infa.lt

Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą virš Japonijos, japonams teko slėptis slėptuvėse

04 spalio
11:22 2022

Penktą kartą per 10 dienų branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja per bandymų seriją paleido balistinę raketą į jūrą, tačiau pirmą kartą per penkerius metus mirtinas šaudmuo praskriejo virš Japonijos teritorijos, praneša „Reuters”.

Paleidus Šiaurės Korėjos raketą Tekančios saulės šalyje suveikė pavojaus perspėjimo sistema. Japonijos valdžios institucijos patarė šiaurės Japonijos gyventojams slėptis ir laikinai sustabdė traukinių eismą šiaurės Japonijoje.

Ryšium su įvykiu Japonija pareiškė griežtą protestą KLDR dėl šio incidento.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida, kalbėdamas žurnalistams Tokijuje, pavadino Šiaurės Korėjos veiksmus „barbariškais” ir pareiškė, kad Japonijos vyriausybė toliau rinks ir analizuos informaciją.

„Tokie paleidimai pažeidžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir kelia grėsmę mūsų šalies ir regiono saugumui”, – sakė Japonijos ministrų kabineto generalinis sekretorius Hirokazu Matsuno.

Japonijos televizijos duomenimis, raketa nukrito už 3 000 km atstumu nuo Japonijos Ramiajame vandenyne. Tiksli kritimo vieta kol kas nežinoma. Regione esantiems laivams patariama nesiartinti prie nuolaužų. Informacijos apie laivams ar orlaiviams padarytą žalą negauta.

Naujienų agentūra „Ryonhap” pranešė, kad Šiaurės Korėjos paleistos raketos greitis siekė 17 machų. Pietų Korėjos kariuomenės duomenimis, sviedinys buvo paleistas iš Šiaurės Korėjos Džagango provincijos ir nuskriejo apie 4 500 km, o didžiausias skrydžio aukštis siekė 970 km.

Japonijos ministrų kabineto duomenimis, raketa nuskriejo 4600 kilometrų atstumą, o didžiausias jos aukštis siekė 1000 kilometrų. Tokijo teigimu, Korėjos raketa galėjo įveikti didžiausią atstumą per visus bandomuosius skrydžius, kurių trajektorija paprastai „iškyla” daug aukščiau, kad nekeltų pavojaus kaimyninėms šalims.

KLDR raketos paleidimas buvo penktasis šią savaitę. Rugsėjo pabaigoje pranešta, kad Japonijos jūros link skrieja dvi trumpojo nuotolio raketos, kurios nuskriejo apie 300 km ir pakilo į 50 km aukštį.

Rugsėjo 28 d. Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad KLDR paleido raketą, tikriausiai balistinę raketą.

Rugsėjo 9 d. KLDR oficialiai patvirtino savo kaip branduolinio ginklo valstybės statusą. Priimtame dokumente, pavadintame „Branduolinių ginklų politika”, yra 11 punktų ir šalies lyderiui Kim Jong-unui suteikiama išimtinė teisė priimti bet kokius sprendimus dėl branduolinių ginklų.

KLDR vadovybė taip pat yra priėmusi įstatymą, kuriuo valstybei suteikiama teisė suduoti prevencinį branduolinį smūgį priešui, jei Pchenjanas mano, kad jo grėsmė yra neišvengiama. Pagal naująjį dokumentą Šiaurės Korėja taip pat turi teisę surengti automatinį atsakomąjį branduolinį smūgį priešui, jei būtų užpulta.

„Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymai kol kas išprovokavo palyginti santūrią Vašingtono reakciją, nes jis sutelkęs dėmesį į karą Ukrainoje ir kitas vidaus bei užsienio krizes, tačiau JAV kariuomenė suintensyvino savo buvimą ir jėgos demonstravimą regione”, – pranešė „Reuters”.

Tokijas teigė nesiėmęs jokių veiksmų raketai numušti. Tačiau gynybos ministras Yasukazu Hamada sakė, kad Japonija numato bet kokį priešingą scenarijų, įskaitant kontrataką, nes ji turi stiprinti savo gynybą dėl nuolatinių raketų paleidimų iš Šiaurės Korėjos. Pietų Korėja taip pat sakė, kad stiprins savo ginkluotąsias pajėgas ir plės sąjungininkų bendradarbiavimą.

Jungtinės Valstijos pareiškė griežtai smerkiančios „pavojingą ir neapgalvotą” Šiaurės Korėjos sprendimą paleisti ilgo nuotolio balistinę raketą virš Japonijos.

Panašu, kad tokios tarptautinės organizacijos kaip JT, besikeičiant geopolitinės įtakos pusiausvyrai praranda savo buvusią prasmę ir įtaką pasaulyje. JT jau nebeturi galios priversti kažką elgtis pagal ankstesnius sutarimus, jei jie nėra vykdomi.

Ir akivaizdus to pavyzdys – Šiaurės korėja, ilgą laiką laikyta raupsuotąja ir izoliuota, kai iš tikro ji turėjo gan plačius kontaktus, kurie padėjo jai vystyti savo branduolinę programą. Šiandien vykdyti ankstesnę politiką jos atžvilgiu – jau netoliaregiška ir neapdairu. ji jau pareiškė savo teises ir su tuo teks skaitytis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 176

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Atomėlis    -  2022-10-04, 12:32

    Durni Japonia bijo raketų su atomine galvute. Va, pas mus drąsioje šalyje nebijoma. Iš visų skylių pilasi analizai apie ne pasaulio pabaigą pasimėčius atominėmis, pora dienų nepatogumų ir t.t.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....