infa.lt

Objektas, daugiau nei 10 milijonų kartų ryškesnis už Saulę, glumina mokslininkus

11 gegužės
12:08 2023
Neutroninė žvaigždė

Šioje itin švytinčio rentgeno spindulių šaltinio iliustracijoje dvi karštų dujų upės traukia į neutroninės žvaigždės paviršių. Stiprūs magnetiniai laukai, pavaizduoti žaliai, gali pakeisti materijos ir šviesos sąveiką netoli neutroninių žvaigždžių paviršiaus
nuotr: NASA/JPL-Caltech

Mokslininkai stengiasi suprasti dangaus objektą, kuris švyti daugiau nei 10 milijonų kartų ryškiau už Saulę ir griauna dabartinį fizikos supratimą.

Mokslininkai įsitikinę, kad ultralengvųjų rentgeno spindulių šaltiniai, arba ULX, neturėtų egzistuoti, nes jie tokie ryškūs, kad turėtų sprogti. Pasak NASA, anomalija yra maždaug 100 kartų ryškesnė, nei turėtų būti įmanoma atsižvelgiant į Eddingtono ribą, kuri nustato ribą, kiek ryškus gali būti objektas, atsižvelgiant į jo masę.

Viena iš hipotezių kėlė prielaidą, kad akivaizdus ryškumas tėra iliuzija. Naujajame tyrime, paskelbtame žurnale „Astrophysical Journal„, ši hipotezė buvo atmesta ir nustatyta, kad ULX yra toks pat ryškus, koks matomas.

Tyrime buvo naudojama NASA branduolinių spektroskopų teleskopų matrica, kuria buvo tiriamas ULX M82 X-2 – pirmasis kada nors atrastas ULX. Išvadose pateikiama nauja hipotezė, kad ULX susidaro neutroninėse žvaigždėse, kurios yra itin tankios mažos žvaigždės, dideliu greičiu sugeriančios didžiulę energiją. Hipotezėje teigiama, kad ryškumą lemia intensyvus neutroninės žvaigždės magnetinis laukas, keičiantis atomų formą.

„Šie stebėjimai leidžia pamatyti šių neįtikėtinai stiprių magnetinių laukų poveikį, kurio dabartinėmis technologijomis Žemėje niekada negalėtume atkurti”, – NASA sakė Matteo Bachetti, Nacionalinio astrofizikos instituto Kaljario observatorijos Italijoje astrofizikas ir pagrindinis naujausio tyrimo autorius.

„Tai ir yra astronomijos grožis. Stebėdami dangų, plečiame savo galimybes tirti, kaip veikia visata. Kita vertus, iš tikrųjų negalime rengti eksperimentų, kad gautume greitus atsakymus; turime laukti, kol visata parodys mums savo paslaptis”, – pridūrė jis.

Vis dėlto visą tiesą apie šį reiškinį galima tik numanyti, nes magnetinis laukas yra neapskaičiuojamai galingas. Skaičiuojama, kad neutroninės žvaigždės magnetinis laukas yra kelis milijardus kartų galingesnis už galingiausią Žemėje sukurtą magnetą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 323

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-05-11, 13:08

    Mokslininkai – 10 milijonų kartų ryškesnė… Jie tokie išmanūs, jog suskaičiuoja ir kiek milijardų šviesmečių iki kitų galaktikų. Kai žinai, jog šviesos greitis 300 tūks.km/sek., tai kiek milijardų metų jie tą atstumą matavo…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Taigi    -  2023-05-11, 13:47

    Saule halogenine,o cia – LED.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...