuriomis grindžiama Estija.

Vyriausybės politikų darbas taip pat yra atsakyti į iškilusius klausimus. Taip pat ir Riigikogu komitete, nesvarbu, ar komitetui vadovauja opozicijos, ar koalicijos atstovas. Ir ypač kai kalbama apie sudėtingus ir nemalonius klausimus, kaip dera ir būtina normalioje parlamentinėje valstybėje – būtina demokratijos funkcionavimui.

Pasirinkimai, kurie šioje situacijoje palieka Riigikogu nuošalyje, sukuria precedentą ateičiai ir formuoja Estijos demokratijos reputaciją.

Estija yra parlamentinė valstybė, todėl iš mūsų visų reikalaujama pagarbos žmonių išrinktam atstovaujamajam susirinkimui.

Ministrė pirmininkė visuomenei pareiškė, kad neketina atsistatydinti. Tolesni vyriausybės vadovės žingsniai parodys, kiek rimta, jos nuomone, yra iškilusi problema ir koks, jos nuomone, yra teisingas sprendimas Estijos valstybei.

Žinoma, svarbus vaidmuo tenka ir vyriausybinės koalicijos partijoms – Reformų partijai, „Eesti 200”, socialdemokratams (SDE).

Kaip prezidentas turiu pabrėžti, kad Estijai reikia veikiančios, vidiniu pasitikėjimu grindžiamos vyriausybės.

Ministrė Pirmininkė Kaja Kallas pirmadienį atsisakė dalyvauti Riigikogu valstybės biudžeto kontrolės specialiojo komiteto posėdyje, kuriame ji turėjo pakomentuoti prezidentūros finansavimą, ir tai buvo jau antrasis jos atsisakymas tai padaryti, pirmadienio rytą pranešė ERR.

Estijos vyriausybės vadovė antradienio rytą dalyvaus Antikorupcijos komiteto posėdyje, kuriame bus svarstomas klausimas dėl tolesnio verslo vykdymo Rusijoje, kai pastaroji tebevykdo karą Ukrainoje.

Primename, kad Estijos premjerės, Kajos Kallas vyras yra direktorių valdybos narys įmonėje, kuri palaiko prekybinius santykius su Rusija. Estijos premjerės vyras toje įmonėje turėjo 25% akcijų. Kilus skandalui Kaja Kallas pareiškė, kad nieko nežinojo apie vyro veiklos pobūdį. Reikėtų ko gero suprast, kad vyras irgi nežinojo kokią politiką Rusijos atžvilgiu vykdo jo žmona, kaip Estijos vyriausybės vadovė.

Šiuo metu Estijos parlamente (Riigikogu) renkami parašai dėl nepasitikėjimo pareiškimo premjere.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 187

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Ulia lia    -  2023-08-28, 21:10

    Raganų medžioklėje nukentėjo medžiotoja.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

TSRS ir ES dalimi Lietuva tapo nusikaltėlų veiksmais, neteisėtai. Nedalyvavau tame ir nedalyvausiu. LT nepriklausomybės...

smulki info apie tikruosius pasaulio šeimininkus: web.archive.org/web/20211227085927/http://chuckmaultsby.com/index.html...

Baimė valdo šita pasaulį. Nori tapti laisvų, nustok bijoti....

Kokios dar kortelės. Paieškomi blt. Rusai tikrai nupušę. :D Pirma čia ir durnių durniuj aišku...

dvigubai smagu girdėti sveikinimus iš vienos didžiausių korupcionierių Europoje....

Europa, atiduok 1000000Žmonių!...