infa.lt

Dr. Algimantas Matulevičius. Viešas raginimas

08 lapkričio
16:10 2022
Algimantas Matulevičius

Facebook nuotr.

Viešas Raginimas

Advokatų Tarybai, Advokatų Garbės teismui,

visai Advokatų bendruomenei

2022 m. lapkričio mėn. 8 d. Vilnius

Nebūdamas teisininku, tačiau būdamas savo Tėvynės patriotu ir žmogumi, prisidėjusiu prie jos Nepriklausomybės atkūrimo, manau turiu teisę kreiptis į šią garbingą bendriją su prašymu.

Gerbiamieji nepadarykite nepataisomos klaidos leisdami neteisybei įsigalėti jūsų tarpe. Nes būtent jūs šalia teisėjų ir prokurorų esate pašaukti vykdyti teisingumą mūsų Valstybėje.

Problemos, kuri sukurta, kaip sakoma lygioje vietoje, nebūtų, jeigu mūsų atskiri politikai ir pareigūnai nepiktnaudžiautų savo tarnybine padėtimi ir nebandytų vykdyti selekcinį teisingumą, o teisingiau paprasčiausią bandymą uždrausti sakyti TIESĄ.

Kokias pareigas beužimtų šios valstybės pilietis ,jis turi Konstitucijos jam garantuotą teisę laisvai reikšti savo įsitikinimus ir nuomonę. Beje, ji gali ne visiems patikti arba nesutapti su valdžios.

Tuo ir skiriasi demokratija nuo autokratijos. Deja, gan uoliai kritikuojantys autokratinius rėžimus, atskiri mūsų piliečiai bei politikai vis tik bando sau sukurti išimtis. Ir tokia išimtimi yra akivaizdus žurnalisto Andriaus Tapino ir jam uoliai talkinančios Seimo narės ir teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos elgesys advokato, profesoriaus Igno Vėgėlės atžvilgiu.

Visa ši istorija, kas nežino, prasidėjo nuo nekalto, bet gan pilietiško profesoriaus I.Vėgėlės straipsnio (gan plačiai pasklidusio socialinių tinklų pagalba), kuriame atskleidžiamas Labdaros ir paramos įstatymo ydingumas, pasireiškiantis jo neskaidrumu ir padidintomis galimos korupcijos rizikomis.

Autoriaus abejones patvirtina ir teiktas šios įstatymo STT vertinimas. Kitaip tariant, profesoriui I.Vėgėlei, pirmą kartą Lietuvos istorijoje, drausmės byla keliama už valdžios kritiką. Ir tai vyksta einant 33 -iems Atkurtos Nepriklausomybės metams.

Net keista, kad Vyriausybės poziciją turinti atstovauti teisingumo ministrė E.Dobrowolska net nepastebėjo šiame straipsnyje valstybei labai reikšmingo aspekto  apie tokį sisteminį tapusiu reiškinį, kaip  ataskaitų apie labdarą ir paramą savalaikį visišką nepateikimą, arba jų pateikimą VMI tik po kelių paraginimų.

O tai turėtų būti išskirtinis kiekvieno  Vyriausybės nario rūpestis ir pareiga. Nes nuo to ir prasideda skaidrumas arba jo nebuvimas. Negana to, nors šiame straipsnyje neminima nė viena konkretaus asmens pavardė, ministrė puola aiškintis ar tik neduok Dieve, profesorius ko nors neįžeidė. O ir ne teisininkui aišku, – jeigu pavardė nepaminėta, nėra aukos, arba nukentėjusio asmens.

Tai tik patvirtina, kad šiuo atveju  nėra aišku kokio asmens orumas buvo konkrečiai, galbūt, pažemintas arba apie jį viešai paskleista neteisinga informacija. Čia taip pat, kaip su jau chrestomatine tapusia, garsiąja profesoriaus Vytauto Landsbergio fraze…,,o kas galėtų paneigti?“.

Pagal, kurią dar 1995 m. Vilniaus antrasis apylinkės teismas priėmė profesoriaus atžvilgiu išteisinamą nuosprendį dėl įsižeidusio tuometinio premjero Adolfo Šleževičiaus garbės ir orumo pažeminimo.

Tarp kitko, šiuo atveju buvo konkretus asmuo, kurio adresu profesorius V.Landsbergis pareiškė kaltinimą. O mūsų atveju profesorius I.Vėgėlė išreiškė aktyvią pilietinę poziciją ir susirūpinimą dėl skaidrumo renkant labdarą ir ją apskaitant.Tai pagirtina ir pavyzdinga pilietiška pozicija, nes labdarą mes visi sunešame po trupinėlį.

Kad ši tema aktuali patvirtina ir mano asmeninė patirtis, nes  ne iš vieno bendrataučio teko išgirsti susirūpinimą apie labdaros apskaitos ir panaudojimo  skaidrumą bei viešumo trūkumą. Jis gan dažnai apsiriboja bendromis frazėmis, jų nepagrindžiant oficialiais dokumentais arba uždara plačiajai visuomenei neprieinama ataskaita VMI.

Deja, ir tos ataskaitos pasirodo net neegzistuoja. Apie ką minėtame straipsnyje profesorius I.Vėgėlė pamini, jog iš gauto VMI atsakymo aiškėja faktas, kad nei vienas subjektas, gavęs paramą ar labdarą per pandemiją, įstatymo numatytos pareigos, iki gegužės 1 dienos atsiskaityti prieš VMI, neatliko.

Taip  kad straipsnyje iš valstybės pilietinių pozicijų plačiau kalbama apie bendrą netvarką su parama ir labdara, o ne tik apie vieną kažkokį tai mistinį asmenį. Todėl ne tik man bet ir daugeliui šį konfliktą stebintiems piliečiams taip iki dabar neaišku, kodėl A.Tapinas taip save sureikšmino, kad profesoriaus I.Vėgėlės pamąstymus prisiėmė sau asmeniškai. Ir ne tik prisiėmė, bet ir nusprendė kerštauti. Ir visiškai neaišku už ką?

Nors, šioje situacijoje ženkliai mums piliečiams svarbiau, yra teisingumo ministrės E. Dobrawolskos elgesys. Ponia yra  oficialus valstybės asmuo. Davusi net dvi priesaikas Lietuvos Respublikai – vieną Seimo narės, o antrą ministrės.

Ponia Seimo narė ir ministrė  prisiekė tarnauti Lietuvos žmonių interesams. Lietuvos žmonių, o ne atskirų asmenų, kurie jai berods talkino arba bent patarė, kaip laimėti rinkimus.

Kas galėtų paneigti, kad taip nesolidžiai ponia ministrė ir parlamentarė atsilygina už pagalbą privačiam asmeniui buvusią arba būsimą? Nes, matomai, nebūtina smulkmeniškai aiškinti kaip politikai vertina žurnalistų ne visada objektyvų prielankumą. Mes to poniai ministrei neinkriminuojame, bet sutikite, kad tokia išvada peršasi pati.

Ji net nepabijojo, kad mažų mažiausiai tai suponuoja neišvengiamą interesų konfliktą ir aiškų įstatymų pažeidimą bei, gal būt, ir priesaikų sulaužymą? Jos beatodairiškas asmeninis dalyvavimas šioje istorijoje mažų mažiausiai yra amoralus, bet, matomai, kai kuriems dabartiniams politikams ,,moralė ne jų pasaulio dimensija“.

Juk, vėl gi, ir ne specialistui aišku, kad jeigu A.Tapinas jaučiasi įžeistas – tai teisingumą, jo žiniai, Lietuvoje kol kas dar vykdo teismai. Tai kodėl ministrė jam nepatarė į juos kreiptis?

Matomai abu suprato, kad ten jokių galimybių ,,įkasti“ profesoriui I.Vėgėlei nėra. Reiškia geriau pasitelkti neteisėtą kelią ir bet kokia kaina įvykdyti savo kerštą. Tik vėlgi, klausimas už ką kerštaujama? Negi teisingumo ministrei tai neaišku?

Kaip matomai jai neaišku, jog profesorius I.Vėgėlė rašydamas straipsnį ir reikšdamas labai svarbų visiems mums susirūpinimą apie labdaros panaudojimo skaidrumą, nevykdė advokato pareigų.

Jis vykdė padoraus PILIEČIO Pareigą! Tai svarbiausia šio išpūsto konflikto (o teisingiau burbulo) esmė. Ir už piliečio pareigų vykdymą, išreiškiant savo nuomonę nuasmenintam subjektui,  teisingumo ministrė nusprendė iškelti drausmės bylą.

Būtų keista, jeigu nežinotume šios ministrės polinkio į visaapimantį norą bausti kitaip mąstančius. Manau daugelis dar prisimena jos bandymus įteisinti baudas už, jos manymu, netinkamą rašinėjimą socialiniuose tinkluose ir eilę kitų iniciatyvų.

Tokia istorija normalioje teisinėje ir  elementarią politinę kultūrą puoselėjančioje valstybėj apskritai nebūtų nutikusi. Deja pas mus ji sukurta, ir, paminant bet kokias bendražmogiškas vertybes ir elementarią logiką bandoma užčiaupti burną profesoriui I.Vėgėlei, o jo pavyzdžiu ir mums, dar drįstantiems turėti savo nuomonę.

Gerbiami advokatų bendruomenės atstovai, jums visiems mestas iššūkis. Jus nori, kaip avinėlius įvelti į amoralų ir neteisėtą veiksmą, bandant apjuodinti jūsų buvusį (jūsų pačių rinktą net dvejoms kadencijoms) Tarybos pirmininką, o dabar kolegą už jo PILIETINĘ poziciją.

Negi pasiduosite tokiam amoraliam šantažui? Man norisi tikėti, kad surasite savyje drąsos ir vidinio orumo pasakyti NE tokioms tamsuoliškoms spekuliacijoms. Net nesiimsite svarstyti neteisėto ministrės prieteliaus priekabiavimo.

Pademonstruokite Vienybę ir pasipriešinkite savivalei.

Daktaras Algimantas Matulevičius – buvęs LR Vyriausybės ministras, LR Seimo narys ir NSGK pirmininkas, LPK Garbės Prezidentas, Lietuvos regionų partijos pirmininko pavaduotojas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 302

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Advokatams nerupi,    -  2022-11-08, 16:32

    uz ka sedi A.Paleckis ir kiti politkaliniai. Tai koks jiems skirtumas del dar vieno?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Stebintis    -  2022-11-08, 19:36

    Advokatai 2metus nieko nedare kad sustabdyti skiepu vajų !!!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Jonis    -  2022-11-09, 11:15

    Pritariame gerb. A. Matulevičiaus nuomonei, ačiū už drąsą, nes nedaug jau liko tokių sąžiningų žmonių!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....