infa.lt

Eugenijus Sabutis: „Arūno Dulkio reforma smaugia sveikatos sistemą“

23 gegužės
06:40 2023
Eugenijus Sabutis

asmeninio archyvo nuotr.

Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijai pranešant, kad 2023 metais numatomas 2 mln. eurų mažesnis finansavimas būtiniausių sveikatos priežiūros funkcijų vykdymui, – tai dar vienas perspėjimas, primenantis, kad Arūno Dulkio ligoninių reforma yra „stumiama buldozeriu“, nepaisant apčiuopiamos žalos sveikatos paslaugų kokybei bei prieinamumui.

Pasak Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojo Eugenijaus Sabučio, dėl staigaus lėšų sumažinimo, visuomenės sveikatos biurai bus priversti karpyti žmonėms svarbias paslaugas.

„Ministro A. Dulkio sprendimu, lėšos visuomenės sveikatos biurams bus sumažintos tiek darbo užmokesčio fondui, tiek pagrindinei biurų veiklai, t. y. sveikos gyvensenos stiprinimui savivaldybėse, įskaitant jų teritorijose veikiančiose ugdymo įstaigose.

Pasakysiu paprastai: mūsų vaikams, senjorams – pažeidžiamoms visuomenės grupėms, teks susitaikyti su visuomenės sveikatos biurų neįgalumu“, – sako E. Sabutis.

Parlamentaro teigimu, kyla įtarimų, kad Sveikatos apsaugos ministerija „tyčia suklaidino visuomenės sveikatos biurus, jų darbuotojus“.

„Visuomenės sveikatos biurai turėjo pagrįstą viltį, kad finansavimas bus padidintas. Po staigaus ir neplanuoto sprendimo sumažinti finansavimą, Visuomenės sveikatos biurų asociacija kreipėsi raštu į ministrą su prašymu paaiškinti šį sprendimą.

A. Dulkio paaiškinimas buvo trumpas, lakoniškas ir, mano vertinimu, gana ciniškas. Suprask, lėšų padidėjimas buvo laikinas, tad sukitės dabar kaip išmanote“, – sako E. Sabutis.

Seimo narys pastebi didžiulį neatitikimą tarp A. Dulkio deklaruojamų lūkesčių sveikatos reformai ir realių ministerijos darbų.

Arūnas Dulkys žadėjo kokybiškas ir saugias asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau jo pasiūlyta reforma pamažu griauna sveikatos sistemą iš vidaus. Ministras viena sako, o kita daro“, – teigia jis.

Seimo nario nuomone, dėl reformos ydų kaltas ir akivaizdus Sveikatos apsaugos ministerijos negebėjimas tinkamai paruošti pertvarkos krypčių, įgyvendinimo veiksmų.

„Valstybės kontrolės išvados buvo negailestingos: Sveikatos apsaugos ministerija, vykdydama sveikatos priežiūros tinklo reformą, neparengė susisteminto dokumento, kuriame būtų surašytos planuojamos pertvarkos kryptys, konkretūs tų krypčių įgyvendinimo veiksmai ir jų terminai.

Tariant aiškiau – nebuvo ir nėra bendro plano, kuris parodytų tikslias pertvarkos kryptis ir kaip viskas turi atrodyti po jos, vis dar trūksta komunikacijos su sveikatos priežiūros įstaigomis, net nesudaryti poįstatyminiai aktai“, – sako E. Sabutis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 101

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. VŽA    -  2023-05-23, 07:31

    Išmintingiausiai pasakė gerb. G. Landsbergis: „Seimą – LAUK”…
    Priešlaikiniuose, RINKĖJAMS PRIVALU, kad daugiau niekada nepatektų lyt-polit-ekonom iškrypėliai…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Cha    -  2023-05-23, 08:37

      Ar jūs toks naivus, ar apsimetate. Visos šitos reformos vykdomos pagal nurodymus.Dulkė čia nė prie ko. Betkuris jo vietoje darytų tą patį, nes nubyra dideli pinigai, o dar ir pilnos kelnės baimės, kad užsukus sorosas visus kramus.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. O kuri gi    -  2023-05-23, 07:50

    reforma iki siol nesmauge? Verygos? Andriukaicio? Oleko? Paskutinikart nesmauge dar LTSR laikais! Nei mediku,nei pacientu!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....