infa.lt

Po karo Ukraina gali tapti Rytų Europos Izraeliu

17 vasario
13:16 2023

Ukrainos valdžia kartu su sąjungininkais jau dabar aktyviai diskutuoja apie pokario šalies sutvarkymą ir jos saugumą ateityje, rašo Izraelio 9-as kanalas.

Tarptautinių saugumo garantijų darbo grupei vadovauja Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas ir buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Jorgas Rasmussenas.

Praėjusių metų spalį jie parengė programą, paremtą 1980 m. JAV ir Izraelio strateginiu memorandumu. Dabar Rasmussenas propaguoja šį dokumentą tarp Ukrainos partnerių Europoje. Pasak jo, siūloma programa leis Ukrainai gauti tokią pat paramą, kokią Izraelis gauna iš JAV.

„JAV ir Izraelio paktas, taip sakant, arba susitarimas, yra skirtas tam, kad Izraelis galėtų apsiginti. Ir JAV pažadėjo visomis priemonėmis padėti tai pasiekti. Ir čia, Ukrainos atveju, yra tas pats”, – sako A.J. Rasmussenas.

Konkrečiai programa reiškia, kad bus sudarytas bendras strateginės partnerystės susitarimas. Jį pasirašys šalys garantės, tarp kurių galėtų būti JAV, Jungtinė Karalystė, Lenkija, Italija, Vokietija, Prancūzija, Australija, Turkija, Skandinavijos ir Baltijos šalys, Vidurio ir Rytų Europa. Taip pat numatoma:

  • investicijos į Ukrainos karinę-pramoninę bazę,
  • ginklų ir žvalgybos duomenų perdavimas,
  • karinio personalo koviniai mokymai,
  • bendros pratybos po ES ir NATO vėliavomis.

Programoje pabrėžiama, kad stipriausia Ukrainos saugumo garantija yra „jos gebėjimas apsiginti nuo agresoriaus pagal JT Chartijos 51 straipsnį.

Pasak A.J. Rasmusseno, kai kurios dokumento frazės „pažodžiui” paimtos iš Izraelio ir Jungtinių Valstijų Bendros deklaracijos dėl strateginės partnerystės, kurią praėjusių metų liepą Jeruzalėje pasirašė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Iki šiol kai kurios vyriausybės skeptiškai vertina pokario susitarimo planus, nes nėra žinoma, kaip ir kuo baigsis karas. Tačiau, pasak buvusio NATO generalinio sekretoriaus, ilgalaikis planas, kaip aprūpinti Ukrainą modernia ginkluote, kariniu ir žvalgybiniu bendradarbiavimu, reikalingas jau dabar.

„Taip mes aiškiai parodysime Putinui: „Jūs negalite laimėti šio karo. Mes neleisime jums jo laimėti. Mes dalyvausime tiek, kiek reikės”, – įsitikinęs jis.

A.J. Rasmussenas 2009-2014 m. ėjo NATO generalinio sekretoriaus pareigas. Jau palikęs postą, 2014 m. jis tvirtino, kad Aljansas „niekada neketino pulti Rusijos”. Kartu jis sakė, kad NATO bendradarbiavimas su Maskva nedavė naudos Europos saugumui ir, kad Rusija bando „perbraižyti Europos žemėlapį”.

Praėjusių metų balandį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo paversti Ukrainą „Didžiuoju Izraeliu”.

Telieka klausimas ką pasirinks pati Ukraina – ar Izraelio variantą (su JAV branduoline ginkluote?) ar  vis tik NATO variantą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 189

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. VŽA    -  2023-02-17, 19:06

    LABAI puiki programa, bet privalu padaryti nedelsiant, kad Putino barbarų teroristų, okupantų, nepriklausomoje UKRAINOJE neliktų nei vieno gyvo.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Šiaip    -  2023-02-17, 22:38

    Ne veltui žydas prezidentas, įdomu kaip Ukraina pavirs didžiuoju Izraeliu su likusiais gyvais ukrainiečiais žydai elgsis kaip su palestiniečiai Gazos sektoriuje?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vardas    -  2023-02-17, 23:48

    Po karo Ukrainos nebebus.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...