infa.lt

VRM: „Lietuvos piliečių kelionės į Baltarusiją kelia grėsmę jų saugumui, sveikatai ir gyvybei”

09 rugpjūčio
11:03 2023
Agnė Bilotaitė

VRM nuotr.

Vidaus reikalų ministerijos pranešimas:

Minint trečiąsias suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje metines, vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius dalyvavo Medininkų pasienio kontrolės punkte vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje aptartos grėsmės, susijusios su gyventojų vykimu į Baltarusiją, pristatyti pasienio kontrolės punktuose įrengti stendai – primenantys rekomendaciją Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, nerizikuoti savo saugumu.

Pastaruoju metu suintensyvėjus Baltarusijos institucijų priešiškiems ir provokaciniams veiksmams prieš Lietuvos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į šalį, gyventojai raginami nevykti į šalį. Lietuvos piliečiai gali būti neteisėtai sulaikomi, jiems pateikus išgalvotus kaltinimus. Keliaujantys Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą, verčiami bendradarbiauti. Pasienyje vykstančių apklausų metu iš keliaujančiųjų paimami išmanieji įrenginiai – telefonai, kompiuteriai, tikrinami kontaktai, susirašinėjimai bei kita informacija, kuri vėliau gali būti panaudota ne tik prieš juos, bet ir prieš jų šeimos narius, artimuosius, pažįstamus.

„Lietuvos piliečiai Baltarusijoje gali pakliūti į įvairias provokacines situacijas. Į jas gali pakliūti ir mūsų pareigūnai bei valstybės tarnautojai. Todėl griežta Vidaus reikalų ministerijos rekomendacija – išvengti kelionių į Baltarusiją, net pačiais nekalčiausiais tikslais”, – teigė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

2021 metų liepą, kai A. Lukašenkos režimas priėmė sprendimą Lietuvos diplomatinį atstovavimą Baltarusijoje sumažinti iki minimumo, t. y. iki vieno Lietuvos diplomato, atitinkamai drastiškai sumažėjo Lietuvos ambasados galimybės operatyviai reaguoti į visus galimus konsulinius atvejus. Dauguma atvejų padėti Lietuvos piliečiams dėl agresyvių ir neteisėtų Baltarusijos valdžios veiksmų galimybės yra ribotos.

Pristatyti ir šiuo metu šešiuose pasienio kontrolės punktuose pastatyti stendai, kuriuose primenama ir toliau galiojanti Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu yra ten, nedelsiant išvykti iš šalies. Lietuvos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei.

infa.lt: įdomu, kokia forma Agnės Bilotaitės ministerija mini „suklastotas Baltarusijos prezidento rinkimų metines„? Kelia balių ar gedulingus pietus?

Įdomus ir kaltinimas Baltarusijos valdžiai apie neteisėtus Lietuvos piliečių sulaikymus bei kratas ir net apie grėsmę gyvybei – apie tai visiškai nerašo žiniasklaida, kurios vaidmenį, matomai, perėmė VRM, informuodama Lietuvos gyventojus apie jų tykančias grėsmes. Iš tiesų – galėtų tik įspėti nesivežti su savimi minėtų įtaisų, o telefone (mygtukinė Nokia, kainuojanti 25 eur nauja) naudoti vienkartinę kortelę nusipirktą kelionei, kuri Baltarusijoje vis tiek neveiks – ten reikia pirktis vietinių operatorių korteles.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 149

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tomas Jakutis    -  2023-08-10, 13:27

    Netikiu VRM, kad aplankyt Baltarusiją taip jau pavojinga.
    Būtų tai tiesa – žinotume iš pavyzdžių, dabar tiesos nepaslėpsi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...