infa.lt

Baimės klimatas: JT vadovas A.Guterresas įspėja, kad prasidėjo „visuotinio virimo era”

29 liepos
13:55 2023

Antonio Guterresas

Bijokite. Labai, labai bijokite. Ketvirtadienio vakarą Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas išsakė iki šiol labiausiai apokaliptinę klimato retoriką ir pareiškė, kad „visuotinio atšilimo era baigėsi, atėjo visuotinio virimo era”.

Toliau jis apgailestavo, kaip „baisu” matyti vaikus, kuriuos „nušluoja musoninės liūtys, šeimas, bėgančias nuo liepsnų, darbininkus, griūvančius nuo alinančio karščio”.

Portugalijos socializmo veteranas savo pavojuje atsidūrusio pasaulio paveikslą piešė sakydamas kalbą iš JT būstinės Niujorke, dar kartą grįždamas prie klimato pražūties temos, kurią jis beveik be atokvėpio naudoja nuo tada, kai pradėjo eiti šias pareigas.

Jis teigė, kad, kai kurių mokslininkų skaičiavimais, 2023 m. liepą bus rekordiškai šilta, tačiau per ateinančias dienas „nesibaigs mini ledynmetis”.

Klimato kaita yra čia. Ji kelia siaubą, ir tai tik pradžia”, – pabrėžė A. Guterresas. „Pasaulinio atšilimo era baigėsi. Atėjo visuotinio virimo era.

„Pasekmės aiškios ir tragiškos – musoninių liūčių nušluoti vaikai, šeimos, bėgančios nuo liepsnų, darbuotojai, griūvantys nuo alinančio karščio.

„Didžiojoje Šiaurės Amerikos, Azijos, Afrikos ir Europos dalyje tai žiauri vasara.”

A. Guterresas kalbėjo tuo metu, kai Leipcigo universiteto klimatologas Karstenas Hausteinas penktadienį paskelbė atskirą šio mėnesio analizę, kurioje teigiama, kad liepos mėnuo gali būti 0,2 laipsnio Celsijaus šiltesnis už 2019 m. rekordą.

Dr. Hausteinas prognozavo, kad tai būtų ne tik šilčiausias mėnuo per visą istoriją, bet ir galimai šilčiausias mėnuo per „tūkstančius, jei ne dešimtis tūkstančių metų”.

„Mums gali tekti grįžti atgal iki pat Eemo šiltojo laikotarpio (maždaug prieš 120 000 metų), kad rastume panašias šiltas sąlygas”, – cituoja jį „ABC News” leidinys.

„Bet, kadangi paleoatemperatūros įrašai neužtikrina pakankamai didelės laiko skiriamosios gebos, negalime tvirtai teigti, kad ši liepa buvo karštesnė dabartinio laikotarpio įkarštyje.”

Tai ne pirmas kartas, kai Guterresas įspėja pasaulį apie artėjančią klimato pražūtį.

Dar praėjusį lapkritį jis COP27 aukščiausiojo lygio susitikimo dėl klimato kaitos dalyviams sakė apie artėjantį „klimato chaosą” dėl žmonijos „priklausomybės nuo iškastinio kuro”, cituoja jį „Breitbart News”.

„Esame greitkelyje į klimato pragarą, vis dar laikydami koją ant akseleratoriaus pedalo”, – tvirtino karjeros diplomatas per COP27 atidarymo kalbą Egipto kurortiniame Šarm el Šeicho mieste.

„Kaip atsakysime, kai 8 mlrd. kūdikių bus pakankamai suaugę, kad paklaustų: ką padarėte dėl mūsų pasaulio ir mūsų planetos, kai turėjote galimybę?” – klausė jis.

Prieš tai, 2019 m., generalinis sekretorius sakė, kad klimato kaita kas savaitę niokoja planetą, todėl būtina nedelsiant imtis pasaulinių veiksmų, o JT agentūros turi imtis iniciatyvos; šią mintį pakartojo ir protestuotojai prieš klimato kaitą.

„Esame čia, nes pasaulis susiduria su rimta klimato kritine situacija”, – sakė A. Guterresas dvi dienas Abu Dabyje vykusiame klimato susitikime prieš Niujorke vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl klimato kaitos.

„Klimato sutrikimas vyksta dabar… Jis progresuoja dar greičiau, nei prognozavo geriausi pasaulio mokslininkai”, – sakė JT generalinis sekretorius. „Jis pranoksta mūsų pastangas jį spręsti. Klimato kaita vyksta greičiau nei mes”.

The Big Freeze

infa.lt primena praėjusio šimtmečio septintojo dešimtmečio pradžią, kai lygiai toks pats aliarmas buvo keliamas dėl…. visuotinio atšalimo. Irgi vyko galinga klimato kaita, tik į priešingą pusę. Lietuva tuo metu dar neturėjo prieigos prie pasaulinio interneto (jo nebuvo), o TV transliavo tik SSRS programas, todėl šis „kataklizmas” mus tada aplenkė.

Tačiau duomenys apie tai išliko:
„Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos mokslininkai ir kompiuteriai užtikrintai prognozavo, kad šalti orai tęsis. NOAA vyriausiojo klimatologo šaltas pareiškimas: „Prognozuojama, kad pokyčių nebus”. ”
– Žurnalas „Time”, 1977 m.

XX a. septintajame dešimtmetyje galima rasti daugiau kaip šimtą šaltinių, kuriuose žiniasklaida skatino visuotinio atšalimo paniką, kai kuriuose iš jų buvo baisiai grasinama nauju ledynmečiu.

Juose galima rasti ekstremalių orų reiškinių, kurie buvo skelbiami kaip artėjančios apokalipsės požymiai, o dėl jų kaltinama žmogaus sukelta tarša. Aplinkosaugos ekstremistai reikalavo visko – nuo vidaus degimo variklio uždraudimo iki komunistinio stiliaus gyventojų kontrolės.

pvz., „Taršos perspektyva – gąsdinanti” (The Argus-Press, 1970 m. sausio 26 d.)

„Būsime priversti paaukoti demokratiją įstatymams, kurie apsaugos mus nuo tolesnio teršimo”. – Dr. Arnoldas Reitze, 1970 m.

Žiniasklaidoje apie tai buvo rašoma didžiuosiuose laikraščiuose, žurnaluose, knygose, transliuojama per televiziją;

„Klimato ekspertai mano, kad artėja kitas ledynmetis”.
– Leonardas Nimoy, 1978 m.

1972 – There’s a new Ice Age coming! (The Windsor Star, September 9, 1972)
1972 – Climate Seen Cooling For Return Of Ice Age (The Portsmouth Times, ‎September 11, 1972‎)
1973 – New Ice Age coming? (Popular Science, January 1973)
1973 – Believe new ice age is coming (The Bryan Times, March 31, 1973)

Jų daugybė, ir kai kuriuos įrašus vis dar galima atrasti Google archyvuose.

Tačiau ir senuosius, skelbtus prieš daugiau kaip 50 metų, ir šių dienų naratyvus, vienija vienas bendras naratyvas – kuo daugiau įgąsdint žmones, siekiant savo neskaidrių tikslų. Ir nėra jokio skirtumo kuo gąsdint – jei bijo – tiks ir šaltis, ir karštis. 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 210

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Blogiausia    -  2023-07-29, 09:35

    ne sitie kalbociai,o tie,kas ju klauso! Juk „zaliasis kursas” – daug imlesnis energijai! Ir tik didina jos sanaudas! Beje,net ir Vilniaus silumininkai jau planuoja „abonentini vesinimo mokesti”!!! Kuri mokesite ne kai karsta,o visus metus! Tai kaip cia nesauksi apie „virima”!?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...