infa.lt

ES parlamentas pripažino tai, kad Holodomoras buvo genocidu

16 gruodžio
10:12 2022
Europos Parlamentas

šaltinis Europos Parlamentas

Ketvirtadienį (gruodžio 15 d.) Europos Parlamentas pritarė pasiūlymui pripažinti Holodomorą – 1930 m. Didįjį badą Sovietų Ukrainoje – genocidu.

Didžiaja balsų dauguma priimta rezoliucija Europos Parlamentas „pripažįsta Holodomorą, dirbtinį badą Ukrainoje 1932-1933 m., kurį sukėlė sąmoninga sovietinio režimo politika, genocidu prieš Ukrainos žmones”.

Holodomoras – ukrainietiškų žodžių „badas” ir „sukelti mirtį” junginys – reiškia 1932-1933 m. Sovietų Ukrainoje tyčia sukeltą badą, per kurį žuvo milijonai ukrainiečių ir kazachų.

Šiandien istorikai visuotinai sutaria, kad bado priežastis buvo žmogaus rankų darbas ir jį sukėlė sovietų politiniai sprendimai, įskaitant išorinės pagalbos atsisakymą, visų namų ūkio maisto produktų konfiskavimą ir gyventojų judėjimo ribojimą.

Nors daugelyje šalių diskutuojama, ar masinis badas yra genocidas – tarptautinės teisės terminas, apibūdinantis tyčinį etninės, nacionalinės, rasinės ar religinės grupės naikinimą, – vis daugiau šalių oficialiai pripažįsta, kad tai yra genocidas.

Lapkričio pabaigoje Vokietija tapo naujausia iš 20 šalių, įskaitant Ukrainą, kuri žengė šį žingsnį.

Vokietijos įstatymų leidėja perskaitė pavyzdžių apie tai, ką teko iškęsti Ukrainos vaikams bado metu, įskaitant dešimtmetį, kuris valgė medžių žievę, varles ir sliekus, ir išgyvenusį vaiką, kuris prisipažino, kad būdamas berniukas valgė savo motinos kūną po to, kai ji mirė iš bado.

Keletas kalbėtojų taip pat pabrėžė, kad tuo metu likusi Europa ignoravo arba nežinojo apie sunkią ukrainiečių padėtį dėl sovietų propagandos, kuria buvo siekiama kontroliuoti informaciją šia tema.

Šis klausimas „daugelį metų buvo nežinomas arba labai mažai žinomas, SSRS ir Rusija niekada nepatvirtino šio nusikaltimo”, pabrėžė socialdemokratų įstatymų leidėjas Włodzimierzas Cimoszewiczius.

Rezoliucijoje ES parlamentas taip pat ragina Rusiją ir kitas buvusias sovietines šalis „atverti savo archyvus apie 1932-1933 m. dirbtinį badą Ukrainoje”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. v    -  2022-12-16, 11:28

    Toks jausmas, kad Europos Parlamente nebėra ką veikti tik priiminėti rezoliucijas, kurios jau istorija. Gal tegul pasižvalgo, kas vyksta dabar? Argi ne tas pats jau vykdoma visame Pasaulyje? Naikinami grūdai, keliamos iš oro kainos ir t.t. ir pan….

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-12-16, 12:38

    Koks džiugus EP progresas, jie jau PRIPAŽINO 1932-1933 metų genocidą Ukrainai… Galimai po 90 metų pripažins, jog Rusija ne terorizmą remianti šalis, o tiesiog teroristinė…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Viska zinojo    -  2022-12-16, 13:43

    visas pasaulis,ne tik Europa! Ir jau tada gavo pigius TSRS resursus ir nesuko sau galvos,kad Europai parduoti paskutiniai produktai ir badaujama!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Gal juos    -  2022-12-16, 13:45

    taip gyde nuo diabeto? Juk apacioje – tai patariantis straipsnis!

    Atsakyti į šį komentarą
  5. O dabar,    -  2022-12-16, 15:45

    kai amerai issives visus grudus,ukrainieciu nemokamu darbu uzaugintus JAV supirktose Ukrainos zemese – tai perteklius bus,ne holodomoras!?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...