infa.lt

G7 šalys pasirašė deklaraciją dėl Ukrainos saugumo garantijų

12 liepos
18:22 2023
Vplpdymyras Zelenskis NATO susitikimo Vilniuje metu

Vaizdo įrašo iš V.Zelenskio Telegram kanalo, kadras

G7 šalys (JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Japonija, Kanada ir Italija) pasirašė deklaraciją dėl saugumo garantijų suteikimo Ukrainai. Joje visų pirma numatoma plėtoti šalies gynybos pramonę, keistis žvalgybos informacija ir perduoti modernią ginkluotę. Mainais Ukraina įsipareigoja vykdyti teismines ir ekonomines reformas, kad politinė sistema taptų skaidresnė.

Sąjungininkai planuoja padėti Ukrainai „sukurti galingą ir veiksmingą gynybos sistemą sausumoje, ore ir jūroje”, kuri užtikrintų stabilumą ir atgrasytų nuo „bet kokių grėsmių”. Šiuo tikslu planuojama rengti Ukrainos kariuomenės mokymo pratybas ir remti kibernetinės gynybos iniciatyvas.

Aprūpinimo srityje pirmenybė bus teikiama oro gynybos įrangai, artilerijai, tolimojo nuotolio ginklams ir šarvuočiams.

Deklaracijoje teigiama, kad G7 yra pasirengusios palikti blokuotą Rusijos turtą tol, kol Rusija „sumokės už Ukrainai padarytą žalą”. Šalys taip pat planuoja „išnagrinėti galimybes” sukurti mechanizmą, kuris leistų kompensuoti Rusijos padarytą žalą ir nuostolius.

Be to, G7 šalys ir toliau darys sankcijų spaudimą Rusijai, sakoma dokumente, ir rems „tarptautinių mechanizmų”, įskaitant Tarptautinį baudžiamąjį teismą, darbą.

Prie deklaracijos prisijungusios šalys toliau teiks Ukrainai techninę ir finansinę pagalbą „neatidėliotiniems poreikiams” tenkinti ir šalies europinei integracijai būtinoms reformoms įgyvendinti.

Deklaracijoje teigiama, kad kiekviena G7 šalis turėtų derėtis su Ukrainos puse dėl „konkrečių ilgalaikių įsipareigojimų”. Prie saugumo garantijų teikimo gali prisijungti ir G7 nepriklausančios šalys.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pavadino G7 deklaraciją svarbia šalies pergale kelyje į NATO. Pasak jo, kitas žingsnis – dvišaliai Ukrainos ir atskirų deklaraciją pasirašiusių šalių susitarimai.

NATO aukščiausiojo lygio susitikimo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, komentuodamas G7 šalių saugumo garantijas, pabrėžė, kad jos turėtų ne pakeisti Ukrainos narystę aljanse, bet palengvinti jos įstojimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 154

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Nieko naujo,    -  2023-07-13, 07:50

    visa tai buvo nutarta gerokai anksciau!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...

Per pasaulį žengiame mes gėjai, vyriškų šiknų mėgėjai, Paskui slenka pedofilai, nekrofilai, zoofilai ir mums...

NedaNapoleonas…...

Historia est magistra vitae. Senokai prancūzai negavo nuo rusų į kaulus. Dar nori ir mumis...