infa.lt

„Pfizer” ir Europos Komisija susitarė palengvinti vakcinų saugojimą

10 lapkričio
18:00 2022

foto: Dado Ruvic/Reuters

„Pfizer” ir Europos Komisija susitarė palengvinti vakcinų saugojimą

Trečiadienį (lapkričio 9 d.), po kelias savaites trukusių diskusijų, Europos Komisija pasirašė pirminės sutarties su „Pfizer-BioNTech” pakeitimą, kuriuo esą siekiama padėti valstybėms narėms geriau valdyti vakcinų poreikius, praneša Euractiv.

„Valstybių narių prašymu nenuilstamai dirbome su vakcinų gamintojais, kad rastume lanksčius susitarimus dėl saugių ir veiksmingų COVID-19 vakcinų tiekimo”, – sakė už sveikatą atsakinga Komisijos narė Stella Kyriakides.

Šiandien vakcinos dozės pristatomos tiesiai į valstybes nares. Dabar, priėmus naująjį pakeitimą, vakcinos dozės gali būti pristatomos ir saugomos sandėliuose, jei šalis to konkrečiai prašo.

„Šis sutarties su „BioNTech-Pfizer” pakeitimas reiškia, kad valstybės narės galės geriau planuoti ir valdyti COVID-19 vakcinų tiekimą”, – pareiškė Kyriakidesas.

Valstybėms narėms tiekiamų dozių skaičius nedidės, EURACTIV France sakė Europos Komisija. Atsargos išliks tos pačios, tik jos gali būti saugomos kitaip.

Siekiama užtikrinti, kad „būtų galima gauti pakankamai dozių savo piliečiams apsaugoti ir būti pasirengusiems bet kokiam tolesniam atvejų padidėjimui”, pridūrė Kyriakidesas.

Prisitaikymas prie BA 4 ir 5 atmainų

Naujausias pakeitimas su „Pfizer-BioNTech” buvo padarytas šių metų gegužės mėn.

„Įsitikinome, kad galime tiekti vakcinas, pritaikytas dominuojančioms atmainoms. Tai leido mums pakeisti pristatymo terminus”, – „EURACTIV France” sakė Komisijos atstovas spaudai.

Šiuo metu valstybės narės gauna „Pfizer-BioNTech” adaptuotas vakcinas, skirtas omikrono subvariantams BA.4 ir BA.5.

2020 m. birželį, pandemijos įkarštyje, Europos Komisija sudarė sutartis su farmacijos įmonėmis dėl COVID-19 vakcinų dozių tiekimo valstybėms narėms.

Geriau žinoma kaip Europos vakcinų strategija, šie bendri vakcinų pirkimai, pagreitino dozių gamybą ir užtikrino visiems Europos piliečiams vienodas galimybes skiepytis, rašo Euractiv.

Pirmosios dozės buvo suleistos 2020 m. pabaigoje, o iki 2021 m. liepos mėn. 70 proc. suaugusiųjų ES gyventojų gavo bent vieną vakcinos dozę.

Nors didžioji dalis dozių buvo nupirkta iš „Pfizer”, Europos vaistų agentūra (EMA) uždegė žalią šviesą ir penkioms kitoms laboratorijoms: Moderna”, „AstraZeneca”, „Janssen”, „Novavax” ir „Valneva”.

Kol kas sutarties pakeitimas sudarytas tik su „Pfizer-BioNTech”.

„Tokie sprendimai kaip šis parodo, ką reiškia mūsų Europos sveikatos sąjunga: būti pasirengusiems veikti, kad apsaugotume mūsų piliečių visuomenės sveikatą”, – užbaigė Stella Kyriakides.

Tačiau vakcinų pirkimo sutartys tarp „Pfizer” ir Komisijos sulaukė ginčų. Nors šiuo metu jos yra suredaguotos, Europos Parlamentas ir kelios nevyriausybinės organizacijos paragino jas paviešinti.

Be to, kilo klausimų dėl Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ir „Pfizer” generalinio direktoriaus Alberto Bourlos susirašinėjimo SMS žinutėmis, susijusiomis su derybomis dėl sutarties dėl 1,8 mlrd. vakcinos dozių.

„Niekas negali derėtis dėl tokių sudėtingų sutarčių nei SMS žinutėmis, nei vienas pats. Tai yra labai gerai struktūruota valstybių narių ir Komisijos procedūra”, – spalio 26 d. sakė Komisijos pirmininko pavaduotojas Margaritis Schinas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...