infa.lt

JAV oficialiai leido gaminti ir parduoti dirbtinę mėsą

24 birželio
06:30 2023

Dvi Kalifornijos bendrovės „Upside Foods” ir „Good Meat” tapo pirmosiomis Jungtinėse Valstijose, kurioms leista gaminti ir pardavinėti bioreaktoriuose užaugintą „vištieną”. Trečiajai įmonei „Joinn Biologics”, „Good Meat” partnerei, leista auginti raudoną mėsą.

Vištienos, kuri gaunama ne iš kiaušinių, o iš ląstelių reprodukcijos, bus galima įsigyti tik keliuose šalies restoranuose.

Mėsos auginimo laboratorijoje procesas prasideda nuo ląstelių mėginių gavimo iš gyvų gyvūnų audinių, rašo „Life Science” leidinys. Šios ląstelės rūšiuojamos ir siunčiamos saugoti į biobanką, iš kurio išgaunamos pagal poreikį, kai bioreaktoriuje reikia auginti naują audinį.

Šiose plieninėse talpyklose ląstelės sparčiai dauginasi, gaudamos maistinių medžiagų ir baltyminių augimo priedų. Taip ląstelės diferencijuojasi į raumeninį, riebalinį ir jungiamąjį audinį. Galiausiai, kai procesas baigiamas, jos išimamos iš reaktorių, paruošiamos ir supakuojamos tradiciniu būdu.

2019 m. JAV Maisto ir vaistų administracija suformulavo taisyklių rinkinį, kurio laikantis galima tikėtis pagaminti valgomą kultūrinę mėsą su etiketėmis, atitinkančiomis turinį. Jau kelerius metus „Upside Foods” ir „Good Meat” gaminama vištiena buvo tikrinama dėl žmonių saugos. Dėl to abiejų gamintojų produktams buvo suteiktas patvirtinimo antspaudas.

Kol kas dirbtinai išaugintos vištienos negalima įsigyti įprastose parduotuvėse, be to, ji yra daug brangesnė už įprastą vištieną. Bendrovė „Upside Foods” sudarė sutartį su bendrove, kuriai priklauso San Franciske esantis restoranas „Atelier Crenn”, kuriame bus tiekiama dirbtinė mėsa.

Be to, „Good Meat” tieks savo produktus vienam iš virtuvės šefo José Andrés restoranų. Kalbant apie mažmeninę kainą, Uma Valeti, viena iš „Upside Foods” įkūrėjų, tikisi, kad per 15 metų ji pasieks tokį patį lygį kaip natūrali mėsa.

Dirbtinė mėsa laikoma mažiau aplinkai kenksminga natūralios mėsos alternatyva, nors tai nebūtinai yra tiesa. Kalifornijos Daviso universiteto mokslininkų grupė neseniai nustatė, kad dirbtinai pagamintos mėsos anglies dvideginio pėdsakas gali būti didesnis nei jautienos gamybos pėdsakas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 500

Žymos:

Atsiliepimų 7

  1. Tai tik irodo,    -  2023-06-24, 09:23

    kad visa „zalioji politika” – 6udo verta! Juk dirbtines mesos gamyba reikalauja daugiau energijos,nei naturali gyvulininkyste! Aisku – ir tersia tiek pat daugiau! Zodziu,biznis ir tiek.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2023-06-24, 17:48

    Edukuoti stokit į eilę paragauti mokslo pasiekimų

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Hm    -  2023-06-25, 12:29

    Arhumentai tavo iš -iknos. Lyginant visavalgį su vegetaru, jam reikia 3 kartus mažiau dirbamos, 3 kartus mažiau energetinių sąnaudų ir 10 kartų mažiau gėlo vandens. Veganui 10 kartų mažiau atitinkamai. O veganiškų dešrelių, kepsnelių pilna maxima…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Regis    -  2023-06-25, 13:22

      Galima būtų jūsų teiginių šaltinių nuorodas? Ar tik ne patys vegetarai darė tokius apskaičiavimus? Tada nesistebėčiau, jei skirtumas siektų ir 100x Kam kuklintis, tiesa?

      Atsakyti į šį komentarą
    • Myndė    -  2023-09-06, 13:26

      Kokybiškas natūralus maistas kainuoja daugiau. Kapitalistai siekia pelno ir sugalvoja įvairius būdus iškišti pigų už gerą. Iš tualetinio daro puikią šlapianką, o jei kokiam gudručiui kyla įtarimų, kad kažkas ne taip – pripudrina jam smegenis apie tvarumą, žalumą, dvideginio pėdsakus ir pan.
      Linkiu nusikrapštyti pudrą ir imti galvoti.

      Atsakyti į šį komentarą
    • 123    -  2023-10-16, 08:43

      Visai nieko būtų paragauti tos mėsos, pries pradedant kliedeti kokia ji bloga.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...