infa.lt

Slovakija – naujoji Europos ramybės drumstėja

29 rugsėjo
07:20 2022

Vladimiras Putinas

Daugiau nei pusė Slovakijos piliečių, kaip pranešama, palaiko Rusiją, yra baisu, rašo Euractiv, tačiau tai, kas laukia Slovakijos, gali būti dar baisiau.

Prieš dvi savaites EURACTIV pranešė apie apklausą, kurioje teigiama, kad dauguma slovakų sveikintų Rusijos karinę pergalę Ukrainoje. Šis rezultatas sukėlė didelę bangą Slovakijoje, o kai kurie teigė, kad už, daugelio nuomone, skandalingų rezultatų slypi ydinga [apklausų] metodika. Tačiau akyli Slovakijos reikalų ir viešosios nuomonės apklausų stebėtojai vargu ar laiko rezultatus šokiruojančiais.

Slovakija ilgą laiką buvo viena iš labiausiai prorusiškų šalių Europoje. Pernai „Globsec” nustatė, kad šioje šalyje 56 proc. žmonių mano, jog NATO tyčia provokuoja Rusiją, apsupdama jos karines bazes, o daugiau nei pusė taip pat mano, kad Rusija yra „Vakarų sąmokslų” auka.

Netgi sausio mėnesį, prieš pat invaziją, 44 % gyventojų manė, kad NATO yra atsakinga už įtampą Ukrainoje, ir tik 34 % manė, kad dėl to kalta Rusija.

Net Rusijos prezidentas Slovakijoje ilgą laiką buvo vertinamas teigiamai – 2021 m. teigiamai apie jį atsiliepė 55 % respondentų. Įdomu tai, kad balandį šis skaičius sumažėjo iki 28 %, o palankią nuomonę apie Rusiją turinčių žmonių skaičius išliko maždaug toks pat.

Teigiamą požiūrį į Rusiją lemia istoriniai ir kultūriniai ryšiai, užsimezgę dar nuo slovakų kovos už nepriklausomybę nuo Austrijos-Vengrijos XIX a., ir juos stiprina dabartinis slovakų pažeidžiamumas sąmokslo teorijoms, teigia Euractiv.

Ryškus kontrastas yra dabartinės Slovakijos vyriausybės užsienio politika.

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą vasario mėnesį Slovakija elgėsi kaip patikima partnerė – žodžiu, diplomatinėmis ir karinėmis priemonėmis rėmė Ukrainą. Tiesą sakant, ji dažnai darė daugiau, nei tikėtasi iš jos dydžio šalies, ką simbolizuoja oro gynybos sistemos S-300 dovanojimas.

Tačiau tokia politika nėra savaime suprantama. Provakarietiška vyriausybė yra susiskaldžiusi ir dėl savo pačios klaidų prarado daugumą parlamente, todėl šį rudenį ji gali neišgyventi.

Alternatyvos baugina, o daugelio opozicinių partijų užsienio politika atspindi daugumos gyventojų prorusiškas pažiūras.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 192

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....