infa.lt

Šaltinis: JAV „sėkmingai” išlaiko NATO nuosaikumą Rusijos atžvilgiu

23 lapkričio
10:29 2022

Jungtinėms Valstijoms „laimingai” pavyko įtvirtinti nuosaikų NATO šalių požiūrį į Rusiją, nors jos ragina elgtis priešingai, teigė „EURACTIV” leidiniui NATO šaltinis.

Kai kurios NATO narės išreiškė abejonių dėl „tipiškų” NATO karinio komiteto pirmininko admirolo Robo Bauerio ir jo kolegos iš Rusijos generolo Valerijaus Gerasimovo pasikeitimų nuomonėmis apie abipusį saugumą, pasakojo NATO šaltinis, kuriam, pasak leidinio, taikomas anonimiškumas.

Karo pradžioje JAV ir Rusija politiniu ir kariniu lygmeniu buvo įsteigusios dekonfliktavimo krizių grupę, kad būtų išvengta pavojingų karinių veiksmų ore ar jūroje visame pasaulyje.

Du kariniai pareigūnai neseniai susitarė „būti atsargūs”, ypač dėl laivų, kurie neplauktų arti vienas kito Juodojoje jūroje, kad būtų išvengta „nelaimingų atsitikimų”, sakė NATO šaltinis.

Tačiau, pasak šaltinio, kai kurios Rytų Europos narės sureagavo, klausdamos, kodėl vyksta tokie informacijos mainai su Rusija, o kitos atsakė, kad Baueris yra įgaliotas turėti tokį ryšių kanalą.

„Lenkija šio klausimo nekėlė”, – sakė šios šalies NATO atstovas. Tuo tarpu Baltijos šalys atsisakė komentuoti arba neatsakė į EURACTIV prašymą pakomentuoti. Tačiau NATO  šaltinis pridūrė, kad pastaruoju metu Rusija, ypač Juodojoje jūroje, buvo „itin atsargi”, siekdama išvengti nelaimingų incidentų.

Apskritai, NATO šaltinis tvirtino, kad yra grupė Rytų europiečių, skandinavų, Jungtinės Karalystės ir buvusios Jugoslavijos šalių, kurios remia nulinės-sumos požiūrį į Rusiją, o tradicinės NATO narės, tokios kaip JAV, Prancūzija, Turkija, Italija ir Graikija, šiuo atžvilgiu esą yra nuosaikesnės (reikėtų suprasti – griežtesnės – infa.lt)).

NATO šaltinis pabrėžė, kad „laimei”, Vašingtonas NATO viduje ėmėsi iniciatyvos, todėl kol kas vyrauja „nuosaikesnis” požiūris. Kita vertus, Jungtinė Karalystė priartėjo prie Rytų Europos pozicijos – šaltinio vertinimu, Londonas siekia ryškesnio vaidmens, ypač po „Brexit”.

Kalbėdamas apie Vokietiją, šaltinis teigė, kad per pastaruosius dvejus metus ši šalis NATO aljanse „neegzistavo”. „Vokiečiai moka pinigus, duoda ką reikia ir nekalba”, – sakė šaltinis, išreikšdamas viltį, kad Berlynas netrukus imsis aktyvesnio vaidmens.

„Rusai daro statymą ant Vakarų nuovargio”, – pasakojo NATO šaltinis, pridurdamas, kad nepaisant to, aljansas vieningai remia Ukrainą.

„Mes visi sutariame teikti – ką ir darome – Ukrainai pagalbą, kol tai neturės įtakos mūsų nacionaliniam saugumui”, – aiškino šaltinis.

Nėra esminių skirtumų

Vokietijos Maršalo fondo viceprezidento Iano Lesserio nuomone, esminių nesutarimų Aljanse nėra, tačiau yra „natūralus perspektyvos suvokimo skirtumas tarp sąjungininkių, kurios yra geografiškai arti ir tiesiogiai susijusios su Rusijos keliamais saugumo iššūkiais”.

„Nenuostabu, kad iš kai kurių Europos sostinių sklinda tam tikri skirtingi signalai, kurie gali atrodyti ne tokie griežti ir ne tokie aršūs, tačiau tai nėra joks ženklas, kad silpnėja įsipareigojimas Ukrainai ar įsipareigojimas NATO pajėgų laikysenai”, – sakė jis portalui EURACTIV.

„Tokių šalių, kaip JAV, Prancūzija ar Vokietija, įsipareigojimai nesilpnėja, tačiau jos natūraliai linkusios sutelkti dėmesį į struktūrines pasekmes ir eskalacijos riziką”, – pridūrė jis.

Lesseris paaiškino, kad net Šaltojo karo metais Aljanse buvo labai skirtingų požiūrių į tai, kaip elgtis su Rusija.

„Vokietija turėjo savo Ostpolitik, o JAV buvo susirūpinusios strateginiu stabilumu su branduolinį ginklą turinčiu priešininku, ir tai lėmė tam tikrus perspektyvų, o kartais ir strategijos skirtumus, tačiau galiausiai esminių skirtumų, kalbant apie bendrą NATO strategiją, nebuvo”, – sakė jis.

Pasak Lesserio, neseniai įvykęs raketų incidentas prie Lenkijos ir Ukrainos sienos parodė, kad „kuo ilgiau tęsiasi karas Ukrainoje, tuo labiau suvokiama incidentų ir eskalacijos rizika”.

„Nors paaiškėjo, kad tai nebuvo tai, ko iš pradžių buvo baimintasi, ir buvo elgiamasi gana pamatuotai ir atsargiai, jis vis dėlto pabrėžia realią fizinę grėsmę NATO narėms ir jų gyventojams, ypač tose teritorijose, kurios yra arti karo Ukrainoje”, – padarė išvadą jis.

Sprendimo dėl Švedijos ir Suomijos iki Turkijos rinkimų nebus priimtas

NATO šaltinis taip pat apskaičiavo, kad Turkija greičiausiai neatsisakys veto Švedijai ir Suomijai iki 2023 m. birželį vyksiančių nacionalinių rinkimų.

„Vengrija nusileis stipriam JAV spaudimui”, – teigė šaltinis.

´Vengrijos parlamentas Švedijos ir Suomijos įstojimo į NATO ratifikavimą ketina svarstyti rudens sesijoje (gruodį), kai bus priimta nemažai su ES susijusių įstatymų projektų.

„Suomija ir Švedija yra mūsų sąjungininkės, ir jos gali mumis pasikliauti”, – lapkričio pradžioje sakė ministro pirmininko Viktoro Orbano administracijos vadovas Gergely Gulyas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 141

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Patriotas    -  2022-11-23, 13:30

    Nepaėjo su s300? Zelionka privers NATO įsitraukti su nešvaria bomba. Ateis laikas kai NATO turės apsispręsti ar kariauti su Rusija ar nuimti nuo vaizdo psichopatą zelionka ir sutarti su rusais dėl taikos. Taigi arba 3pasaulinis karas arba Krymas ir donbasas rusų. Vakarai turės rinktis. Viskas ant civilizacijos išlikimo kortos. Ir laikas tiksi. Jei rusai pradės plataus masto puolimą, tai taip pat reikš 3 pasaulinį karą.

    Atsakyti į šį komentarą
    • VŽA    -  2022-11-23, 15:43

      Patriote, galimai tėvynės išdaviko paleckiuko (Savi šaudė į savus) dar laisvėje užsibuvęs „patriotas”, toliau sapalioji buvusios šaikos skleistas nesąmones…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...