infa.lt

Pasaulio klimato mokslininkams siūloma „nuslėpti” faktą, kad Žemės temperatūra per pastaruosius 15 metų nepakilo

04 kovo
15:39 2023
Žemės planeta

freegreatpicture.com nuotrauka

Klimato kaita darosi vis mažiau įtikėtina.

Teigiama, kad mokslininkai, rengiantys autoritetingiausią klimato kaitos tyrimą, buvo raginami nuslėpti faktą, kad pasaulio temperatūra per pastaruosius 15 metų nepakilo, skandalingą žinią skelbia britų „Daily Mail” leidinys.

Iš nutekintos Jungtinių Tautų ataskaitos, kurią rengė šimtai mokslininkų, kopijos matyti, kad Belgijos, Vokietijos, Vengrijos ir Jungtinių Valstijų politikai išreiškė susirūpinimą dėl galutinio projekto.

Tikimasi, kad kitą savaitę paskelbtoje ataskaitoje bus aptarta, jog 1998 m. buvo karščiausi metai per visą istoriją, o pasaulio temperatūra iki šiol nebuvo viršyta, ir mokslininkai iki šiol sunkiai galėjo tai paaiškinti.

Ataskaita yra šešerius metus trukusio JT Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (TKKK), kuri laikoma pasauline autoritetinga institucija, nustatančia klimato kaitos mastą ir ją sukeliančius veiksnius, kuriais vyriausybės, įskaitant Didžiosios Britanijos, grindžia savo ekologišką politiką, darbo rezultatas.

Tačiau nutekinti dokumentai, kuriuos vakar pamatė Associated Press, atskleidė didelį politikų susirūpinimą dėl to, kad per pastaruosius kelerius metus globalus atšilimas nebuvo pastebėtas.

Vokietija paragino išbraukti nuorodas į klimato atšilimo sulėtėjimą, sakydama, kad vos 10 ar 15 metų laikotarpis yra „klaidinantis” ir, kad reikėtų sutelkti dėmesį į dešimtmečius ar šimtmečius.

Vengrija nerimavo, kad ataskaita suteiks ginklų „žmogaus sukeltos klimato kaitos” neigėjams.

Belgija prieštaravo, kad statistikos pradžia būtų 1998 m., nes šie metai buvo itin šilti ir dėl to grafikas atrodo plokščias, ir pasiūlė vietoj jų naudoti 1999 arba 2000 m., kad kreivė būtų labiau kylanti į viršų.

Jungtinių Amerikos Valstijų delegacija netgi pareiškė savo nuomonę, ragindama ataskaitos autorius paaiškinti, kodėl nėra atšilimo, remiantis „pagrindine mokslininkų hipoteze”, kad mažiau atšilo dėl to, kad daugiau šilumos sugeria vandenynas, kuris tapo šiltesnis.

Paskutinė IPCC „vertinimo ataskaita” buvo paskelbta 2007 m. ir sulaukė didžiulių diskusijų po to, kai joje teko ištaisyti gėdingą teiginį, kad Himalajai ištirps iki 2035 m.

Vėliau ją apėmė skandalas „Climategate”, susijęs su nutekėjusiais elektroniniais laiškais, iš kurių tariamai matyti, kad joje dalyvavę mokslininkai bandė manipuliuoti duomenimis, kad jie atrodytų įtikinamesni, nors keli tyrimai nenustatė jokių pakitimų.

Naujausia ataskaita, kurią sudaro 2 000 puslapių, kitą savaitę Stokholme vyksiančiame susitikime bus pristatyta visų 195 vyriausybių atstovams, kurie galės aptarti norimus pakeitimus.

Tačiau, nuo birželio,, kai ji buvo pateikta vyriausybėms, jos pareiškė šimtus prieštaravimų dėl 20 puslapių santraukos politikos formuotojams, kurioje apibendrinamos mokslininkų išvados.

Tai, kas joje rašoma, bus naudojama atsinaujinančiosios energijos politikai ir tam, kiek už ją mokės vartotojai ir įmonės.

Tikimasi, kad ataskaitoje bus teigiama, jog 1998-2012 m. klimato atšilimas buvo maždaug perpus mažesnis nei vidutiniškai nuo 1951 m., ir kad tai lėmė natūralūs svyravimai, pavyzdžiui, El Nino ir La Nina vandenynų ciklai ir vėsinantis ugnikalnių poveikis.

Vokietijos klimato mokslininkas Stefanas Rahmstorfas, kuris peržiūrėjo skyrių apie jūros lygį, vakar pripažino, kad gali būti, jog ataskaitos autoriai jautė spaudimą atkreipti dėmesį į klimato atšilimo sulėtėjimą dėl „viešų diskusijų” šiuo klausimu.

Ataskaitos projektas, kuris nėra naujas tyrimas, o viso pasaulio mokslininkų atlikto darbo apibendrinimas, per tris dienas truksiantį susitikimą tikriausiai sulauks daug ginčų.

Jame bus dar tvirčiau įrodinėjama, kad pasaulinį atšilimą sukelia žmonės, iš „labai tikėtina” 2007 m. į „labai tikėtina”, kad tai yra žmogaus darbas.

Tačiau mokslininkai spaudžiami paaiškinti, kodėl atšilimas neviršijo 1998 m. lygio, nors 2000-2010 m. dešimtmetis buvo šilčiausias per visą istoriją.

Vašingtone įsikūrusios Susirūpinusių mokslininkų sąjungos (Union of Concerned Scientists) atstovas Aldenas Mejeris (Alden Meyer) vakar sakė: Aš manau, kad tai būtų problema, nes tada neigėjai iš esmės sakytų: „Žiūrėkite, IPCC šiuo klausimu tyli”.

Jonathanas Lynnas, IPCC atstovas spaudai, vakar sakė: Tai yra šimtų mokslininkų ketverių metų darbo kulminacija, kurios metu vyriausybės turi galimybę užtikrinti, kad politikos formuotojams skirta santrauka būtų aiški ir glausta, ir bendrauti su ją parengusiais mokslininkais, taip pat turi galimybę iškelti bet kokias temas, kurias, jų nuomone, reikėtų pabrėžti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 490

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. T0mas J.    -  2023-03-04, 17:40

    Klimato kaita – milijardierių globalistų prasimanymas žmonių engimui vykdyti. Platinkite visiems šio straipsnio nuorodą-!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...