infa.lt

Seimas uždraus nemokamai dalyti labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius

15 lapkričio
18:24 2022

Plastiko maišeliai

Seimas po svarstymo pritarė Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisoms, pagal kurias pakuočių pardavėjams ir platintojams nuo kitų metų vidurio būtų draudžiama prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalyti ne tik lengvuosius, bet ir labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius.

Išimtis galiotų tik tuomet, kai į juos būtų pakuojama šviežia mėsa ir žuvis bei jų produktai.

Svarstomomis pataisomis siekiama sumažinti šių maišelių naudojimą bei neigiamą poveikį aplinkai. „Kiekvienais metais visame pasaulyje yra pagaminama 5 trilijonai plastikinių maišelių, o kiekvienam iš jų suirti gali prireikti daugiau nei 1000 metų.

Beveik 513 mln. tonų plastiko atliekų kasmet patenka į vandenynus, o tarp jų ir plastikinių maišelių atliekos. Europos Komisijos duomenimis, plastikiniai maišeliai yra vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje“, − pabrėžiama projekto aiškinamajame rašte.

Šiais pokyčiais tikimasi skatinti vartotojus keisti apsipirkimo prekybos vietose įpročius, o verslus prisidėti prie plastiko taršos mažinimo, ieškant alternatyvų esamiems labai lengviems plastikiniams pirkinių maišeliams.

Lydimųjų Aplinkos apsaugos įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimais būtų įtvirtinama juridinių ir fizinių asmenų atsakomybė už nustatytų reikalavimų nevykdymą ar netinkamą vykdymą.

Po svarstymo už šiuos projektus (Nr. XIVP-1118(2), Nr. XIVP-1119(2), Nr. XIVP-1120(2) balsavo 108 Seimo nariai, susilaikė 9 parlamentarai. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Kažkas tikisi, kad maišeliai dings? – Nieko panašaus, jie tiesiog bus apmokestinti, nors keletu centų. Apmokestintais maišeliais teršti bus galima Nieko stebėtino, kad šį projektą palaiko ir siūlo „Laisvės” partija krizės metu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 286

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Jie dapnuoja    -  2022-11-15, 19:06

    O ar miškus jie uždraus masiškai kirsti ???

    Atsakyti į šį komentarą
  2. T0mas J.    -  2022-11-15, 21:27

    Ši kvaila iniciatyva neteisinga.
    Juk maišelių niekas nemokamai nedalina. Kaip ir plastikinių dėžučių, kai perki salotas. Tara sveriama ir įeina į prekės kainą, bet seimūnams tai per sudėtinga suprasti dėl silpnaprotystės. Prakaituotom rankom apčiupinėtas maišelis sveria 1 gramą ir pirkėjas už tą gramą sumoka. Kai perka migdolus – sumoka 2 centus. Kai perka džiovintas spanguoles – sumoka pusę cento. Savikaina to maišelio – ne daugiau kaip 0,1 cento.
    Jei vistik seimas sugebės priimti įstatymą, savo kvailumu prilygstantį seimūnų protui, ir leis pirkėjui atsinešti savo maišelius, – smagiausia bus kai ateis bomžas su prarūgusiu 6x naudotu maišeliu, prisidės migdolų kilogramą, paskui kasininkei paliks visa tai pritrūkęs pinigų.
    Jei seimas privers pirkėją mokėti už kiekvieną maišelį papildomai, t.y. antrą kartą apmokestins – tai tik trukdys darbui prie kasų,
    tikrai pailgės eilės.
    Spėju kad sveikas protas nugalės (juk seimūnai kartais išsiblaivo?) ir ši kvaila iniciatyva bus atšaukta.
    Argumentas kad daug maišelių patenka į vandenyną – juokingas, juk mes nemėtom į vandenyną, mes metam į šiukšlių dėžę. O jei maišelis švarus – nuo sveriamų saldainių ar šesnakų – mes jį dedam virtuvėj stalčiun į 2 litrų sluoiką.
    Kam išmest gerą daiktą?!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Buhallteris Šveikas    -  2022-11-16, 07:28

    Tai labai labai gerai. Dar siūlau įvesti plonų maišelių apskaitą, kur matytųsi vienetai ir maišelio netto svoris. Ataskaitą reikėtų pateikti online kas dieną. Maišelių liučius reikėtų užantspauduoti sudarius ne mažiau 3 žmonių komisiją. Tik tokiu būdu suvaldysime plastiko plitimą. O ko gero reikėtų įvesti maišelių kvotas ne šeimai, bet asmeniui. Virųijus kvotą nebūtų galima nusipirkti maišelio.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...