infa.lt

„Web3” socialinės žiniasklaidos metai? – Galbūt

05 sausio
06:50 2023

Kalėdų dieną, kai didžioji JAV sostinės dalis buvo atsijungusi nuo interneto, viena iš labiausiai įsitraukusių Vašingtono senatorių dirbo su naujos rūšies socialine žiniasklaida.

Vajomingo respublikonė Cynthia Lummis, „Twitter” patvirtinusi savo tapatybę decentralizuotu protokolu „Nostr”, prisijungė prie šventiniu laikotarpiu išaugusio susidomėjimo „Web3” socialiniu tinklu, kuris taip pat pritraukė tokius asmenis kaip buvęs „Twitter” vadovas Jack Dorsey ir vienas iš „Ethereum” įkūrėjų Vitalikas Buterinas, rašo „Politico”.

Alternatyvūs socialinės žiniasklaidos projektai buvo kuriami jau daugelį metų, tačiau jų masinio pritaikymo požymių buvo nedaug. Tačiau per pastaruosius metus, išaugus susidomėjimui kriptovaliutomis ir padidėjus susirūpinimui dėl chaotiško Elono Musko „Twitter” perėmimo, atsivėrė galimybė atsirasti naujo tipo decentralizuotiems socialiniams tinklams, kurie, tikėtina, į 2023 m. žengia su vėjeliu į nugarą.

Šių tinklų tikslai gali būti siekis apsunkinti cenzūros vykdymą, padaryti turinio moderavimą judresnį arba apskritai apriboti milžiniškų socialinės žiniasklaidos bendrovių galią formuoti ir sekti, apie ką žmonės kalba internete.

Kaip ir naujų platformų plitimo atveju, alternatyvių tinklo modelių pasirinkimą paprastai lemia politiniai sumetimai.

D. Trampo laikų naujokės, tokios kaip „Getr”, „Parler”, „Gab” ir „Truth Social”, buvo skirtos dešiniųjų pusei, reklamuojant save kaip laisvo žodžio alternatyvą „Twitter„. Kitaip tariant, jos vis dar veikė kaip centralizuotos platformos, bet siūlė kitokią politiką.

Kita alternatyvų grupė siūlo skirtingą „santechniką”.

Geriausiai žinomas yra Mastodon, 2016 m. įkurtas atvirojo kodo tinklas, kuriame kiekvienas gali įsteigti serverį. Šis projektas dažnai apibūdinamas kaip „federacinis” ir gali patekti arba nepatekti į neryškias „Web3” ribas, priklausomai nuo to, kaip apibrėšite šią sąvoką.

Jis leidžia naudotojams prisijungti prie kuruojamų bendruomenių su pritaikytomis turinio moderavimo taisyklėmis ir pastarosiomis savaitėmis tapo liberalių žurnalistų ir akademikų, atstumtų „Twitter”, vadovaujamo į dešinę pasukusio E. Musko, prieglobsčiu.

2020 m. pradėjęs veikti „Nostr” yra decentralizuotas protokolas, leidžiantis naudotojams turėti savo tapatybę ir patvirtinti savo pranešimus skaitmeniniais parašais, kuriems naudojama viešojo ir privataus rakto kriptografija. Tada pranešimai išplatinami į tarpusavyje sujungtų serverių tinklą.

Protokole nenaudojamos blokų grandinės, kurios, kaip paaiškėjo per pirmuosius eksperimentus, yra per lėtos socialiniam tinklui. Tačiau yra struktūrinių panašumų, o „Nostr’e” dėl jo libertarumo, atvirojo kodo etosas rado ankstyvą nišą tarp kriptografinės minios (Cynthia Lummis, yra didžiausia Vašingtono bitkoinų šalininkė).

Kadangi „Nostr” naudotojai patys kontroliuoja savo tapatybes, jokia išorinė institucija negali atšaukti jų prieigos prie protokolo. O kadangi jis sukurtas taip, kad remtųsi daugeliu nepriklausomų serverių, teoriškai turėtų būti praktiškai neįmanoma uždrausti pranešimus ar naudotojus visame tinkle, net jei kai kurie serveriai juos cenzūruotų.

Pastaruoju metu didžiausias „Nostr” rėmėjas buvo Dorsey, kuris sukūrė ne pelno siekiančią „Twitter” iniciatyvą „Bluesky”, kad sukurtų decentralizuotą socialinės žiniasklaidos protokolą, o po to išvyko dirbti visą darbo dieną, kurdamas interneto viziją, kurią pavadino „Web 5”.

Praėjusį mėnesį Dorsey paaukojo apie 14 bitkoinų – maždaug ketvirtį milijono dolerių – jos kūrimui skatinti ir „Twitter” paskelbė savo telefono ekrano nuotrauką, kurioje matyti, kad jis naudoja „Nostr” sukurtą socialinių tinklų programėlę, pavadintą… „Damus” (supratote?).

Nepaisant įtakingų patvirtinimų, Web3 socialiniai projektai, tarp kurių taip pat yra tokie kaip Farcaster ir Lens, artimiausiu metu nepakeis milžiniškų platformų. Jie vis dar daug mažesni: „Twitter” teigia, kad turi šimtus milijonų aktyvių naudotojų, o „Facebook” – milijardus, „Mastodon” šį rudenį nurodė tik 2,5 mln. naudotojų, o „Nostr” turi tik apie 220 000 unikalių naudotojų tapatybių.

Tačiau pakeitimas nėra tikslas – bent jau kol kas. Kadangi tai yra protokolas, o ne platforma, pats „Nostr” nėra tiesioginis „Twitter” konkurentas, sako Koty Auditore, slapyvardžiu prisistatantis projekto rėmėjas, kuris „Twitter” tinkle įkalbėjo Dorsey, kad šis paaukotų jam lėšų.

Be to, daugelis projektų susiduria su patogumų kliūtimis, kurios gali sulėtinti masinį priėmimą. Užuot gavę lengvai įsimenamus vartotojo vardus, „Nostr” naudotojai skelbia ilgus ir nepatogius viešuosius raktus savo tapatybei nustatyti.

Technologas Chrisas Messina, Atviro žiniatinklio fondo steigėjas ir alternatyvių socialinių tinklų žinovas, teigė, kad „Mastodon” pasiekė tokį lygį, kai yra „paruoštas viešam naudojimui”, o „Nostr” tebėra labiau „eksperimentas”.

Kadangi Web3 socialinių projektų daugėja, o viešasis naratyvas sklaidosi po įvairias programas ir protokolus, tai gali turėti politinių pasekmių.

Messina yra ilgametis socialinės žiniasklaidos decentralizavimo šalininkas, tačiau net ir tokiu atveju jis sako nerimaujantis, kad susiskaidymas dar labiau susilpnins viešąjį diskursą, kuris pastaraisiais metais pasižymėjo abipusiu priešiškumu ir nesusikalbėjimu.

Norėdamas sušvelninti šią balkanizacijos tendenciją, jis norėtų, kad Web3 kūrėjai pirmenybę teiktų sąveikai – susitartų dėl bendrų techninių standartų, kurie leistų lengvai perduoti informaciją iš vienos platformos į kitą, įskaitant galbūt tokias, kaip šiuo metu dominuojantis „Twitter”.

Priešingu atveju „jūs tarsi pagilinsite filtro burbulo problemą”, – sakė Messina DFD. „Manau, kad įvyks dekoherencija, kuriai mes dar nesame pasiruošę.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 91

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....