infa.lt

Varškė, kuri dega ir valdžia, kuri nekalta

14 rugsėjo
01:02 2016
Deganti varškė

Deganti varškė | YouTube nuotrauka

Kai vasaros pradžioje Rusijos žurnalistai pranešė apie „varškę, kuri dega, skandalas nugriaudėjo per visą šalį“, – rašo Andre Ballin Handelsblatt portale. Sekė jį ir užsienyje – piktdžiugaudami dėl to, kad Rusija uždraudė pieno produktų importą iš Europos Sąjungos. deganti varškė

Ballenas pasakoja vokiečių skaitytojams, kad internetinio dienraščio „Fontanka.ru“ žurnalistė iš San-Peterburgo paeksperimentavo – padegė šaukštelį varškės, kuris skaisčia liepsna degė keletą minučių ir „skleidė plastiko kvapą“. Patalpintas internete vaizdo įrašas sugadino apetitą daugeliui rusų. Priežastis to, kad pieno produktas pasirodė degus tame, jog pasak MIP, gamintojai siekdami atpiginti produktą deda į jį palmių aliejų, krakmolą, kreidą ir netgi gipsą. Rusijos vartojimo priežiūros tarnyba (Роспотребнадзор) sureagavo į video įrašą greitai ir kompanijai “Lenregionprodukt“, platinusiai skandalingą produktą bei Levo-Tolstojaus vardo pieno produktų fabrikui panaikino licenzijas.

„Tačiau po to, rusų valdžios požiūriu „Fontanka.ru“ nuėjo per toli, – nutarė išsiaiškinti, kaip apskritai pieno kombinatas gavo kokybės sertifikatą savo prekėms“, – tęsia straipsnio autorius. Konkrečiai, žurnalistai savo tyrimui sukūrė netikrą įmonę, kuri vėliau už nedidelę priemoką gavo sėkmingą laboratorinių testų patvirtinimo išvadą, nors iš tiesų jų apskritai nedarė.

„Iniciatyva baudžiama, kaip sako rusai, – tęsia Ballim: – ir, jeigu pradžioje, kai žurnalistai perdavė valdžiai savo tyrimo rezultatus, jiems padėkojo ir pažadėjo viską išsiaiškinti, tai po savaitės teismas informavo „Fontanką“, kad jos įsteigta įmonė nubausta 300 000 rublių (apie 4107 €u) bauda“.

Įdomiausia tai, nurodo Ballin, kad žinyba išdavusi sertifikatą liko nenubausta, juk pagal dabartinę teisę „atsakomybę už deklaravimą prisiima įmonė pateikianti pareiškimą“ . „Kaip čia neprisiminsi dar vienos sparnuotos rusiškos frazės – filme „Briliantinė ranka“, naivaus pagrindinio herojaus gundytoja šaukia milicininkams: „Nekalta aš, jis pats atėjo“.

„Tokiu būdu, neatsakingumo sulyginimas su nekaltumu tampa plačiai paplitusiu fenomenu Rusijos valdžios kabinetuose, kai reikalas paliečia jų pačių darbą“, – reziumuoja straipsnio autorius.

Jei skaitytojai prisimena Lietuvoje vykdytą eksperimentą, kai nepilnamečiai pirko alkoholį degalinėse – valdžios reakcija buvo labai panaši. Buvo kaltinami tie, kurie pradėjo eksperimentą, nesuderinę su įmonių vadovais ir įtraukę į jį nepilnamečius (vert. past)

Video reportažas (rusų kalba):

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 460

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....