infa.lt

Naujojo amžiaus mutantai

25 spalio
06:30 2022

smegenys

Gyvename tokiame amžiuje, kai pagrindiniai genų inžinerijos mechanizmai jau yra prieinami. Teoriškai tai leidžia beveik neribotai kontroliuoti bet kurio gyvo organizmo genomą. Yra keletas redagavimo metodų, iš kurių žinomiausias ir populiariausias yra CRISPR, rašo Aleksejus Jesodas portale Kontinent.

Nevarginsiu jūsų detalėmis – tai labai sudėtingas procesas. Pasakysiu tik tiek, kad tai galima palyginti su filmų montavimu iki skaitmeninių laikų. Naudojant „molekulines žirkles”, DNR atkarpos nukerpamos ir perkeliamos, todėl atsiranda kryptingos mutacijos. Iš esmės vyksta gyvos būtybės surinkimas iš naujo.

Mūsų amžiuje buvo atlikta daugybė eksperimentų, kurie įrodė metodo veiksmingumą. Pavyzdžiui, buvo veisiami akli ir besparniai uodai – jei jiems būtų leista susilaukti palikuonių laukinėje gamtoje, tai galėtų lemti pagrindinių planetos ligų pernešėjų išnykimą. Apie peles net nekalbėsiu – kas tik su jomis nebuvo daroma.

Tačiau, atsižvelgiant į etinius klausimus, genų inžinerija neperžengė eksperimentų su laboratoriniais gyvūnais ribų. Vienintelė išimtis – didžiulis skandalas Kinijoje. 2019 m. „Kinijos daktaras Frankenšteinas” He Jiankui buvo nubaustas bauda ir įkalintas trejiems metams.

Jis pirmasis pasaulyje (bent jau viešai) atliko eksperimentus su žmogaus embrionais ir išgydė juos nuo tėvų perduoto ŽIV. Dvynukėmis Lulu ir Nana dabar rūpinasi mokslininkai – jų gyvenimas tapo vienu dideliu eksperimentu. Jų „tėvas” buvo paleistas balandžio mėnesį ir yra pasirengęs naujiems iššūkiams.

Kartoju, kad išsivysčiusiose šalyse genų manipuliacijos vis dar uždraustos. Tačiau daugelis rimtų genetikų reikalauja, kad apribojimai būtų panaikinti ir jiems būtų leista praktiškai pritaikyti savo žinias. Prie ko tai privestų?  Mutantų kastos atsiradimo.

Kolega Ashas buvo teisus – sukurti „aukštesnę” rasę iš aukštesnės klasės palikuonių yra gana realu. Kalbame apie „dizainerių kūdikius”: milijonierių įpėdinius, kurie už didžiulius pinigus bus atsparūs pagrindinėms ligoms, netgi matys tamsoje ir turės gyvūnų uoslę.

CRISPR galimybės yra neribotos, tarsi kurtumėte savo avatarą realiame gyvenime. Galite keisti akių, plaukų ir odos spalvą. Galite padidinti savo ūgį ir raumenų masę. Molekulinis inžinierius George’as Churchas (Harvardas) sudarė išsamų galimų patobulinimų sąrašą. Tarp jų yra ne tik fiziniai parametrai, bet ir gebėjimas geriau įsiminti ir greičiau mokytis.

Pagunda elitui yra didžiulė, ir tai, kas juos stabdo, manau, yra ne moralė ir etika, o banali baimė. Kaip ir bet kuri revoliucinė technologija, genų inžinerija yra pavojinga visiems jos dalyviams. Viena vertus, buvo ištirtas žmogaus genomas. Kita vertus, niekas nežino, kas nutiks, jei pradėsite jį kapoti ir vėl surinkinėti kaip „Lego” rinkinį.

Tai gali baigtis ne sprogimu, kaip pirmųjų automobilių surinkimas, o monstriškų keistuolių ir mutantų gimimu klasikine šio žodžio prasme. Taigi, nepaisant didžiulių šiandieninių genetikų galimybių, jos vis dar yra dirbtinai apribotos. Ta pati Bažnyčia rūpinasi ne žmonėmis, bet bando išauginti pirmąjį gyvą mamutą per daugelį tūkstančių metų.

Niekas nežino, kas nutiks rytoj.

Beje, nepamirškime ir kiborgų – žmogaus patobulinimas ne genetiškai, o grynai inžineriškai taip pat nustojo būti moksline fantastika. Galūnių protezai, neatskiriami nuo tikrų galūnių, dirbtinė oda ir lustai smegenyse – mūsų realybė.  Tikrovė, vis labiau primenanti labai distopinį kibernetinio panko filmą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 317

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Vytas    -  2022-10-25, 10:49

    To nereikia daryti !

    Atsakyti į šį komentarą
  2. O nebutu    -  2022-10-28, 10:02

    galima isimti is zmogaus goduma ir valdzios troskima,kad isnyktu ponai,politikai,generolai,diktatoriai?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...