infa.lt

Mirė futbolo karalius – Pele

30 gruodžio
05:14 2022

foto: A

Mirė Pele

Pele mirė ketvirtadienį, eidamas 83-iuosius gyvenimo metus. Ir tai yra praradimas, kuriam, greičiausiai, negali prilygti joks kitas. Brazilas Pele, vienintelis triskart pasaulio futbolo čempionas, visiems laikams išliks ne tik faktiniu oficialiu svarbiausio žmonijos žaidimo karaliumi, bet ir visko, kas jame geriausia, įsikūnijimu.

Pele, kuris nuo praėjusių metų pabaigos gydėsi nuo storosios žarnos vėžio, mirė San Paulo ligoninėje praėjus kelioms dienoms po to, kai gydytojai pripažino, kad chemoterapija nebepadeda, tuo pačiu esant ūmiam širdies ir inkstų nepakankamumui.

Ir labai neužilgo ėmė atrodyti, jog ši žinia nugramzdino į gedulą ne tik Braziliją, bet ir bent pusę planetos.

Ir visi pagrindiniai planetos leidiniai, žinoma, paskelbė išsamią jo biografiją, iš kurios nebuvo galima išmesti nė vienos detalės. Užkabina beveik kiekviena.

Pažadas, kurį 1950 m., po brazilų pralaimėjimo lemiamose pasaulio futbolo čempionato rungtynėse namuose prieš urugvajiečius, davė verkiančiam iš sielvarto tėvui dešimties metų berniukas, kuris dar nebuvo gavęs gerai žinomos trumpos pravardės, bet vadinosi Edsonas Arantesas do Nascimento, skambėjo taip: aš viską ištaisysiu ir atnešiu Brazilijai titulą.

Vaikystė basomis kojomis San Paulo Bauru priemiestyje, kur kamuolį pakeisdavo skudurais prikimšta kojinė. Nušvitimas atėjęs vietos jaunimo komandos treneriui Valdemarui de Brito, kuris savo jaunąjį puolėją įtraukė į garsiojo „Santos” peržiūrą.

Nušvitimas Brazilijos „Lulu” čempionato grandui treneriui, nusprendusiam pasirašyti sutartį su penkiolikmečiu berniuku ir iš karto patikėti jam vietą sudėtyje. Veržlus šuolis iš nežinomybės ir po kelių mėnesių kvietimas į pertvarkomą Brazilijos rinktinę vėl veržiantis į futbolo viršūnę.

Jos lyderių susitikimas su treneriu Vicente Feola prieš trečiąsias grupės etapo rungtynes pasaulio čempionate Švedijoje 1958 m. prieš Sovietų Sąjungą su panašiu į reikalavimą prašymu įtraukti 17-metį debiutantą pagrindą, nors jis neseniai išsigydė skaudamą kelį.

Įvartis ketvirtfinalyje prieš velsiečius, „hat-trickas” pusfinalyje prieš prancūzus ir dublis finale prieš švedus, įskaitant įvartį po neįtikėtino triuko, su kamuolio permetinėjimu per gynėją baudos aikštelėje.

Futbolo karaliumi, regis, jis buvo pradėtas vadinti dar 1960-aisiais, pačiame karjeros įkarštyje, o vėliau šis statusas brazilui buvo įtvirtintas vos ne oficialiai.

Visa jo sėkmių ir traumų istorija, detaliai aprašoma pasaulio žiniasklaidoje, atskleidžia daugybę nežinomų faktų, pavyzdžiui, kokių priemonių prieš jį imdavosi priešininkų komandos tarptautinėse rungtynėse.

Negerą šlovę tame yra įgiję bulgarai ir portugalai, kelis kartus tyčiomis sunkiai traumavę sportininką, siekdami jį „išjungti” iš rungtynių. Tada 25 metų amžiaus Pele pareiškė, kad daugiau pasaulio čempionatai jo nebematys. (Tuo metu dar nebuvo geltonų kortelių, todėl jėgos priemonių naudojimas buvo laikomas vos ne norma)

O vėliau įvyko Pele atsisveikinimo rungtynės, savo įspūdžiais prilygstančios pasaulio čempionato finalui: 1977 m. spalio 1 d. jis sužaidė po kėlinį už „Cosmos” ir „Santos” komandas.

Ir sekė kitas gyvenimo skyrius, kuriame vietoj futbolo rungtynių vyksta bendradarbiavimas su Jungtinėmis Tautomis, UNESCO, labdaros fondais, verslu, televizija ir net eksperimentai muzikoje. Ir, žinoma, nesibaigianti įvairių futbolo struktūrų veikla – futbolas iš jo gyvenimo vis tiek niekada neišnyko.

Jo žvaigždės šviesa mus pasiekia dar ir dabar, nors pats šviesulys užgesęs.

Atsisveikinimas su futbolininku įvyks sausio 2 d., o laidotuvės – sausio 3 d., pranešė „Santos” futbolo klubas. Sportininkas mirė vakar, gruodžio 29 d., eidamas 83-iuosius. Gydytojai nurodė, kad storosios žarnos vėžio, kuriuo jis sirgo nuo 2021 m. fone, sutriko kitų organų veikla.

Pasak G1, Pele bus palaidotas Brazilijos Santoso mieste San Paulo valstijoje, vertikaliose kapinėse „Memorial Necropole Ecumenica”. Jos įtrauktos į Gineso rekordų knygą, kapinių statinyje daugiau nei 30 aukštų.

Kapines pastatė Argentinoje gimęs Pelé draugas José Altstutas. Pats futbolininkas kapinių sklypą nusipirko prieš 19 metų. Laidotuvių ceremonijoje dalyvaus tik šeima ir artimi draugai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 266

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-12-30, 05:24

    Pirmą kartą apie legendinį futbolo žaidėją PELE, sužinojau iš fizinio lavinimo mokytojo V.B. Tai tikrai buvo futbolo karalius. Kaip sakoma: tebūna lengva jam žemelė…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Bet koks karalius butu    -  2022-12-30, 08:07

    juokingai ir apgailetinai nuogas,jei jam nedirbtu istisos vasalu komandos!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...