infa.lt

Ką reiškia vyno taurė moters rankoje

28 birželio
19:49 2023

Asociatyvi nuotrauka | Stop kadras iš YouTube LaisvėsTV laidos.

Bevaikėms, vyresnėms nei 35 metų moterims kyla didžiausia rizika tapti girtuoklėmis

Kaip dažnai matome šias gundančias nuotraukas: gražios trisdešimtmetės moterys su vyno taurėmis spalvingoje aplinkoje! Socialinė žiniasklaida, reklama, gyvenimo būdo žurnalai tarsi skatina mus įsipilti chardonnay ar cabernet ir pasimėgauti prabangiomis atostogomis.

Iš tikrųjų šios nuotraukos yra labai liūdnos tendencijos išraiška, daro išvadą Bostono universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos tyrėjų komanda: šiandieninės gražuolės 60% dažniau įklimpsta į priklausomybę nuo alkoholio nei jų bendraamžės, gyvenusios prieš 25 metus.

Šis skaičius taikomas įvairaus amžiaus moterims, tačiau tų, kurios iki 35 metų amžiaus nesusilaukė vaikų, priklausomybės rodiklis yra dvigubai didesnis nei to paties amžiaus, bet ankstesnės kartos moterų, neturinčių vaikų.

Šią išvadą žinome jau kelis dešimtmečius, – sako sveikatos teisės ir sveikatos paslaugų docentė ir pagrindinė tyrimo autorė Rachel Adams, – tačiau moterų, nusprendusių netapti motinomis arba atidėjusių motinystę, dalis tiriamojoje kohortoje yra daug didesnė nei ankstesnėje kartoje, todėl jos dažniau priklausomos nuo alkoholio.

Iš panašiame, 1993-1997 m. tyrime dalyvavusių trisdešimtmečių moterų, vaikų susilaukė 54%, o šiandieninių (2018-2019 m. duomenys) – tik 39%.

Viena iš priežasčių, kodėl Bostono tyrėjai ėmėsi šios temos, buvo dramatiškas – per pastaruosius du dešimtmečius – moterų mirčių, susijusių su piktnaudžiavimu alkoholiu, skaičiaus padidėjimas. Taip, kol kas vyrų populiacijos alkoholizacija išlieka didesnė nei moterų ir toliau didėja, tačiau, deja, girtaujančių moterų dalis auga dar sparčiau.

Piktnaudžiavimu alkoholiu laikoma, kai moteris per vakarą arba draugiško ar verslo susitikimo metu išgeria keturias ar daugiau porcijų (vyno atveju viena porcija yra tik taurė, 150 g).

Alkoholio vartojimo sutrikimas diagnozuojamas tada, kai žmogus bando, bet negali nustoti gerti, kas jau daro įtaką jo socialiniam, šeimyniniam ar profesiniam gyvenimui.

Tokiu būdu, prieš 25 metus 24% žmonių buvo nustatomas piktnaudžiavimas alkoholiu, o dar 15% diagnozuojamas alkoholizmas, kitaip tariant, nevaldomas alkoholio troškulys. Dabar šie skaičiai dar blogesni: atitinkamai 31% ir 20%.

Adams mano, kad viena iš šio augimo priežasčių yra „mamos vyno” kultūros klestėjimas, t. y. socialinis pritarimas reguliariam alkoholio vartojimui moterų tarpe. Alkoholis iš tikrųjų skatinamas kaip vienas iš būdų įveikti motinystės stresą arba, dar blogiau, moterų vienatvės stresą.

Parengta pagal medžiagą.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 749

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. VŽA    -  2023-06-28, 17:00

    Vienoms tokioms alkoholis, kitoms šuniukai, kačiukai, bet blogiausia blogybė, kai politika…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Moteris    -  2023-06-28, 21:10

    geria tam,kad nusiimtu atsakomybe uz paleistuvyste! „Oi,padauginau ir net nesupratau” – standartine fraze jau tukstanmecius!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pasirengęs siųsti ją na..ui, bet jos orientacija abejotina…gali neiti....

Mano manymu, ji visiška idiotų. Va kas įvyksta, jai prie valdžios prileidžiamos bevaikės senmergės. Jai...

Kad sankcijos yra ne Rusijai, bet tiems durneliams, kurie jų laikosi......

A5

Klaunui pradejo demesio trukti :)...

A5

Dabar Vakarai kelia gamybos pramone i Vietnama, Malazija vel lipdami ant to pacio greblio bet...

A5

Vakaru gobsumas ir dabar niekur nedingo net sustiprejo plus dasidejo moraline degradacija ir trumparegiskumas. Vakaru...

Referendumo biuletenyje nė žodžio apie dvigubą pilietybę!...